Afbeelding
Foto: Laura van der Pas - De Vooght

VOORLOPIG GEEN CONTAINER IN ESCH

Inzamelen van luiers staat op losse schroeven

Het apart verwerken van luiers en incontinentiemateriaal staat onder grote druk. Daarom komt er voorlopig ook geen inzamelpunt in Esch. Dit antwoordt het college van B en W van de gemeente Boxtel op vragen van de VVD-fractie over een inzamellocatie in het dorp.

Het dagelijks bestuur van de gemeente geeft aan dat het op dit moment nog onduidelijk is of de huidige wijze van inzamelen voort kan blijven bestaan: ,,We volgen de ontwikkelingen in de markt nauwlettend en proberen aan te sluiten bij alternatieve vormen van verwerking." Om die reden wil het college nog geen nieuwe inleverplek aanwijzen die voor Essche ouders sneller te bereiken is dan de milieustraat op bedrijventerrein Ladonk. De gemeente wil pas investeren in nieuwe inzamellocaties als helder is of de functie voor Boxtel kan blijven bestaan.

Het apart inleveren van luiers en incontinentiemateriaal is een service. Deze extra taak staat ter discussie in de (financiƫle) heroverweging. Daarvoor vraagt de gemeente momenteel advies aan de burgers. In een vragenlijst wordt de keuze gegeven om de inzameling al dan niet te schrappen.

VIER INZAMELPUNTEN

Er is op dit moment nog geen goed werkend systeem om dergelijk afval goed te recyclen. Het is dan ook aan iedere gemeente zelf om te beslissen of de mogelijkheid om de opvangbroekjes in te leveren wordt geboden.

De gemeente telt vier inzamelpunten. In Boxtel op de milieustraat (Kruisbroeksestraat) en bij de Kindertuin in brede school De Wilgenbroek (Dr. De Brouwerlaan). In Liempde bij de kinderdagverblijven 't Clowntje (Oude Dijk) en Het Kleine Grut (Barrierweg). De container bij kinderdagverblijf 't Keike aan de Breukelsestraat is met ingang van 1 februari vervallen.