Geert van der Veer in gesprek met koning Willem-Alexander tijdens diens bezoek aan Herenboeren Wilhelminapark. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Geert van der Veer in gesprek met koning Willem-Alexander tijdens diens bezoek aan Herenboeren Wilhelminapark. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

HERENBOEREN PARTICIPEERT IN INITIATIEF

Aardpeer streeft naar meer betaalbare landbouwgrond

HENK VAN WEERT


Herenboeren Nederland is een van de vier participanten in het project Aardpeer. Door dit nieuwe initiatief van onder andere Boxtelaar Geert van der Veer moet landbouwgrond in de toekomst betaalbaar blijven. Middels de uitgifte van obligaties hoopt Aardpeer duurzame agrariërs een steuntje in de rug te geven.

Met Aardpeer slaan boeren, burgers en maatschappelijke organisaties de handen ineen om de overgang naar een sociale en natuurvriendelijke landbouw en voedselketen te versnellen. Het initiatief stelt boeren die willen werken aan een gezonde bodem, biodiversiteit en verbinding met hun omgeving in staat om verantwoorde voeding te produceren en tegelijkertijd een redelijk inkomen te realiseren.

Aardpeer is een beweging waarin vier stichtingen samenwerken: naast Herenboeren Nederland is dat ook stichting BD Grondbeheer, die zich inzet voor biologisch-dynamische landbouw en al meer dan veertig jaar ervaring heeft met het kopen en verpachten van landbouw grond tegen betaalbare prijzen.

Voorts participeren stichting Wij.land en Triodos Bank. Samen willen zij landbouwgronden voor minimaal zeven generaties veiligstellen en zetten zij zich in voor de transitie naar een sociale en natuurvriendelijke voedselketen. Toegang tot betaalbare grond is hiertoe een belangrijke sleutel.

15 MILJOEN EURO

Voor eind maart moet Aardpeer voor twee miljoen euro aan 'Samen voor grond'-obligaties van vijfhonderd euro per stuk hebben verkocht om definitief van start te kunnen gaan. Lukt dit niet dan wordt het geld teruggestort. Maar Van der Veer is hoopvol dat het gaat lukken. ,,Sinds de eerste uitgifte vorige week woensdag, is al ruim een miljoen euro op onze rekening bijschreven", vertelde hij gistermiddag. Het uiteindelijke doel is echter om vijftien miljoen euro bijeen te brengen, benadrukt de Boxtelaar. Hij stond - samen met een groep vrienden - mede aan de wieg van Herenboeren Wilhelminapark in zijn woonplaats en is ondertussen ook actief voor de landelijke koepelstichting Herenboeren.

Van de uiteindelijke vijftien miljoen moet acht miljoen worden terugbetaald aan Triodos Bank, die het geld uitleende voor de aankoop van de eerste grond, die volgens een landelijk gemiddelde zo'n 6,70 euro per vierkante meter kost. ,,De grond wordt voor 50 tot 75 procent van de gebruikelijk pachtprijzen verhuurd aan boeren en organisaties. Doel is de vicieuze cirkel van schaalvergroting en intensivering, waarmee boeren te maken hebben, te doorbreken", aldus Van der Veer. Met de resterende zeven miljoen euro wordt nieuwe landbouwgrond aangekocht, zo is de bedoeling.

LANGE TERMIJN

,,Aardpeer stelt iedereen in staat om zich te verbinden met zijn voedsel en mee te helpen onze bodem gezond te maken en dit zo te houden", stelt Van der Veer. Volgens hem gaat Aardpeer voor de lange termijn.

De beweging is er voor de ondersteuning van zowel grote landbouwbedrijven, die een verregaande transitie door willen maken. ,,Maar ook voor kleinschalige boerderijen of voedselinitiatieven (zoals Herenboeren) die rechtstreeks afzetten aan een lokale gemeenschap en hierdoor op specifieke wijze bijdragen aan een duurzame en sociale wereld."

Wie een obligatie koopt, mag zich Aardpeer noemen. Van der Veer: ,,Meedoen is voor iedereen mogelijk. Boeren, burgers en wetenschappers. Samen vormen we een krachtige gemeenschap die op lokaal en regionaal niveau het verschil maakt door de oprichting van verenigingen van Aardperen.”

Het bedenken van een naam voor dit project had wel wat voeten in aarde. Uiteindelijk werd gekozen voor Aardpeer. Enerzijds verwijst het naar de vergeten groente die vaak biologisch wordt geteeld. Anderzijds is iemand die goed voor de aarde zorgt een toffe peer, vinden de initiatiefnemers. Maar ook het Engelse peer (gelijke) speelde mee bij de naamkeuze: boeren, burgers én bedrijven zijn elkaars gelijke als het gaat om duurzame landbouwgrond.

BOXTELS INITIATIEF

De eerste coöperatieve Herenboerderij ontstond in 2015 in Boxtel, toen in het Wilhelminapark een perceel van twintig hectare kon worden gehuurd. Samen duurzaam voedsel was, én is nog steeds, het credo. Inmiddels worden tussen de 150 en 200 gezinnen gevoed uit de opbrengst van de Herenboerderij. Het initiatief kreeg elders in het land navolging; inmiddels zijn er negen herenboerderijen actief en tien in oprichting.


p Geert van der Veer in gesprek met koning Willem-Alexander tijdens diens werk- en kennismakingsbezoek aan Herenboeren Wilhelminapark. (Foto: Peter de Koning, 2019).