VRAGENLIJST BLIJKT VEEL TE INGEWIKKELD

Raad Boxtel ontevreden over enquête kerntaken

RENS VAN DEN ELSEN

De vragenlijsten waardoor de inwoners van Boxtel mee kunnen praten over de prioriteiten van de gemeente zijn te moeilijk. Alle partijen waren het daar over eens tijdens de (digitale) raadsvergadering van dinsdagavond. Om het participatieproces rond de zogeheten kerntakendiscussie helemaal stil te leggen, was voor de meeste fracties echter een brug te ver.

In de twee weken dat de enquête nu uitstaat, hebben 157 mensen deze ingevuld. 133 daarvan werkten zich door beide lijsten heen. Door de vragen te beantwoorden, kunnen inwoners aangeven waar de gemeente Boxtel zich de komende jaren op zou moeten focussen. Burgemeester Ronald van Meygaarden mikt op 2.500 deelnemers. ,,Dat zou je representatief kunnen noemen voor de Boxtelse bevolking", lichtte hij toe.

UNDERSTATEMENT

De opmerking van Fred van Nistelrooij (INbox) dat de wijze waarop de enquête is uitgezet geen schoonheidsprijs verdient, werd al snel weggezet als een understatement. Het overzicht van fouten die zijn gemaakt is volgens alle fracties flink: te veel informatie, taalkundige missers, suggestieve vraagstelling, slechte toegankelijkheid, onbereikbaar, appels met peren vergelijken, moeite met inloggen, geen mogelijkheid tot eigen inbreng.

En dat waren nog slechts de opmerkingen die de raadsleden zelf te horen hebben gekregen. Op Facebook wordt er in hardere bewoordingen uitgehaald naar de manier waarop de vragenlijst is samengesteld en gepresenteerd aan het publiek. Daar wordt zelfs gesproken over minachting richting de burger.

DELEN AUB!

Het zijn zware aantijgingen en de burgemeester reageerde verrast op de veelheid aan reacties. Vooral omdat de gemeente zelf slechts negen klachten over de enquête kreeg, waarvan de meesten na wat hulp opgelost waren. ,,Anderen kiezen ervoor om te reageren op social media, maar die zijn vervolgens niet te bereiken", gaf Van Meygaarden aan.

De burgemeester had nog wel een boodschap voor de raadsleden: ,,Het is een burgerparticipatietraject. Het moet dus niet aan de verwachtingen van het college voldoen, maar aan die van u als raad. Het is nu ook een kwestie van overhalen om mee te doen en daarin valt ons op dat nog niemand van de raadsleden de enquête heeft gedeeld. Dat is jammer, want het proces vraagt wel om een gezamenlijke inspanning."

NIET STOPZETTEN

De vele kritische reacties op de bekritiseerde enquête, plus het feit dat er nog geen nieuwe coalitie is gevormd, waren voor drie partijen reden te vragen de kerntakendiscussie op te schorten. CDA, PvdA-GroenLinks en SP dienden hiervoor een motie in. ,,Veel burgers zijn nu teleurgesteld. Het is belangrijk dat we hier samen goed naar kijken", lichtte Vera Brouns (CDA) toe.

Het voorstel kon echter niet op veel bijval rekenen. Want hoewel alle fracties te kennen gaven dat het participatietraject niet goed verloopt, vinden zij ook dat nu stoppen verspilling van geld en tijd is.

Burgemeester Van Meygaarden beloofde nog eens goed naar de enquêtes te kijken: ,,We zullen er alles aan doen om het onderzoek zo goed en breed mogelijk onder de aandacht te brengen bij de inwoners van onze gemeente."