Wat velen niet weten, is dat in het landschap in Boxtel deze 200 meter lange bloem te ontdekken is. Wie meedoet aan de digitale expeditie van de Archeohotspot, kan dit reliëf en andere oneffenheden in het landschap ontdekken. (Foto: Archeohotspot Boxtel).
Wat velen niet weten, is dat in het landschap in Boxtel deze 200 meter lange bloem te ontdekken is. Wie meedoet aan de digitale expeditie van de Archeohotspot, kan dit reliëf en andere oneffenheden in het landschap ontdekken. (Foto: Archeohotspot Boxtel). Foto: Archeohotspot

VANAF JE BANK OP ONTDEKKING IN REGIO

'Archeohotspotters' zetten een digitale expeditie op

MARC CLEUTJENS

De coronacrisis verhindert gezamenlijke activiteiten in de Archeohotspot in Boxtel. In plaats van samen bezig zijn met lokaal archeologisch onderzoek in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg, hebben de vrijwilligers van de Archeohotspot een digitale expeditie opgezet. Wie meedoet maakt kans op twee vrijkaartjes voor het Oertijdmuseum.

,,Het liefst zouden we erop uit trekken en onderzoek verrichten”, vertelt kartrekker Carlo Spee van de Archeohotspot, die deel uitmaakt van Heemkunde Boxtel en sinds enige tijd passend onderdak heeft in het Oertijdmuseum. ,,Op ons programma staat bijvoorbeeld archeologisch veldwerk in de Kampina, maar de huidige coronamaatregelen staan in de weg dat we daar in groepjes aan de slag gaan. Ook samen onderzoek doen in de hotspot is nu onmogelijk.”

Het alternatief is een digitale expeditie die deelnemers in staat stelt om vanuit de luie stoel of van achter het bureau op reis te gaan naar het verleden van de regio Boxtel. ,,Activiteiten uit het verleden zoals bewoning, wegen of oude verkavelingen, zijn vaak nog zichtbaar in het landschap omdat er kleine hoogteverschillen zijn ontstaan”, vertelt Spee. ,,Deze kleine hoogteverschillen zijn zichtbaar op de digitale hoogtekaart van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).”

BLOEM

Op de hoogtekaart van het AHN kunnen sporen ontdekt worden van (deels verdwenen) kastelen, wegen en grafheuvels. ,,Maar bijzonder is ook de bloem die 200 meter lang is en ergens in de gemeente Boxtel te ontdekken is”, zegt Spee mysterieus. ,,Ter plekke vind je deze bloem niet, maar als je gebruikt maakt van satellietbeelden van het AHN kun je haar ontdekken.” Meer informatie staat op www.ahn.nl/ahn-viewer. Op YouTube is een instructievideo te vinden.

Wie meedoet aan de digitale expeditie van de Boxtelse Archeohotspot, kan aan de hand van de digitale hoogtekaart opmerkelijke patronen in het landschap ontdekken. Wie meer wil weten over de werking van de expeditie, kan vragen stellen via e-mail: info@archeobox.nl. Spee: ,,De mooiste en meest interessante vondsten gaan we later exposeren in het Oertijdmuseum. De leukste inzending belonen we met twee vrijkaartjes voor het museum aan de Bosscheweg.”


POLITIE REGISTREERT MEER OVERLAST IN 2020

Boxtelaren ervaren toename geluidshinder

Het aantal registraties van geluidsoverlast in de gemeente Boxtel is in 2020 behoorlijk gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Die had het in zijn algemeenheid drukker met meldingen van overlast, want waren dit er in 2019 609, een jaar later stokte de teller bij 709.

Overlast kent tal van vormen. Boxtelaren ervoeren de meeste hinder van geluidshinder en van jeugd. De politie ontving vorig jaar 307 klachten over geluid, 77 meer dan in 2019. Overlast door jongeren leverde in 2020 uiteindelijk 258 meldingen op, 31 meer dan een jaar eerder.

Een oorzaak voor de toename van het aantal meldingen van geluidsoverlast geven de politiecijfers niet. De Woonbond meldde in augustus echter al dat woningcorporaties, politie en gemeenten landelijk gezien sinds maart kampen met meer klachten over geluid. Mensen zijn aanzienlijk meer thuis en horen hun omgeving dus meer.