Er staat een bouwbord en de omgevingsvergunning is rond, nu moet de Raad van State nog een uitspraak doen. (Foto: Peter de Koning).
Er staat een bouwbord en de omgevingsvergunning is rond, nu moet de Raad van State nog een uitspraak doen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL VERSTREKT VERGUNNING

Bouwplan Lennisheuvel: weer uitstel Raad v. State

JAN HERMENS

De omgevingsvergunning voor bouwproject Achter den Eijngel in Lennisheuvel is vorige week verstrekt. De gemeente Boxtel is dus akkoord met het plan. Het wachten is nog op een uitspraak van de Raad van State. Die geeft voor de derde keer aan meer tijd nodig te hebben voor de beoordeling van de bezwaren.

De ontwikkelaars Hazenberg Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling brachten vrijdag een nieuwsbrief uit met de laatste stand van zaken. Senior projectmanager Robbert van Tilborg van Janssen de Jong: ,,We zouden naar verwachting eind 2020 over een onherroepelijk bestemmingsplan beschikken voor Achter den Eijngel. De Raad van State heeft echter de termijn voor het vellen van een oordeel opnieuw verlengd. We richten ons nu op een onherroepelijk bestemmingsplan halverwege maart van dit jaar."

DERDE VERLENGING

De zitting waarin omwonenden en milieuvereniging Het Groene Hart hun bezwaren tegen het plan kenbaar maakten, was op 21 september vorig jaar. Gangbaar is dat de Raad van State binnen zes weken uitspraak doet. Dat zou ergens begin november geweest zijn. Die termijn werd verlengd, een uitspraak zou dan logischerwijs eind van 2020 volgen. Ook dat bleek niet het geval. Begin januari meldde deze krant al dat de Raad van State opnieuw meer tijd nodig had. Intussen zijn nogmaals ruim zes weken verstreken, zonder uitspraak. Er komt dus een derde verlenging.

De omgevingsvergunning die de gemeente Boxtel al wel heeft afgegeven, geldt voor de bouw van 65 huizen tussen het dorp en de Heerenbeekloop, nabij de monumentale boerderij Den Eijngel. Daarnaast worden er nog dertien bouwkavels voor vrijstaande huizen in de vrije sector toegevoegd.

Van Tilborg: ,,Als de uitspraak van de Raad van State er is, kunnen we met de verkoop starten. De snelheid daarvan bepaalt wanneer we met de bouw beginnen. Gezien de belangstelling voor het project denk ik dat er vaart zal zitten in de verkoop." De senior projectmanager vindt de vertraging frustrerend: ,,Niet alleen voor ons, maar ook voor de mensen die interesse hebben in een woning binnen het plan. De Raad van State geeft aan dat corona, thuiswerken en grote drukte voor achterstanden zorgen."