Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KRITIEK OP ENQUÊTE KERNTAKENDISCUSSIE

'Maak drempel om mee te doen zo laag mogelijk'


RENS VAN DEN ELSEN

De weg die is gekozen voor de Boxtelse kerntakendiscussie kreeg vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering veel kritiek te verduren. De vragenlijsten die burgers in mogen vullen zijn volgens velen te moeilijk. Brabants Centrum vroeg aan een tweetal onderzoeksbureaus waar een dergelijke burgerpeiling aan zou moeten voldoen om een representatief beeld te krijgen.

Markteffect uit Eindhoven en Enneüs uit Groningen zien dat inwoners flink wat moeite moeten doen om bij te dragen aan de Boxtelse discussie. ,,Het feit dat burgers een account moeten aanmaken, kan voor velen al een te hoge drempel zijn. Die zou je voor dit soort onderzoeken altijd laag moeten houden", aldus Davy Zwegers van marktonderzoeksbureau Markteffect.

De woordvoerder van bureau Enneüs uit Groningen is het met Zwegers eens. Hij geeft aan dat het uitvoeren van gedegen onderzoek flink wat geld kost: ,,We zien vaker dat overheden ervoor kiezen om dit zelf op te pakken, vaak uit financiële overweging. Dat is natuurlijk hun goed recht. De burger betrekken bij beleids- of bezuinigingsplannen is in beginsel altijd goed, maar over de uitvoering moet je goed nadenken." Of de Boxtelse enquête door in eigen beheer door de gemeente is opgesteld, is onduidelijk.

DIGITALE VAARDIGHEDEN

,,Bij burgerpeilingen vinden wij het van belang dat iedere burger binnen de gemeente in staat moet zijn om deel te nemen aan het onderzoek, binnen een redelijke termijn en op een toegankelijke manier. Zo zou je geen doelgroepen uit mogen sluiten op basis van bijvoorbeeld hun digitale vaardigheden", aldus Zwegers. De vragenlijsten zijn nu zowel digitaal als op papier in te vullen, maar voor dat laatste moeten inwoners naar het Boxtelse gemeentehuis of de bibliotheek aan de Burgakker.

Wie geen Nederlands kan lezen, kan hier de enquête krijgen in het Engels, Pools en Arabisch. Er is dus ook aandacht voor anderstaligen. De twee onderzoekbureaus vragen zich echter wel af hoe de gemeente hen overhaalt om mee te denken. Dat geldt ook voor minder hoog opgeleide burgers. ,,Je moet je altijd afvragen of de burger de implicaties van bepaalde keuzes kan overzien. Natuurlijk is het uiteindelijk aan de gemeenteraad om de knoop door te hakken, maar het moet voor eenieder wel duidelijk zijn", vinden ze bij Enneüs.

TAAL

De opmerking vanuit de raadsleden dat de enquête te moeilijk zou zijn voor ieder die niet zo diep in de Boxtelse gemeentelijke zaken zit, werd door burgemeester Ronald van Meygaarden vorige week ter harte genomen. Taalgebruik in burgerpeilingen is volgens Enneüs ook erg belangrijk: ,,Tegenwoordig wordt standaard taalniveau B1 (eenvoudig Nederlands, korte zinnen en makkelijke woorden - red.) aangeraden voor vragenlijsten. Als deze al te veel tekst bevatten of moeilijke woorden, dan haakt een lager opgeleide burger al snel af."

Na afloop van de discussie over de Boxtelse heroverweging beloofde Van Meygaarden nog eens naar de inhoud te kijken en deze meer en beter onder de aandacht te brengen van alle inwoners. Ook opperde hij om de invulmogelijkheid voor de enquête nog wat langer open te houden dan 24 februari.


BESMETTINGEN IN WERELDHUIS EN LIDUINA

Voorzichtigheid geboden tot na de tweede injectie


JAN HERMENS

Op een van de verpleegafdelingen van zorgexpertisehuis Liduina is sprake van coronabesmettingen. Ook in het Wereldhuis hebben enkele mensen het virus opgelopen. Volgens directeur cluster verpleeghuizen van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) Jan-Kees Metz is er geen reden tot paniek.

De besmette bewoners zowel het Wereldhuis (Achterberghstraat) als Liduina (Bosscheweg) zijn in quarantaine. ZGEM heeft de zaken onder controle, aldus Metz. De kans op besmettingen neemt bovendien af, want de meeste bewoners van de Boxtelse tehuizen van ZGEM zijn inmiddels voor de eerste keer gevaccineerd. Die inentingsronde is voorspoedig verlopen, aldus Metz, die het coronaregie- en crisisteam aanstuurt binnen de zorginstelling. ,,Voorlopig blijft voorzichtigheid echter nog wel geboden, want het gaat om de eerste prik."

Hij vervolgt: ,,In onze verpleeghuizen vaccineren wij zelf. Daar is een speciaal team voor. Het overgrote deel van de cliënten heeft inmiddels een inenting gehad. Gelukkig zonder dat er mensen last hadden van naweeën." ZGEM is al voorbereid op de tweede vaccinatieronde. ,,Na die tweede prik nog een week of drie en dan is het waarschijnlijk veilig", vermoedt Metz.

Naast het Wereldhuis wonen ook in Simeonshof (Annastraat) niet alleen ouderen met een grote hulpvraag, maar ook senioren met een lichte zorgindicatie. Hun inenting loopt via de huisarts. Zij wachten op een uitnodiging.

Zorgorganisatie Cello, die zich richt op mensen met een verstandelijke beperking, meldt dat ze ook begonnen is met vaccineren. Zij kampte onlangs nog met een virusuitbraak in de woonlocatie aan het Zusterspad in Boxtel. Binnen Cello geldt hetzelfde als bij ZGEM: cliënten die intern wonen en geen eigen huisarts hebben, krijgen hun prik door eigen medewerkers. Wie wel een eigen huisarts bezoekt, moet nog wachten op de inenting. Dat geldt eveneens voor cliënten die niet in een locatie van Cello wonen.


p In het Wereldhuis zijn enkele bewoners besmet met corona. Zij zitten in quarantaine. (Foto: Peter de Koning, 2017).