De Boxtelse SP-fractievoorzitter Eric van den Broek voerde zaterdag met partijgenoten onder meer in de Dr. De Brouwerlaan campagne voor de parlementsverkiezingen die op 17 maart gehouden worden. (Foto: eigen collectie).
De Boxtelse SP-fractievoorzitter Eric van den Broek voerde zaterdag met partijgenoten onder meer in de Dr. De Brouwerlaan campagne voor de parlementsverkiezingen die op 17 maart gehouden worden. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

'REKENING VOOR WILLIBRORDUS ESCH FORS HOGER'

Boxtel schort ozb scholen tijdelijk op


RENS VAN DEN ELSEN

Door het verschil in de hoogte voor de onroerend-zaakbelasting (ozb) tussen de gemeenten Haaren en Boxtel, betalen bedrijven in Esch na de herindeling flink meer. En dat geldt ook voor de Willibrordusschool, becijferde de fractie van Combinatie95. Demissionair wethouder Herman van Wanrooij wil er nog eens goed naar kijken en schort daarom het innen van de ozb voor alle scholen tijdelijk op.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond werden de nieuwe ozb-tarieven vastgesteld. Hoewel het voor het gros van de partijen vooral een hamerstuk was, werd vooral de toevoeging van Esch aan de gemeente Boxtel besproken. Met name het belastingverschil voor de Essche school.

Raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95) rekende tijdens de zogeheten in-gesprekavond van de raadsfracties twee weken geleden voor dat eigenaars van niet-woningen het komend jaar tachtig euro per ton woz-waarde meer gaan betalen. Voor de Willibrordusschool zou dat betekenen dat de ozb 2.400 euro hoger uitvalt dan toen zij nog bij de inmiddels opgeheven gemeente Haaren hoorde, zo vervolgde Peter den Ouden dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering het betoog van zijn fractiegenoot.

OP DE HOOGTE?

Scholen en onderwijsinstellingen, zoals Cadans Primair waar de Willibrordusschool onder valt, kunnen veelal gebruik maken van verschillende landelijke en gemeentelijke regelingen. Iedere gemeente gaat hier echter anders mee om. Zo vergoedde Haaren alleen het gebruikersdeel van de ozb, maar niet het eigenaarsdeel. ,,De vraag is of Cadans op de hoogte is van de Boxtelse regels", betoogde raadslid Den Ouden. Hij vroeg wethouder Van Wanrooij dan ook de stap richting de onderwijsinstelling te zetten.

Dat zegde de demissionair wethouder toe. De materie is complex en de regels zijn niet altijd even duidelijk. Daarom beloofde Van Wanrooij tevens de belastingaanslag voor de Willibrordusschool pas te innen nadat alles helder is. Hij voegde daar nog wel aan toe dat niet alleen Esch met dit vraagstuk worstelt: ,,Ook andere scholen kunnen hierom bij ons aankloppen. Daarom is het goed om hier eens gemeentebreed naar te gaan kijken", aldus Van Wanrooij. Hij zegde daarop toe voor om de ozb-aanslag voor alle Boxtelse basisonderwijsinstellingen tijdelijk op te schorten.


JOOST KOMT AL NA EEN JAAR MET TUSSENTIJDSE EVALUATIE

Woonstichting op koers richting 2024

Woonstichting Joost kwam begin vorig jaar met het koersplan 2020-2024. Deze week werd een tussentijdse evaluatie gepresenteerd. Daarin staat wat de organisatie al bereikt heeft en wat voor stappen ze nog wil zetten. De grootste uitdaging schuilt in voldoende uitbreiding van de woningportefeuille.

Het doel voor 2024 laat aan duidelijkheid niets te wensen over: 350 huurwoningen extra, hetzij via nieuwbouw, splitsing of aanpassingen. In 2020 heeft Joost zeven nieuwe woningen gebouwd en zes huizen gekocht, maar er ook vier verkocht. Per saldo is de voorraad met negen gegroeid. Hier ligt dus nog werk.

Een woordvoerder van Joost gaf eerder in deze krant al aan dat de komende jaren een inhaalslag gemaakt wordt. Op meerdere plekken in de gemeente Boxtel wordt gebouwd of zijn plannen in ontwikkeling. ,,We blijven altijd op zoek naar locaties. Het helpt ons als de gemeente eisen stelt aan ontwikkelaars over de minimale hoeveelheid sociale huurwoningen die moeten worden gebouwd.”

HUURACHTERSTAND

Een van de doelstellingen in het koersplan betreft het terugdringen van het aantal huurders met een betalingsachterstand van meer dan een maand. Daar is succes te melden: Joost heeft 54 huurders met een schuld minder, een verschil van 31 procent ten opzichte van 2019.

