Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

IJS OP DE LANGSPIER ZONDAG WAARSCHIJNLIJK NIET DIK GENOEG

Schaatsenslijper draait nu overuren


RENS VAN DEN ELSEN/JAN HERMENS

Het bloed van schaatsliefhebbers begint te koken, zodra het kwik daalt. Volgens John Brusselers, exploitant van recreatieplas De Langspier, is het ijs daar zondag echter waarschijnlijk niet dik genoeg voor winterpret. Op het Leijsenven in wandelpark Molenwijk, de Vorsenpoel in Boxtel-Oost en het Palingven in natuurgebied Kampina is de kans op een veilige ijsvloer groter. Schaatsenslijpers maken in ieder geval overuren.

Vanaf het moment dat Bas Geurts van Schoenmakerij Bas in winkelcentrum Oosterhof een berichtje op zijn Facebookpagina plaatste dat hij schaatsen ging slijpen, werd hij overspoeld door opdrachten. ,,En niet alleen de ijzers aanscherpen, ook het repareren van de schaatsschoenen zelf wordt nu veel gevraagd. Je merkt echt dat mensen toe zijn aan een verzetje en schaatsen in de buitenlucht is voor velen nu erg welkom", vertelt de schoenmaker.

Zelf vindt hij een winterse periode, zoals we deze week kennen in Nederland, ook erg fijn. ,,Ik snap die 'koorts' wel. Schaatsen is afzien, want je gaat in de kou op het ijs staan. En eigenlijk is het slijpen dat ook, we leven dus met de mensen mee", grinnikt schoenmaker Geurts.

VENNEN

Als de temperatuur nog lang genoeg onder nul blijft kan er in Boxtel in principe op verschillende plekken geschaatst worden. Het Leijsenven in het wandelpark en de Vorsenpoel in Boxtel-Oost zijn mooie locaties. En er is een reële kans dat op de plassen in landgoed Venrode en het Palingven in natuurgebied Kampina zaterdag een stevige ijsvloer ligt. Recreatieplas De Langspier is ook een optie, al is eigenaar John Brusselers sceptisch. ,,Van de gemeente mogen we open, maar ik denk niet dat het ijs dit weekend al de benodigde twaalf centimeter heeft gehaald", geeft hij aan.

HOOP

Voordat liefhebbers een eerste slag kunnen maken, moeten ze wel schaatsen hebben. De Vincentiusvereniging bood uitkomst, die had er heel wat liggen. Aan de deur van haar kringloopwinkel in de Stationsstraat konden gisterochtend mensen hun bestelde schaatsen af komen halen. Vrijwilliger Lenie Schimmel: ,,Op Facebook plaatsen we onze voorraad en daar kunnen mensen op reageren. De sleeën waren snel weg en ook voor schaatsen is enorm veel interesse. Gisterochtend tussen negen en twaalf uur kon iedereen de spullen op komen halen."

De kringloop beschikte over een behoorlijk assortiment, uiteraard allemaal tweedehands. Schimmel: ,,We hebben lang geen echte winter gehad, dus de voorraad schaatsen en sleeën stapelde zich op." Nu maar wachten tot het ijs dik genoeg is.

Schoenmaker Bas ziet dat in elk geval positief in: ,,Ik hoop echt dat we dit weekend kunnen gaan schaatsen, het brengt dat oer-Nederlandse gevoel weer terug."


p Het is topdrukte bij Schoenmakerij Bas in winkelcentrum Oosterhof. Veel Boxtelaren willen hun schaatsen nog snel laten slijpen zodat zij dit weekend het ijs op kunnen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


BEZORGERS GAAN GEWOON OP PAD OM MAALTIJDEN TE BRENGEN

'Winterbanden eronder, ginne schrik'

JAN HERMENS/RENS VAN DEN ELSEN

Het winterse weer verlamde zondag het treinverkeer en zelfs de dagbladen werden maandagochtend niet bezorgd. De vrijwilligers van Eetpunt Elisabethsdael bikkelen echter door, weer of geen weer en ook de maaltijdbezorgers van de Boxtelse horeca laten zich niet door de kou tegenhouden.

Vanuit Elisabethsdael worden op doordeweekse dagen op bestelling maaltijden bij senioren bezorgd. Coördinator Marijke Romijnders: ,,De ouderen moeten toch eten, dus wij blijven het brengen."

Dat doen de vrijwilligers lopend, in een straal van een kilometer rond woonzorgcentrum Elisabethsdael aan de Monseigneur Bekkersstraat. ,,Onze vaste klanten, dat zijn er meestal zo'n 22, wonen in de nabije omgeving, dat scheelt. We pakken de gerechten goed in zodat ze warm blijven", aldus Romijnders.

De organisatie achter het eetpunt dat sinds 2018 bestaat is stichting Broodnodig. Woonstichting Joost, eigenaar van het seniorencomplex, ondersteunt het initiatief. De medewerkers van de maaltijdservice zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Normaal koken ze alleen, maar nu gaan ze ook op pad om de gerechten rond te brengen. Romijnders: ,,In een normale situatie komen ouderen in ons restaurant eten, maar dat mag al een hele poos niet meer vanwege de geldende coronamaatregelen. Half maart zijn we overgestapt op bezorgen en dat doen we nog steeds. Ook nu het buiten koud en glad is."

WEER EN WIND

De fietskoeriers van Velomedi laten zich eveneens niet door sneeuw en ijs tegenhouden. Ze bezorgen medicijnen door weer en wind. Maar even niet op de racefiets, vertelt Carry Dirkx uit Esch. ,,Onder deze winterse omstandigheden is die onbruikbaar. Ik rijd op een Koga Miyata toerfiets, snel, maar niet elektrisch."

De medicijnbezorgers houden er rekening mee dat gladheid voor vertraging kan zorgen. Dirkx: ,,Ik ben eergisteren met mijn collega Jack op pad gegaan. Bewust met z'n tweeën vanwege de tijd. We hebben samen zo'n 85 adressen gehad, een aantal dat ik normaal gesproken in mijn eentje haal. Er was eigenlijk geen enkele weg echt schoon. Het was loodzwaar."

Haar collega Johan maakte maandag zijn ronde: ,,Hard fietsen is er niet bij. De wegen zijn slecht begaanbaar. Kniediepe sneeuwruggen en vastgevroren brievenbuskleppen maken het werk niet makkelijker." Bij alle aanbeladressen oogstte de bezorger wel bewondering. ,,Veel bedankjes. Niet naast je snowboots gaan lopen, dan krijg je koude voeten", grapt hij.

MAALTIJDEN

De Boxtelse horeca had zondag wel wat last van het winterse weer. Een aantal restaurants en eetcafés besloten om de bezorgers niet de weg op te sturen. ,,Het was niet verantwoord om de weg op te gaan. Om in deze tijd nog een dag dicht te zijn doet pijn. Als je kunt bezorgen verdien je tenminste nog iets", geeft Evy van Rosmalen van eetcafé De Kerk aan. Vanaf vandaag wordt de bezorging weer opgepakt: ,,Het zal misschien iets langer duren, we plannen dan wat meer tijd in."

Bij restaurant Sjefke aan de Stationsstraat laten ze zich niet afschrikken door het winterse weer. Eigenaar Sjef van Stekelenburg geeft wel aan dat er wat voorzichtiger wordt gereden. Grinnikend: ,,Maar met goede winterbanden eronder, hebben wij ginne schrik."


t Eugenié van den Hoven (links), Hanneke Schuurmans en Herman van Tuijl gaan op pad voor het bezorgen van maaltijden. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding