Nina Brouwer brengt een dichtbundel uit waarin ze een heftige periode in haar leven beschrijft. (Foto: Peter de Koning).
Nina Brouwer brengt een dichtbundel uit waarin ze een heftige periode in haar leven beschrijft. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE (24) BRENGT GEDICHTEN UIT OVER HEFTIGE PERIODE

Schrijven is een uitlaatklep voor Nina

MARIËLLE WIJFFELAARS

De 24-jarige Nina Brouwer uit Boxtel maakte de afgelopen jaren een heftige tijd door. In 2012 ontwikkelde ze een eetstoornis waarna ze depressief werd. Veel therapieën, behandelingen en opnames zorgden voor een verbetering waardoor ze nu weer mee kan doen in de maatschappij. De jonge Boxtelse verwerkte haar problemen deels in gedichten. Haar eerste bundel Hoopvol Strijden is vanaf 12 februari te koop.

Mijn lichaam heeft het niet opgegeven

Al had het daar alle reden toe

De apparaten doen hun werking

Ik ben zo moe

(Uit: Hoopvol Strijden – Nina Brouwer)


Tot 2012 was Nina een normale tiener. Ze ging naar school en hockeyde op redelijk hoog niveau. Toen ze een nieuwe trainer kreeg die de meiden fanatiek coachte, zorgde dat voor een keerpunt bij de perfectionistische Nina. ,,Ik was ervan overtuigd dat ik door minder te wegen beter mee zou kunnen tijden de trainingen”, vertelt de Boxtelse. ,,Ik sloeg daarin flink door, mijn hele leven draaide om eten. Ik zonderde me af van mensen, ging niet vaak meer naar school: mijn wereldje werd steeds kleiner. Mijn eetstoornis werd steeds erger en door mijn beperkte leventje werd ik flink depressief. Ik heb allerlei therapieën en behandelingen gehad, zelfs een paar gedwongen opnames. De weg naar herstel bleek lang te zijn.”

Nina vertelt het verhaal bijna nuchter, terwijl het wel degelijk erg heftig is. Ze lacht: ,,Ik weet dat het heftig en veel is. Maar als je er middenin zit, is het ook gewoon je bestaan. Ik heb er zoveel jaren mee geleefd, op een bepaald moment weet je ook niet beter meer.”

Dankzij de therapieën leert Nina om meer te praten met mensen om zich heen, ze leert haar grenzen kennen en aangeven én ze krijgt inzicht in zichzelf. Het schrijven van gedichten helpt haar dingen te verwerken. ,,Schrijven is een uitlaatklep en het geeft me kracht”, legt Nina uit. ,,Natuurlijk zijn er nog dingen in mijn leven die ik moeilijk vind en ik heb daar nog steeds professionele hulp voor, maar het schrijven verlicht heel veel.”

Naast dat het dichten voor haarzelf helpt bij de verwerking, hoopt de Boxtelse door een bundel uit te brengen ook anderen kracht en steun te bieden. ,,Ik wil anderen laten zien dat ze niet alleen zijn en dat donkere gevoelens niet permanent hoeven te zijn. Kijk naar mij, ik studeer en heb een bijbaantje. Ik draai weer mee in de maatschappij. Hopelijk zien mensen in een soortgelijke situatie dat ook in en geeft het hen de kracht om door te gaan.”

HOOPVOL STRIJDEN

De titel van de gedichtenbundel is Hoopvol Strijden. En dat is precies zoals Nina haar hele traject ervaren heeft. ,,Het was een flinke strijd, maar achteraf zie ik ook dat ik er met hoop inzat. Hoop op een beter leven en weer mee kunnen doen.” Vindt ze het niet spannend dat haar diepste gevoelens straks voor iedereen te lezen zijn? Nina lacht: ,,Ik ben vooral benieuwd naar de reacties en ben wel huiverig voor nare opmerkingen. Tot nu toe is mijn omgeving vooral heel trots, al was het voor mijn moeder ook wel confronterend.”

De gedichtenbundel Hoopvol Strijden start op het dieptepunt van haar depressie en eindigt op het moment dat het weer beter gaat met Nina. ,,Het is een heel heftig verhaal. Maar wel een met een soort van happy ending. Ik doe weer mee.”


Ik spring in het diepe

En kijk niet meer achterom

Ik ga ervoor

Mijn leven is mijn eigendom


(Uit: Hoopvol Strijden – Nina Brouwer).

Hoopvol Strijden wordt uitgegeven door Boekscout en is verkrijgbaar via hun website www.boekscout.nl. De bundel komt mogelijk ook in de boekhandel te liggen.


p Nina Brouwer brengt een dichtbundel uit waarin ze een heftige periode in haar leven beschrijft. (Foto: Peter de Koning).