Tonprater Frans Bevers in actie tijdens het Politiek Kaffee in Eendengat. (Foto: Hans van Doorn, 2020).
Tonprater Frans Bevers in actie tijdens het Politiek Kaffee in Eendengat. (Foto: Hans van Doorn, 2020). Foto: Hans van Doorn

OUD-BOXTELAAR FRANS BEVERS 33 JAAR IN DE BUUTTON

Tonprater Cis jubileert zonder optredens

LINDA VAN DE WIEL

Hij had zich er wat anders van voorgesteld. Maar oud-Boxtelaar Frans Bevers (67) is beretrots op zijn 33-jarig carnavalsjubileum als tonprater. Een gesprek met een entertainer pur sang die als zijn alter ego Ciske op plekken in heel Nederland in de buutton kruipt. Maar door Covid-19 even niet. ,,Wat ik het allermeest mis nu ik niet op het podium sta? Het contact met de mensen. En de lach, absoluut de lach.”

Al maanden is zijn nieuwste buut voor de helft klaar. ,,Maar ik kan me er niet toe zetten ermee verder te gaan. Ik zit niet in de juiste modus”, vertelt Frans. ,,Normaal gesproken ben ik in deze periode voortdurend op pad. Ik reis van Boxtel naar Amsterdam en weer terug naar Helmond. Dit jaar zie ik voor het eerst welke programma’s er tijdens de wintermaanden op televisie zijn.”

En dat is wennen voor de oud-Boxtelaar die al jaren in Oirschot woont. ,,Ik mis mijn publiek. Ik mis de lach, de gezonde spanning die ik nog steeds voor elk optreden heb. Ik mis het geklets met mensen die tonavonden organiseren. Ik kan mijn ei niet kwijt.”

SAUWELAVONDEN

Het tonpraten is toevallig op het pad van de gepensioneerde postbode gekomen. Frans bezorgde dertig jaar lang de post in Boxtel. ,,Toen mijn buren in 1988 twaalf en een half jaar getrouwd waren, deed ik met een aantal buurtgenoten een stukske. Toen werd ik gevraagd om een keer tijdens de zogenaamde sauwelavonden in café ’t Zand in Oirschot op te treden in de ton. Ik zei ‘ja’ maar ik had geen idee wat het was”, lacht Frans.

,,Samen met een plaatsgenoot schreef ik speciaal voor de gelegenheid een buut. Tijdens de eerste avond wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik was nooit naar de zittingsavonden geweest en had geen last van zenuwen. Mijn buut werd goed ontvangen en ik vond het leuk. En wat denk je? De tweede avond was ik kei-zenuwachtig. Zo is het begonnen.”

De naam Ciske is niet lukraak gekozen. ,,Franciscus is mijn doopnaam en mijn oma noemde me altijd Ciske. Mensen die de ton ingaan, heten het ene jaar Piet de Slager en dan weer Jantje de Timmerman. Maar ik wilde herkenbaar zijn en dus werd ik Ciske de Hospik of Ciske de SRV-man. In het tonpraatwereldje sta ik bekend als Ciske. Zo werkt dat.”

KAMPIOENSCHAPPEN

Na drie keer elf jaar in de buutton heeft Frans veel prijzen op zijn palmares staan. ,,Het meest trots ben ik op de publieksprijzen die ik behaald heb tijdens de Brabantse en Zuid-Nederlandse kampioenschappen. En ook op de vele finaleplaatsen die ik haalde tijdens de Brabantse titelstrijd. De hoofdprijs heb ik nooit gepakt. Wel werd ik ooit tweede op twee punten van de winnaar. Dat was wel jammer.”

Hoewel carnaval dit jaar niet doorgaat, wil Frans zodra het kan weer in de buutton stappen. ,,Ik speel dan natuurlijk weer Ciske. En ik heb een bed & breakfast. Ik hoop mijn buut volgend jaar op de planken te kunnen brengen. Eerst een aantal keer voor een klein publiek en dan heel graag weer voor een volle zaal.”


p Frans Bevers trad door de jaren heen regelmatig op als 'uitsmijter' tijdens het Politiek Kaffee van Eendengat in zaal Rembrandt. Als tonprater Ciske laat hij het publiek schaterlachen op carnavalsmaandag. (Foto: Hans van Doorn, 2020).