Insprekers in dialoog met raadsleden

RENS VAN DEN ELSEN

De allereerste volledig digitale gemeenteraadsvergadering van Boxtel verliep dinsdagavond vrijwel zonder problemen. Een enkele onstabiele internetverbinding en het aan- en uitzetten van de microfoon waren de enige hobbels. Ook de wijze waarop de vergadering verliep was nieuw.

Een week eerder was er al eens geoefend met de verbindingen van de gemeenteraadsleden en het systeem. Middels het videochatprogramma Microsoft Teams belden alle deelnemers in. Wie vanuit huis meekeek kon dat doen via YouTube.

Een vast terugkerend agendapunt in de raadsvergadering is de mogelijkheid voor burgers om in te spreken en zo een onderwerp onder de aandacht te brengen. Normaal vindt dat natuurlijk plaats vanuit de raadzaal in het gemeentehuis, maar dit keer mochten de insprekers thuisblijven. Zij konden immers inbellen.

VRAGEN STELLEN

Ondanks de andere dynamiek die digitaal vergaderen met zich meebrengt, waren er dinsdagavond vijf inwoners die hun zegje wilden doen. Sinds dit jaar krijgen raadsleden ook de mogelijkheid om in debat te gaan met de inspreker of in elk geval verduidelijkende vragen te stellen. Daar werd flink gebruik van gemaakt en dit stelde de gasten tevreden.

De inwoners spraken nu vooral over de bouwplannen van woonstichting Joost op het terrein van De Kleine Aarde en in de wijk Boxtel-Oost op de oude locatie van basisschool De Beemden aan de Albinonistraat. Zij uitten vrijwel allemaal hun ongenoegen over aspecten van die projecten en over de planvorming van woonstichting Joost.