Ademloos kijken kinderen tijdens het donseendjesfeest naar het toneelstuk dat de Knokkers elke carnavalsmaandag opvoeren in de Kwekpoel. Het kan nu niet doorgaan. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Ademloos kijken kinderen tijdens het donseendjesfeest naar het toneelstuk dat de Knokkers elke carnavalsmaandag opvoeren in de Kwekpoel. Het kan nu niet doorgaan. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

GEEN KWEKPOEL, WEL ONLINE JEUGDFESTIVITEITEN

Battle of the Gram voor donseendjes


HENK VAN WEERT

Lang was er hoop dat tijdens carnaval de Boxtelse sporthal De Dommel net als andere jaren omgebouwd zou kunnen worden tot Kwekpoel. Dat blijkt niet haalbaar, maar betekent niet dat de Eendengatse schooljeugd het zonder festiviteiten moet doen, meldt woordvoerder Bernadette Hoogakker namens de Knokkers.

Samen de polonaise lopen of schouder aan schouder door de Kwekpoel slingeren, zit er dit jaar niet in. Maar thuis met je gezin toch een klein feestje bouwen tijdens de carnavalsdagen (van 13 tot en met 15 februari) moet kunnen. Althans, dat vinden de Knokkers.

Deze groep vrijwilligers tekent al decennialang voor de organisatie van het Boxtelse jeugdcarnaval. Zij gingen er eerst nog vanuit dat de Kwekpoel tijdens carnaval toch open zou kunnen, maar begin januari werd duidelijk dat het onhaalbaar was. En dus zijn ze gaan nadenken over online alternatieven.

PLAYLIST SPOTIFY

De Knokkers zorgen dat via Spotify twee afspeellijsten beschikbaar zijn met muziek die altijd populair is in de Kwekpoel. ,,Een lijst met liedjes voor de onderbouw van de basisschool en een voor de bovenbouw", verduidelijkt Hoogakker.

Daarnaast wordt de Battle of the Gram gehouden, waarbij Gram natuurlijk verwijst naar Instagram. Er worden twee challenges georganiseerd. ,,We roepen de kinderen op om hun huis zo carnavalesk mogelijk te versieren en daarvan een foto te plaatsen op Insta of Facebook. Daarnaast kan de jeugd ook foto's van zichzelf posten in een kleurrijk leutkostuum. Voor de mooiste inzendingen stellen we een prijsje beschikbaar", aldus Hoogakker.

Voorts worden donseendjes opgeroepen thuis een filmpje te maken waarin ze de polonaise lopen en die in te sturen. ,,Via TikTok willen we al die beelden aan elkaar 'plakken' zodat er virtueel toch een enorme sliert feestgangertjes ontstaat", grinnikt de woordvoerder van de Knokkers.

KLEURWEDSTRIJD

Tot slot wordt ook nog een kleurwedstrijd gehouden. Kinderen kunnen onderstaande tekening inkleuren, er vervolgens een foto van maken en vervolgens delen via de social-mediakanalen van de Kwekpoel. De tekening is ook te downloaden via www.kwekpoel.nl.

De Knokkers roepen de Boxtelse carnavalsjeugd op hun inzendingen van de social-mediakanalen van de Kwekpoel te voorzien van #thuisfeest.

Sporthal De Dommel ombouwen tot Kwekpoel zit er door corona niet in. En dus houdt het Boxtelse jeugdcarnaval het bij online festiviteiten voor de donseendjes. (Foto: Marc Cleutjens, 2017).