Mireille van der Kracht, de nieuwe rector van het BHC en JRL. (Foto: eigen collectie).
Mireille van der Kracht, de nieuwe rector van het BHC en JRL. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie


MIREILLE VAN DER KRACHT START IN APRIL BIJ BOXTELSE SCHOLEN

Nieuwe rector voor BHC en JRL

Het Baanderherencollege (BHC) en Jacob-Roelandslyceum (JRL) hoeven het niet lang zonder rector te stellen. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (Omo) heeft namelijk Mireille van der Kracht benoemd tot rector van haar twee Boxtelse scholen.

Van der Kracht begint 1 april. Ze volgt Joris Hermans op, die 1 januari aan de slag ging als hoofd Sport aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was niet lang rector van het BHC en JRL, maar kreeg een kans die hij niet kon laten liggen.

Het ontbreekt Van der Kracht niet aan ervaring in het onderwijs. Ze is afgestudeerd in Nederlandse taal- en letterkunde en slaagde cum laude voor haar lerarenopleiding aan het Utrechtse instituut IVLOS. In 2000 startte Van der Kracht als docent Nederlands aan het Kennemer Lyceum in Overveen. Na het afdelingsleiderschap op deze school en op het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend, werd zij in 2009 plaatsvervangend rector op het Ichthus Lyceum in Driehuis. Van 2016 tot juli 2020 was zij rector van het Kennemer College havo/vwo in Beverwijk.

Naast haar reguliere werk was Van der Kracht van mei 2015 tot januari 2020 lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Atlant (Bijzonder Basisonderwijs Velsen), een bestuur van negen basisscholen. Nu maakt ze dan de overstap naar Noord-Brabant.

SNEL THUIS IN LIEMPDE

De pasbenoemde rector is 48 jaar en geboren in het Gelderse Rheden. Ze is getrouwd en moeder van twee zonen van dertien en twaalf jaar en een dochter van acht jaar. Sinds de zomer van 2020 woont Van der Kracht met haar gezin in Liempde. Over haar nieuwe functie bij OMO Scholengroep Boxtel zegt ze: ,,Na onze verhuizing voelden we ons hier als gezin snel thuis. In deze nieuwe rol kan ik mijn ervaring als rector inzetten voor het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum. Ik kijk ernaar uit om, samen met alle betrokkenen, te zorgen voor uitstekend onderwijs, met aandacht en ruimte voor iedere leerling uit onze omgeving.”


p Mireille van der Kracht, de nieuwe rector van het BHC en JRL. Sinds de zomer van 2020 woont ze met haar gezin in Liempde. (Foto: eigen collectie).


BASISSCHOLEN OPENEN MAANDAG OPNIEUW DE DEUREN

'Ouders hebben de extra ruimte nu echt nodig'

VERVOLG VOORPAGINA

Net als bij andere schoolleiders, was ook voor directeur Irene Verbeet van De Oversteek in Liempde het openen van de deuren op maandag geen kwestie, ook al begint de carnavalsvakantie de week erna. ,,De lockdown heeft natuurlijk ook op sociaal-emotioneel vlak veel betekend voor de kinderen. Geef in de week voor de vakantie daar vooral aandacht aan", adviseert Verbeet haar leerkrachten.

Door de openstelling krijgen de ouders zo ook wat extra ruimte. Broodnodig, ziet ook Verbeet: ,,We hebben op een gegeven moment ook gedacht aan een noodopvang voor ouders", grapt ze. ,,Maar thuis is het ook voor leerlingen wennen geweest: je moeder wordt je juf."

De openstelling zorgt voor de nodige hectiek binnen het basisonderwijs: waarschijnlijk vandaag pas kan de PO-Raad de juiste protocollen communiceren. Maar scholen zijn al voorbereid op veel van de maatregelen. Immers, voordat zij half december dicht gingen, moesten zij de meeste zaken die nu opnieuw van kracht zijn ook al regelen. ,,Zoals de gespreide aankomst van de leerlingen", vertelt Verbeet. Bovendien kunnen bij De Oversteek de RIVM-adviezen eenvoudig worden opgevolgd, zoals het schoolplein opdelen voor verschillende groepen. ,,Het is hier heel eenvoudig om die van elkaar te scheiden."

Verbeet kijkt er naar uit dat alle leerlingen weer naar school kunnen. ,,We hoefden niet iedereen te missen natuurlijk, we hadden een eigen noodopvang waar ruimte was voor zestig kinderen. Want van een lege school wordt niemand gelukkig." Hoe dan ook is Verbeet met haar team druk aan de slag met de voorbereidingen voor maandag. ,,We gaan vrolijk verder."