Het elftal waarmee ODC in januari 1949 de kampioenstitel in de derde klasse veroverde. V.l.n.r (staand): Toon van Meurs (leider), Jo den Dekker, Paul Hendriks, Cor Bertens, Henk Wagenaars, Cor van Wijk, Christ Peijnenburg en trainer Charles Jackson; (geknield): Leo Bergwerff, Willie van den Boogaard, Theo Hazenberg, Jaske Pennings en Broer Schalkx. (Foto: clubarchief).
Het elftal waarmee ODC in januari 1949 de kampioenstitel in de derde klasse veroverde. V.l.n.r (staand): Toon van Meurs (leider), Jo den Dekker, Paul Hendriks, Cor Bertens, Henk Wagenaars, Cor van Wijk, Christ Peijnenburg en trainer Charles Jackson; (geknield): Leo Bergwerff, Willie van den Boogaard, Theo Hazenberg, Jaske Pennings en Broer Schalkx. (Foto: clubarchief). Foto: Eigen collectie

NS ZET IN 1949 EXTRA TREIN IN NAAR ZALTBOMMEL OM ODC-SUPPORTERS TE VERVOEREN

'Begin van de kampioenswedstrijd leek meer op een charleston'

Jan Hermens

Jan van den Aker is een clubman in hart en nieren. De 84-jarige Boxtelaar verricht al meer dan zeventig jaar vrijwilligerswerk voor voetbalclub ODC en legt sinds jaar en dag de resultaten van het eerste elftal vast. Hij dook in de archieven van 'zijn' vereniging en trof een verslag van een kampioenswedstrijd, nu 72 jaar geleden.

Die wedstrijd vond plaats in 1949, het jaar dat Van den Aker (84) lid werd van ODC. Hij was bij de kampioensmatch, op 30 januari in Zaltbommel. ,,Als supporter, welteverstaan." Om in het eerste mee te draaien, was de Boxtelaar toen nog te jong. En daarnaast lag zijn talent niet bij voetballen. ,,Ik ben verknocht aan de club, maar een groot voetballer ben ik niet. Ik heb me meer buiten het veld ingezet voor ODC."

Het verslag van 72 jaar geleden bevat een mooie anekdote over de hausse die was ontstaan in Boxtel: 'Door in de voorlaatste wedstrijd met 1-6 van Zaltbommel te winnen, behaalde ODC het kampioenschap in de derde klasse. De belangstelling voor dit duel was zo groot dat de Nederlandse Spoorwegen een extra trein had ingezet om de grote schare ODC-supporters te vervoeren'. Daarnaast reden er destijds twee volle bussen met fans mee naar alle uitwedstrijden, vertelde Van den Aker eerder in Brabants Centrum.

BEROERD WEER

De weersomstandigheden waren die bewuste dag in 1949 beroerd. 'Goed voetbal was nauwelijks mogelijk. De eerste tien minuten leek het spel meer op de charleston (een dansvorm - red.) dan op voetbal', aldus het wedstrijdverslag.

Slecht weer of niet, de tricolores stonden nog voor rust al met 0-3 voor. Theo Hazenberg, Broer Schalkx en Willie van den Boogaard vonden het net. En na de theepauze stoomden de Boxtelaren onverdroten door. Van den Boogaard en Schalkx scoorden opnieuw.

De tegenstander trof eveneens doel, uit een strafschop. Even voor tijd schoot Jaske Pennings nog eens raak namens de bezoekers en bracht daarmee de eindstand op 1-6.

Dat het daarna feest was in Boxtel, is een understatement. 'Toen het kampioenselftal weer in Boxtel arriveerde, werd het toegejuicht door een duizendkoppig publiek', gaat het verslag van weleer verder. Zonder harmonieklanken overigens, want de weersomstandigheden lieten een muzikale felicitatie niet toe.

Burgemeester Martien van Helvoort zwaaide spelers en bestuur de nodige lof toe. Dat deed even later ook deken Ignatius Broekman. De ODC'ers togen via hun stamkroeg, café Jan van Trigt aan de Spoorstraat, naar hotel Bekkers (Stationsplein), waar hen een verrassing wachtte. De complete selectie van het Bossche BVV was daar om haar Boxtelse voetbalvrienden te feliciteren met het behaalde succes. Het elftal uit 's-Hertogenbosch stond onder leiding van dezelfde oefenmeester als ODC, namelijk de Engelsman Charles Jackson.

Opvallend genoeg betekende het kampioenschap geen promotie. Om een overstap naar de tweede klasse te maken, moesten promotiewedstrijden worden gespeeld tegen RKC, WSC, Mulo en Tivoli. 'Ofschoon de Boxtelse ploeg het sterkst speelde, eindigde zij als tweede achter RKC, dat daardoor in de tweede klasse bleef en niet degradeerde'.

IN 1998 VOOR HET LAATST

Bijna vijftig jaar later, in 1998, werd de selectie van ODC opnieuw kampioen in de derde klasse. Dat is tot op heden de laatste keer dat het eerste mannenelftal de beker in de lucht mocht houden. Een beker die het team overigens pas op het allerlaatste moment pakte. Tegenstander in de uitwedstrijd was Margriet in Oss. Dat elftal voerde de ranglijst aan, ODC volgde met een punt minder. Destijds kreeg de winnende club nog twee punten. De thuisploeg had voldoende aan een gelijkspel, de bezoekers moesten winnen om kampioen te worden. In blessuretijd was het nog gelijk, maar helemaal aan het eind van het duel maakten de Boxtelaren de winnende treffer. De ploeg uit Oss kon alle voorbereide feestelijkheden afblazen en in Boxtel ging de vlag uit.


u De kampioensselectie van ODC in 1998. Sindsdien heeft het eerste elftal geen titel meer gepakt. (Foto: Archief Brabants Centrum).

De kampioensselectie van ODC in 1998. Sindsdien heeft het eerste elftal geen titel meer gepakt. (Foto: Archief Brabants Centrum).