De 65plus-verhuisregeling, die slaagkansen van woningzoekenden beter in evenwicht moet brengen, leverde achttien matches op. Dit houdt in dat ouderen kleiner gaan wonen, waardoor er gezinswoningen vrijkomen. Zo ontstaat er doorstroom op de markt. Joost wil naar minimaal dertig matches per jaar in 2024.

Milieu is een belangrijke pijler voor de woonstichting. Ze streeft ernaar jaarlijks vijfhonderd woningen te verduurzamen. Dat waren er 404 in 2020. Om koers te houden richting een lager energieverbruik leidt Joost duurzaamheidscoaches op. Zij geven voorlichting over energiebesparende maatregelen. Betaalbaarheid van huurwoningen hangt volgens de organisatie samen met duurzaamheid, want minder energieverbruik betekent lagere lasten.

LEEFBAARHEID

Op het gebied van leefbaarheid stelt Joost zich ten doel gericht wijkbeheer in te zetten. In het vierde kwartaal van vorig jaar heeft ze een overlastmonitor in gebruik genomen, waardoor in een oogopslag duidelijk wordt waar extra aandacht nodig is.

Wanneer huurders het heel bont maken, kan een woonstichting overgaan tot uitzetting. Dat doet Joost alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld als er drugs in het spel is of criminaliteit.

Op klanttevredenheid scoort de woonstichting overigens ruim voldoende, een 7,6, volgens het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector.


q Naast het politiebureau aan de Bosscheweg komt een blok met 24 sociale huurappartementen. Het is het begin van de eerste fase van nieuwbouwplan Heem van Selis. (Foto: Albert Stolwijk).


SP BOXTEL START CAMPAGNE PARLEMENTSVERKIEZINGEN MAART

Van den Broek sluit Den Haag niet uit

PÅL JANSEN

Net als andere plaatselijke partij-afdelingen, is ook de Boxtelse SP zaterdag begonnen met de landelijke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. Fractievoorzitter Eric van den Broek staat ook op de landelijke kieslijst. Hij sluit een politieke carrière in Den Haag niet uit...

De kans dat Van den Broek een plek in de Tweede Kamer verovert, is klein. Hij staat namelijk op de 34ste positie van de SP-kandidatenlijst. ,,Dan moet het wel heel raar lopen..." Maar in 2017 was de kiesdrempel rond de 17.000 stemmen. Laat het aantal volwassenen in Boxtel nou ook rond dat aantal zitten... ,,Ik voer uiteraard ook campagne voor mijn eigen positie, dat zou uiteindelijk ook goed voor Boxtel zijn", volgens Van den Broek.

TERUGHOUDEND

Hij was eerst nog terughoudend over zijn ambities in de landelijke politiek. ,,In het algemeen sta je toch verder van gewone mensen in de wijk af en worden onderwerpen meer door de waan van de dag bepaald."

Maar het begon toch weer te kriebelen om zich óók op nationaal niveau in te zetten voor de SP. Eind jaren negentig was hij al actief voor het partijbestuur. Sinds een jaar of twee is de politicus weer meer gaan doen voor de landelijke SP. Zo maakte de Boxtelaar deel uit van de kandidatencommissie in aanloop naar de naderende verkiezingen. ,,Bovendien werk ik momenteel met Lilian Marijnissen en de partijvoorzitter (Jannie Visscher - red.) aan het verbeteren van de SP-organisatie. Dit vanwege mijn werkervaring binnen personeel en organisatie."

SCHUURSPONS

De politicus en de overige lokale partijvrijwilligers gingen zaterdag - coronaproof - langs de deuren om contact te zoeken met inwoners. In Boxtel-Oost waren de SP'ers actief om in koppels folders te verspreiden.

In totaal vallen die bij 16.000 huishoudens in de gemeente op de deurmat. Ook worden er duizenden tomatenschuursponzen aan de man gebracht. ,,Voor veel mensen in Boxtel zijn de tomatenschuursponzen inmiddels een welbekend terugkerend fenomeen", vertelt Van den Broek.

Elk weekend zal de partij activiteiten organiseren in de wijken om inwoners te verleiden 17 maart op de SP te stemmen. ,,De coronacrisis heeft geleid tot veel leed en verdriet, maar toont ook wat werkelijk van waarde is. Het maakt duidelijk waarom de publieke sector zo belangrijk is", vertelt Van den Broek. ,,Corona laat ook zien wie er in ons land echt toe doen. Niet de zogenaamde ‘zorgondernemers' die winst willen maken, maar de zorgverleners die ons door deze crisis slepen."


Op een perceel aan de Bosscheweg, naast het politiebureau, is de fundering gestort voor een blok met 24 sociale huurappartementen. Het is het begin van de eerste fase van nieuwbouwplan Heem van Selis.