Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

STEUN IN DE RUG VOOR LOKALE HORECA MET OUDE KOLDERZITTINGEN OP OMROEP DOMMELLAND

Ploegersland: ‘Liemt heeft het op carnaval gemunt’

MARC CLEUTJENS

‘Geen leutfeest dit jaar? Of toch wel?’ Liempde transformeert op carnavalszaterdag 13 februari heel even in Ploegersland als Omroep Dommelland de Oude Koeien Carnavalszitting uitzendt. Het lokale tv-programma is bedoeld om de door coronamaatregelen getroffen horeca in Liempde te steunen. Kijkers kunnen een handje helpen door via Op Liemt Gemunt drank- en snackpakketten te kopen. Het motto: ‘Liemt heeft het op carnaval gemunt’.

,,De teller staat al op 75 verkochte pakketten”, glundert Wil Beerens. Samen met Martien Roestenburg is hij lid van de werkgroep Op Liemt Gemunt en staat hij met uitbater Ruud Bouwmans van pannenkoekenhuis ’t Struifhuis aan de wieg van de actie. Ook prinsenvereniging De Ploegers, hofkapel De Kromploegers, blaasorkest Op Naor d’Honderd en GAOS (Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen) ondersteunen het initiatief.

,,Op Liemt Gemunt heeft vorige week besloten om een actie in het leven te roepen die onze lokale horeca ondersteunt”, vertelt Roestenburg. ,,De coronacrisis zorgt ervoor dat de kroegen al maanden dicht zijn en we hier geen carnaval kunnen vieren. Om deze twee tegenvallers te compenseren, gaan we via Omroep Dommelland beelden van oude zittingsavonden in Ploegersland laten zien. Frans van Giersbergen beschikt over unieke beelden en monteert die voor deze eenmalige uitzending.”

‘DE KROMME VOOR’

De vijf bij Op Liemt Gemunt aangesloten horecabedrijven - naast ’t Struifhuis zijn dat de cafés De Durpsherberg, ’t Groene Woud, ’t Huukske en ’t Wapen van Liempde - profiteren van de Oude Koeien Carnavalszitting als zoveel mogelijk Liempdenaren drank- en snackpakketten bestellen. Die pakketten worden zaterdag 13 februari door medewerkers van de vijf horecabedrijven rondgebracht, zodat iedereen op tijd met voldoende lekkernijen voor de buis kan plaatsnemen.

In het borrelpakket zitten onder meer vier flesjes Kromme Voor, een speciaalbier dat hofkapel De Kromploegers in België heef laten brouwen. ,,Verder vind je in het pakket een flesje wijn, chips, kaas, worst, nootjes en salade”, aldus Roestenburg. ,,Voor jonge kijkers kunnen jeugdpakketten besteld worden”, gaat Beerens verder. ,,Daarin zit een fles kinderchampagne, frisdrank, chips, snoep, popcorn en serpentines.”

BORRELPAKKETTEN

Alle producten in de borrelpakketten zijn door Op Liemt Gemunt bij lokale ondernemers gekocht. Dat sluit aan bij het principe van de breed gedragen muntjesactie die elf jaar geleden van start ging. Beerens trots: ,,Iedereen biedt de producten tegen kostprijs aan. Dat betekent dat de meeropbrengst van alle borrelpakketten rechtstreeks in de kas van de vijf bij ons aangesloten horecabedrijven vloeit.”

Om de verkoop van borrelpakketten te stimuleren, worden onder alle kopers prijzen verloot, zoals het Liempdse vastgoedspel, waardebonnen, bierpakketten, klumpkesbrood en kaartjes voor de zittingsavonden in 2022. Een van de hoofdprijzen is een bezoek aan het automuseum van Toon van Genuchten. ,,Die prijs kan pas verzilverd worden als het museum haar deuren weer mag openen en de maatregelen versoepeld zijn”, licht Roestenburg toe.

VOLSKLIED VAN LIEMPDE

De komende dagen wordt koortsachtig gewerkt aan een kolderieke tv-uitzending waarin fragmenten uit de zittingsavonden van Ploegersland worden afgewisseld met andere onderwerpen. Demissionair prins carnaval Bernardus d'n Urste (Patrick van de Ven) verzorgt de presentatie. Hij nam deze week in de studio van filmmaker Frans van Giersbergen al enkele clips op met adjudant Hein Eijkemans, jeugdprinses Elin en jeugdadjudant Loes.

Daarnaast zal de Oude Koeien Carnavalszitting bestaan uit een optreden van De Kromploegers en een verrassende bijdrage van GAOS. ,,De uitzending opent met het volkslied van Liempde”, verklapte mede-initiatiefnemer Roestenburg deze week al. ,,Ook worden beelden getoond van eerder gehouden optochten en kolderzittingen van Op Naor d’Honderd, die steevast op zondagochtend in Ploegersland worden gehouden.”

De Oude Koeien Carnavalszitting is zaterdag 13 februari vanaf 19.00 uur te zien bij Omroep Dommelland. Borrelpakketten kunnen tot donderdag 11 februari 18.00 uur besteld worden via e-mail: info@struifhuis.nl.



p Demissionair prins carnaval Bernardus d'n Urste (Patrick van de Ven) nam deze week met adjudant Harm Eijkemans (links), jeugdprinses Elin en jeugdadjudant Loes enkele filmpjes op voor het programma ‘Liemt heeft het op carnaval gemunt'. (Foto: Bas van den Biggelaar).