De 'inham' bij deze noordelijke ingang van Oosterhof wordt bij het winkelcentrum getrokken. De gemeente Boxtel verkoopt de benodigde vierkante meter aan de vereniging van eigenaren. (Foto: Henk van Weert).
De 'inham' bij deze noordelijke ingang van Oosterhof wordt bij het winkelcentrum getrokken. De gemeente Boxtel verkoopt de benodigde vierkante meter aan de vereniging van eigenaren. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

AANPAK OMGEVING WINKELCENTRUM LAAT NOG EVEN OP ZICH WACHTEN, MELDT GEMEENTE

Opbrengst grondverkoop Oosterhof bestemd voor facelift buurt

HENK VAN WEERT

De 'inham' waar zich de noordelijke entree van het winkelcentrum bevindt, wordt toegevoegd aan het vloeroppervlak van Oosterhof. Om de gevel op die plek door te kunnen trekken over één lengte, verkoopt de gemeente een stukje openbaar gebied van een kleine 175 vierkante meter. Hoeveel de opbrengst bedraagt wordt niet bekendgemaakt, maar het bedrag komt ten goede aan een opknapbeurt van de omgeving.

Over die opknapbeurt van het gebied rondom Oosterhof heeft het gemeentebestuur gesproken met een klankbordgroep van omwonenden. Toch zal de verfraaiing nog even op zich laten wachten. Die wordt te zijner tijd in overleg met de vastgoed-eigenaren van het winkelcentrum uitgevoerd en moet aansluiten bij de nieuwe uitstraling ervan.

VERKOOP OP VERZOEK

Het college van B en W heeft - zoals verwacht - afgelopen week ingestemd met de verkoop van het stukje grond. Daar had de coöperatieve vereniging van eigenaren (cvve) van Oosterhof om gevraagd bij de presentatie van haar renovatieplannen voor het 35 jaar oude winkelcentrum. Dat wordt verder binnen de bestaande muren verbouwd. Een bestemmingsplanwijziging is daardoor niet nodig.

De omgevingsvergunning die door projectontwikkelaar Libre namens de eigenaren van Oosterhof is aangevraagd, hoopt B en W vandaag, donderdag 4 februari, te kunnen verlenen. De verwachting is dat de bouwwerkzaamheden in de tweede helft van dit jaar van start gaan, meldt demissionair wethouder Herman van Wanrooij. Mits de cvve een positief besluit neemt over de uitvoering van de werkzaamheden.


AARDAPPELEN, GROENTE ÉN VLEES IN LEVENSMIDDELENPAKKETTEN

Cliënten van Voedselbank Boxtel eten nu ook karbonades en spek


JAN HERMENS

Verse groenten krijgt Voedselbank Boxtel van de Voedseltuin en tal van andere levensmiddelen van supermarkten. Het was moeilijk om de pakketten regelmatig te voorzien van een stukje vlees. Maar nu niet meer, dankzij een samenwerking met slachterij Vion op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk.

Voorzitter Ab Gillhaus van de lokale voedselbank: ,,Vlees is een bederfelijk product en bovendien duur. Wij kopen niets zelf en zijn afhankelijk van giften, van overschotten in de keten. We stelden ons de vraag: waar bevinden zich die partijen en hoe komen wij daar aan? Ik dacht aan Vion. Met de grootste varkensslachterij van Nederland om de hoek zou vlees toch geen probleem moeten zijn?"

HOUDBAARHEID

Incidenteel waren er al contacten met de slachterij, maar de banden zijn verstevigd en de toevoer van vlees is meer structureel geworden. Jan Marcelis, vestigingsmanager Vion Boxtel en Distrifresh: ,,Een plotselinge weersomslag kan bij ons overschotten veroorzaken. In de zomer bijvoorbeeld als de vooruitzichten om te barbecueën perfect zijn, maar het alsnog begint te regenen. We proberen alle productiestromen waar soms vlees overblijft, in beeld te brengen."

Het gaat dan om producten die supermarkten niet meer in de schappen leggen, omdat de houdbaarheidsdatum te dicht genaderd is. Marcelis: ,,Maar wanneer je vlees invriest, is het nog zeker twee maanden houdbaar. De producten die naar de voedselbank gaan, zijn absoluut veilig."

Sinds kort helpen ook vier lokale slagers de voedselbank bij het portioneren van het vlees. Vanwege de veiligheidsvoorschriften mogen vrijwilligers van de hulporganisatie dat niet zelf doen. Gillhaus: ,,We zijn erg blij met de hulp van de slagers, maar het werk moet hun bedrijfsvoering niet in de weg zitten, vandaar dat we de last zorgvuldig verdelen." Marcelis: ,,Als ik een van onze medewerkers zou vragen eens bij een slagerij te assisteren, zou hij dit zeker doen."

SOMS VEGETARISCH

Gillhaus denkt nog een stap verder: ,,Stel dat op termijn de aanvoer van flinke stukken vlees groter blijkt dan wij kunnen verwerken, dan zouden we met een aantal voedselbanken bijvoorbeeld een gezamenlijke locatie kunnen opzetten waar we gezamenlijk grotere partijen kunnen portioneren."

Behalve vlees ontvangt de voedselbank ook van tijd tot tijd vegetarische producten. Marcelis: ,,Die zijn afkomstig van een Britse klant van Distrifresh, een dochteronderneming van Vion."

WISSELENDE TOEVOER

Het is niet zo dat Vion wekelijks een vaste hoeveelheid vlees kan doneren. Soms is er veel beschikbaar, soms niets. Gillhaus: ,,Wij laten grote partijen niet lopen. Wat wij zelf niet nodig hebben, gaat naar het distributiecentrum in Tilburg, zodat andere voedselbanken er van profiteren. Doel is en blijft zoveel mogelijk mensen die het minder breed hebben, van voedsel voorzien."


Vrijwilliger Hans Goossens legt vlees in de koeling van de voedselbank. (Foto: eigen collectie).