Hans en Anne-Loes Schellekens bij hun bed & breakfast in Spanje. (Foto: eigen collectie).
Hans en Anne-Loes Schellekens bij hun bed & breakfast in Spanje. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

HANS EN ANNE-LOES VIEREN 12,5 JAAR CASA AGRADABLE

‘Veel blauwe luchten boven Arenas’

MARC CLEUTJENS

Iets meer dan een maand geleden vierden Hans en Anne-Loes Schellekens-Hulshoff hun koperen bruiloft. En daarmee kon ook het glas geheven worden op 12,5 jaar Casa Agradable, de bed & breakfast die het Boxtelse stel in 2008 in het ruige achterland van Málaga opende en die op Zoover uitsluitend tienen scoort. ,,Het geheim van ons succes? We doen dit werk met heel veel plezier en dat stralen we uit. Elke dag.”

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Hans (52) en Anne-Loes (53) hebben alle loftuitingen en dikke voldoendes op Zoover ten spijt geen prettig jaar achter de rug. En dat is een eufemisme. De coronacrisis had natuurlijk zijn weerslag op de boekingen bij Casa Agradable. Maandenlang was de deur op slot, het aantal gasten moest in de maanden die restten drastisch worden teruggeschroefd. Daar kwam bij dat Anne-Loes medio 2020 ernstig ziek werd en er grote zorgen waren over haar gezondheid.

Nu, een reeks operaties en behandelingen verder, gaat het weer een stuk beter. ,,Als je in een paar maanden tijd vier slechtnieuwsgesprekken hebt gehad, is het fijn om eindelijk weer positieve berichten te krijgen”, vertelt de oud-Boxtelse. ,,Ik voel me steeds beter en ik bereid me met Hans voor op een nieuw seizoen, al is het de vraag wanneer we de eerste gasten kunnen begroeten. In mei, juni en juli staan al volop reserveringen, maar we houden een slag om de arm.”

TACHTIG HUIZEN

Hans en Anne-Loes hebben allebei een arbeidsverleden bij wasserij Blanca in Boxtel. Hans werkte er bijna tien jaar als vertegenwoordiger, Anne-Loes verrichtte er zowat 25 jaar secretarieel en administratief werk. ,,In 2008 hebben we het roer omgegooid”, blikt Hans terug. ,,Het was onze droom om in Andalusië een bed & breakfast te beginnen en we zijn op zoek gegaan naar het perfecte plekje.”

Daarbij ging het stel niet over één nacht ijs. ,,We hebben minstens tachtig huizen bezocht”, zegt Hans. ,,We hadden namelijk een héél lang wensenlijstje”, vult Anne-Loes grinnikend aan. In Arenas stuitten ze op een landhuis boven op een berg, net buiten het dorp. Hans: ,,We werden meteen verliefd op deze plek en zijn dat nog steeds. Een uitzicht van 360 graden op de zee, de bergen, drie witte dorpjes en de blauwe lucht. Weet je dat we die hier heel vaak hebben?”

GEPERFECTIONEERD

In het huis dat ooit door de graag geziene dorpeling Ernesto werd gebouwd, openden Hans en Anne-Loes kort na hun eerste kennismaking de deuren van Casa Agradable. En door de jaren heen hebben ze hun bed & breakfast geperfectioneerd. ,,Onze kracht is dat we altijd zoeken naar verbetering”, stelt Anne-Loes. De accommodatie telt vier gastenkamers met eigen sanitair. Maar ook een riant dakterras met ’s nachts gratis uitzicht op een onmetelijke sterrenhemel, een heerlijk zwembad en een tuin van pakweg 2.000 vierkante meter, mét zitjes. ,,De veranda hebben we recent verbouwd”, vertelt Hans. ,,Je hoort het wel, we zijn continu aan het werk.”

LOCKDOWN

De coronacrisis houdt Hans en Anne-Loes dagelijks bezig. Het aantal besmettingen in Arenas is letterlijk op één hand te tellen. Maar de dichtbij gelegen stad Málaga is in totale lockdown. Ook geldt een avondklok en is reizen buiten de eigen regio taboe. ,,In 2020 hebben we tussen juli en oktober een beperkt aantal gasten kunnen ontvangen”, blikt Anne-Loes terug. ,,Hoe het dit jaar zal gaan, is koffiedik kijken.” Hans: ,,We zijn gelukkig al meer dan tien jaar bezig en hebben veel vaste gasten die beslist weer langskomen als Covid-19 is bedwongen.”

De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar bij Casa Agradable. ,,Natuurlijk moeten ook wij ons spaarpotje aanspreken om alle vaste kosten te kunnen betalen”, erkent Anne-Loes. ,,Daar komt bij dat het noodfonds voor getroffen ondernemers hier niet zo riant is. Maar we zijn optimistisch en gaan het beslist redden omdat we zoveel trouwe bezoekers hebben. Ze komen uit Nederland en België, maar ook uit Italië, Engeland, Ierland en zelfs Israël en Rusland.”

OP VAKANTIE

Juist het bieden van gastvrijheid is een troefkaart van de uitbaters van Casa Agradable. ,,Veel gasten komen als vreemden binnen en gaan als vrienden weg”, zegt Anne-Loes. ,,Dat merken we nu we even een mindere periode achter de rug hebben. We krijgen veel mailtjes, appjes, maar ook brieven en zelfs bosjes bloemen.” Met Hans hoopt de oud-Boxtelse dat de coronacrisis snel achter de rug is en de gastenkamers weer beschikbaar zijn. Of ze nog meer wensen heeft? ,,We hebben door alle omstandigheden al bijna twee jaar geen vakantie kunnen vieren. Dus we hopen weer een keer samen op reis te gaan en Europa met de auto te doorkruisen. Maar eerst… gasten verwennen in Arenas!”


p Hans en Anne-Loes Schellekens poseren bij hun bed & breakfast Casa Agradable in Arenas, een dorpje net buiten Málaga. (Foto: eigen collectie).

Luchtopname van Casa Agradable. De bed & breakfast heeft 360 graden uitzicht op zee, bergen, boomgaarden en witte Andalusische dorpjes. (Foto: eigen collectie)