Sietske van den Oord met haar gezin, de oud-Boxtelse woont en werkt in Portugal.
Sietske van den Oord met haar gezin, de oud-Boxtelse woont en werkt in Portugal. Foto: Eigen collectie

RODE BRANDWEERWAGEN BRACHT SIETSKE NAAR ARROCHELA

Glamping in de heuvels van Portugal

MARC CLEUTJENS


Het had niet heel veel gescheeld of Sietske van den Oord (42) had een camping gerund in het Franse departement Dordogne. Maar toen puntje bij paaltje kwam, voelde die overstap niet goed en koos de oud-Boxtelse met partner Jelle (43) en de kinderen Boke (8), Tibbe (5) en Seppe (3) voor een avontuur in het binnenland van Portugal. Een klassieke Mercedes 608-brandweerwagen bracht ze erheen…

Adega Antiga. Dat is de naam van de camping die Sietske en Jelle in de zomer van 2018 hebben gekocht. Nou ja, ze stuitten dat jaar op een huisje en een stuk grond van amper één hectare waarop ze hun droom hebben verwezenlijkt. Zelfs omschrijven ze hun accommodatie vlakbij het dorpje Arrochela als een ‘glamping'. ,,Het is een plek waar je even helemaal weg bent uit de maatschappij en omgeven door de prachtige natuur tot rust komt”, vertelt Sietske. Op het terrein van Adega Antiga bevinden zich naast drie volledig ingerichte tenten een buitenkeuken en -douche en een ecotoilet. ,,In deze streek zijn composttoiletten gangbaar”, licht Sietske toe. ,,Huizen zijn niet aangesloten op het riool dus veel bewoners kiezen voor een duurzame oplossing.” Gasten kunnen op de glamping (het woord is een samenvoeging van de begrippen glamorous en camping, red.) onder meer terecht voor yoga, meditatie en shiatsu-massages.


'DIT IS ONS PLEKJE'

Sietske groeide op in Boxtel en ging er naar school. ,,Rond mijn negentiende heb ik Boxtel verruild voor Rotterdam. Met een vriendin heb ik jaren later een restaurant gerund in Vlaardingen.” De oud-Boxtelse vertelt dat ze bewust en verantwoord wil leven. Het wekelijks op grote schaal inkopen van vlees riep steeds meer innerlijke weerstand op. ,,Op een gegeven moment heb ik de bakens verzet. We hebben afscheid genomen van het restaurant en ik ben met Jelle in Zuid-Europa op zoek gegaan naar een mooie plek om te wonen en te werken.”

Die zoektocht bracht hen naar Frankrijk, Italië en Spanje. ,,We trokken rond met onze mooie rode brandweerwagen. Die deed dienst als onze camper”, blikt de oud-Boxtelse terug. Toscane bleek erg duur, ook Spanje kon niet bekoren. Een avontuur in de Dordogne werd te elfder ure afgeblazen. ,,We stonden op het punt een camping over te nemen, maar ons gevoel zei ons dat we daar niet gelukkig zouden worden.”

En dus kreeg de zoektocht een vervolg en bracht de Mercedes 608 Sietske, Jelle, Boke, Tibbe en de pasgeboren Seppe naar Portugal. ,,In dit land heerst een hele andere vibe dan in andere Zuid-Europese landen. Het eerste idee was om in de Algarve aan de slag te gaan, maar die streek is erg toeristisch en dus zochten we het hogerop, noordelijker. Toen we in Arrochela aankwamen, wisten we het: ‘Dit is ons plekje!'”

EUCALYPTUSBOMEN

Wie te gast is op Adega Antiga, waant zich even weg van de bewoonde wereld. Er heerst rust en stilte, kinderen vermaken zich in de natuur en hebben geen animatieteam nodig. Op een halfuurtje wandelen ligt een stuwmeer, de grootste stad in de buurt is Castelo Branco. Verder stuit je in de heuvels op verstilde dorpjes en kastelen, universiteitsstad Coimbra is niet ver. ,,Wie bij ons vakantie viert, komt op adem”, verzekert Sietske.

Wie overnacht bij Sietske en Jelle draagt bovendien bij aan het herstel van de oorspronkelijke natuur. ,,Eucalyptusbomen overwoekeren het Portugese landschap”, legt de oud-Boxtelse uit. ,,Dat gaat ten kosten van inlandse bomen, zoals kurkeiken en fruit-, olijf- en kastanjebomen. Bij elke boeking planten we een inheemse boom en hopen we een steentje bij te dragen aan het behoud van het landschap.” Op haar website (www.adega-antiga.net) vertelt Sietske er meer over.

CORONACRISIS

De coronacrisis speelt ook de eigenaren van Adega Antiga parten. In de zomermaanden van 2020 werden minder gasten begroet dan gepland. Jelle is om die reden gaan werken als klusjesman; hij bouwt momenteel een pipowagen voor de eigenaar van een nabijgelegen glamping. Hoe de zomer van 2021 eruit gaat zien, is onzeker. ,,In deze contreien merk je weinig van de coronacrisis en valt het met het aantal besmettingen mee”, aldus Sietske. ,,Maar Portugal staat er niet goed op en we verwachten dat mensen veelal zullen kiezen voor een last minute-boeking.” Ze vervolgt: ,,Om extra veiligheid te bieden, is het mogelijk Adega Antiga voor één gezelschap te huren. We mikken ook op de Portugese markt. De overheid roept inwoners op in eigen land op vakantie te gaan. En om de drukte een beetje te spreiden, is het handig als niet iedereen naar de Algarve gaat. Dus waarom niet afreizen naar Arrochela? Het is hier ongerept, rustig en vooral heel erg mooi.”


p Adega Antiga is sinds de zomer van 2018 de droomplek van Sietske van den Oord en haar gezin. In de heuvels van het Portugese binnenland runt ze met partner Jelle een kleine glamping. (Foto: eigen collectie).


Huismus ook in Boxtel de meest getelde vogelsoort


De nationale tuinvogeltelling, die vrijdag, zaterdag en zondag werd gehouden, trok in de gemeente Boxtel 334 deelnemers. Samen telden zij 5.572 tuinvogels.

De vier meest waargenomen soorten in Boxtel zijn de huismus (908), koolmees (732), pimpelmees (507) en merel (479). Dat beeld komt overeen met de landelijke waarnemingen.

De nationale tuinvogeltelling wordt gehouden op initiatief van Vogelbescherming Nederland en Sovon.

Sietske van den Oord poseert met partner Jelle en hun kinderen Boke, Tibbe en Seppe bij de Mercedes 608-brandweerwagen die hen in 2018 naar Portugal heeft gebracht. (Foto: eigen collectie)