Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Nieuwe eigenaar voor Oude Mannengasthuis

RENS VAN DEN ELSEN

Het stond al flink wat jaren te koop, maar sinds deze week heeft het Oude Mannengasthuis in Esch dan toch een nieuwe eigenaar. Rick van de Ven en zijn vrouw Kim Berning hebben hun huis aan de Hulsberg verruild voor het karakteristieke monument aan de Haarenseweg.

Het pand dateert uit 1491 en bood tot begin jaren vijftig van de vorige eeuw onderdak aan - zoals de naam al zegt - bejaarde mannen. Eigenaar was de gemeente. Toen de oudjes vertrokken werd het huis verhuurd om in 2009 door de gemeente Haaren te worden verkocht aan een particulier voor 750.000 euro. Over die opbrengst is overigens volop discussie in Esch; de dorpsbewoners vinden dat het geld terug naar het dorp moet. Maar door de opsplitsing van Haaren is het nog allerminst zeker dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

MANTELZORG

Hoe dan ook, Rick en Kim zijn blij met de aankoop van het rijksmonument. Ze laten zelfs iets van de oude bestemming terugkeren, want het is de bedoeling dat Ricks vader er ook komt wonen. ,,We verbouwen de schuur tot mantelzorgwoning", geeft de kersverse eigenaar aan. Dat het pand nu in 'Essche' handen is gekomen, doet Rick goed: ,,Al ben ik geen geboren Esschenaar, zo zien veel dorpsgenoten me gelukkig wel", grinnikt de man die 2017 en 2018 in het dorp Prins Carnaval was.

Omdat het een monumentaal gebouw is mag er aan zijn eigen woning niet veel veranderen en dat zorgt ook voor wat probleempjes. Lachend vertelt Rick: ,,We hebben vorig jaar een nieuwe tv gekocht, maar die kan ik door de indeling in het huis nergens kwijt, dus daar gaan we nog eens goed over nadenken."


p Het Oude Mannengasthuis aan de Haarenseweg is een rijksmonument en dateert uit 1491. (Foto: Hans van Doorn, 2020).

q Rick van de Ven en zijn echtgenote Kim Berning lieten op Facebook trots weten de nieuwe eigenaren te zijn. (Foto: eigen collectie).

Kim en Rick van de Ven zijn ontzettend trots op hun nieuwe onderkomen, het Oude Mannengasthuis in Esch.