Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BASISONDERWIJS BEREIDT ZICH VOOR OP VOLGENDE WEEK

De Oversteek kijkt uit naar de kinderen

PÅL JANSEN

Net als elders in het land, zijn ook de scholen in de gemeente Boxtel vanaf maandag open. Het vraagt nogal wat inspanningskracht van het basisonderwijs, weet ook directeur Irene Verbeet van De Oversteek in Liempde. ,,Het voelt soms als zwemmen met de rugslag, zo ga je de toekomst in."

Verbeet denkt ze dat het goed is voor de kinderen om weer fysiek les te krijgen, vertelt ze: ,,Het ene kind heeft erg veel last gehad van de lockdown, terwijl het andere kind op sommige dingen juist weer gedijt. Dus dat is per situatie verschillend. Maar over het algemeen merk ik toch wel dat de algehele motivatie afneemt."

Hoewel ze uitkijkt naar de openstelling, had de schooldirecteur deze week nog wel vraagtekens bij de aanvullende coronamaatregelen van het Rijk. Zoals de quarantaineregel. Als iemand in een klas besmet raakt, moet die hele groep in quarantaine. ,,Maar hoe zit dit dan met stagiaires", vraagt Verbeet zich hardop af. ,,Die staan soms voor vijf verschillende groepen, zoals de gymdocenten van Buurtsport Boxtel. En zo hebben we ook programma lopen voor kinderen uit verschillende klassen die tijdens schooltijd een extra onderwijsimpuls krijgen."

PROTOCOLLEN

Hoe iedere school exact invulling geeft aan deze en andere aanvullende coronamaatregelen, moet nog blijken. Vandaag adviseert de PO-Raad, organisatie voor primair en speciaal onderwijs, hoe de sector het beste de maatregelen kan uitvoeren, zo was de status tijdens het ter perse gaan van deze krant. De schoolbesturen wachten nog op het document van de PO-Raad waarin de protocollen staan.

Scholengroep Talentis, waar de meeste basisscholen in de gemeente onder vallen, doet haar best om alles tussen de onderwijsinstellingen te stroomlijnen. Ook in overleg met De Oversteek en de Angelaschool die elk een zelfstandig bestuur hebben. Naar verwachting vandaag brengt de organisatie meer informatie naar buiten. Volgens voorzitter Ton Reijnen van Talentis zijn alle schoolleiders het er wel over eens dat ook in de gemeente Boxtel de deuren voor de kinderen open gaan, zo gaf hij gisteren aan. ,,Als Talentis hebben we steeds de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Dat biedt ook de ouders houvast."

Bovendien: alleen de aanvullende maatregelen vragen om een nieuwe aanpak, veel maatregelen werden al opgepakt.


Pagina 6: 'Ouders hebben extra ruimte nu echt nodig'.


p De bso bij De Oversteek is gewoon open. Het geluid van meer kinderen klinkt vanaf maandag weer op het Liempdse schoolplein. (Foto: Albert Stolwijk).


Afbeelding