Gemeente Boxtel, stop met enquête kerntakendiscussie


Met bijzondere interesse las ik het artikel op de voorpagina van Brabants Centrum waarin tot uiting kwam dat de gemeenteraad breed ontevreden is over de enquête kerntaken. Waar de raadsleden te kennen gaven een veelheid aan reacties van burgers te hebben ontvangen, bracht de burgemeester daar tegenin dat zich bij de gemeente slechts negen personen met opmerkingen gemeld hadden.

Ook ik heb me door de enquête heen geworsteld en herken me volledig in het overzicht van fouten dat door raadsleden werd gemeld. Dat heb ik ook bij een van de fractievoorzitters gemeld en niet bij de gemeente. Het zal mij overigens benieuwen of de enquête 2.500 keer wordt ingevuld.

Als de raad de burgers vertegenwoordigt en bovendien het collegebeleid moet controleren dan horen mijns inziens geluiden vanuit burgers dan ook bij raadsleden en hun fracties thuis en niet bij de uitvoerende ambtenaren. Het verbaast mij dan ook hogelijk dat deze enquête met zoveel twijfels vanuit de gemeenteraad nu door hen niet is stilgelegd of op z'n minst opgeschort, herschreven of afgeblazen.

Als je tijdens de bouw van een huis constateert dat de fundering van het huis grove fouten vertoont, ga je toch niet door met bouwen omdat het anders te veel tijd kost of te duur is? Stop met de huidige enquête ga op zoek naar een alternatief om op die manier wel een duidelijk beeld te krijgen van waar de meerderheid van de Boxtelse burgers wel of niet op wil bezuinigen.

        PAUL HERMANS


Voorzetje op coalitieakkoord

Dinsdag lekte het uit. Boxtel krijgt vijf wethouders. Wimke weer terug op het pluche. Zal hij blij mee zijn. We kunnen er alles van vinden of over zeggen. Maar dat ga ik niet doen. Men zal met alle goede intenties deze keuzes gemaakt hebben. Maar heel eerlijk? Gaat men echt het roer zo omgooien en de financiën op orde krijgen? Ik hoop van harte dat laatste wel.

De inhoud van de plannen hebben we nog niet gezien, maar ik doe alvast een voorzetje die op een brede raadssteun kan rekenen (denk ik):

1. Autoluw Boxtel met in alle woongebieden maximaal 30 kilometer per uur. Verkeer spreiden middels eenrichtingbeleid mét handhaving (camera’s?).

2. Een echt ouderen- en jongerenbeleid dat brede instemming verkrijgt van de raad met als kern het centraal stellen van de reeds bestaande gemeenschapshuizen. Dit kan de overlast van de jeugd wellicht temperen en voor ouderen een blijvende ontmoetingsplek in de wijk creëren.

3. Zorg terug in de wijken. In elke wijk extra wijkverpleging.

4. Extra wijkagenten in elke wijk.

5. Blauwe zone uitbreiden in heel het centrum (in combinatie met vergunning voor bewoners)

6. Het vestigen van bedrijven die duurzaamheid centraal stellen extra stimuleren (minder lasten). Zo creëer je een echt groene gemeente. Groen werken in Boxtel wordt het nieuwe normaal.

7. Streven naar een plasticvrij Boxtel in 2025 in samenwerking met de Boxtelse supermarkten.

8. Verhogen bestrijden criminaliteit. Met name de jacht verhogen op productie van drugs in wijken en buitengebied.

9. Meer en sneller sociale woningbouw middels prefab (modulaire) houten skeletbouw. Flexibeler beleid aangaande toekennen (tijdelijke) woonbestemming.

10. Humane huisvesting voor arbeidsmigranten realiseren in de wijken met financiële hulp door werkgevers. Dit bevordert integratie én sociale cohesie.

11. Groene energie voor elk huishouden en bedrijf middels centrale inkoop in combinatie met stimuleren zonnepanelen en windenergie.

Ben benieuwd of er iets van terug te vinden is in het coalitieakkoord. Ik hoop het wel.

        GEERT DUIJGHUISEN


Kort nieuws


Speurtocht

Scouting Boxtel heeft voor jong en oud een speurtocht uitgezet om de coronaperiode door te komen. Middels raadsels en raamletters gaan deelnemers op zoek naar de oplossing. Er zijn drie routes en deze zijn tot en met zondag 21 februari te lopen. Meer informatie staat op www.scoutingboxtel.nl/voorjaarsspeurtocht/.