Boxtel vangt meer geld, maar burger betaalt niet méér

Inwoners van de gemeente Boxtel zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2021 minder geld kwijt aan heffingen dan vorig jaar. Desondanks is het totaalbedrag dat de gemeente dit jaar binnen krijgt, volgens de prognose van het CBS zo'n negen ton hoger dan in 2020. Met dank aan de inwoners van Esch.

Daar moet wel bij vermeld worden dat het wat 2021 betreft om voorlopige cijfers gaat. Ze zijn gebaseerd op de begroting, meldt het CBS. Het bureau heeft berekend wat Boxtel in totaal aan heffingen vergaart en tevens de lasten in euro's per inwoner weergegeven. Die bedroegen in twee jaar geleden 477 euro en afgelopen jaar 502 euro. Volgens de prognose van het CBS komt het totaalbedrag per inwoner in 2021 uit op 495 euro. Geen groot verschil en dus geen zwaardere belastingdruk voor de Boxtelaar.

MEER INWONERS

Een grotere totaalopbrengst aan gemeentelijke heffingen, terwijl een inwoner niet meer hoeft te betalen, is mogelijk. Namelijk als het aantal inwoners van een gemeente toeneemt. Dat is in Boxtel het geval, want Esch maakt sinds januari deel uit van de gemeente.