Afbeelding
Foto: Eigen collectie

ACTIE VOOR NIEUWE ROLSTOELAUTO LIV (4)

'Bij iedere storting raak ik toch weer emotioneel'

RENS VAN DEN ELSEN

De vierjarige Liv heeft al heel wat voor haar kiezen gekregen in haar nog korte leventje. In de buik van haar moeder Sofie van Boeckel (34) werd ze besmet met het Cytomegalovirus (CMV), waardoor ze functioneert als een kind van twaalf tot vijftien maanden. Ze heeft ook een rolstoel en om die goed te kunnen vervoeren heeft haar moeder een crowdfundingactie opgezet waarmee ze geld inzamelt voor een speciale auto.

Dat haar dochtertje was besmet met CMV wist Van Boeckel niet. Daar kwam ze pas achter nadat Liv niet reageerde op de hoortest die bij baby's wordt afgenomen. ,,Achteraf gezien waren er al wel signalen in de buik, maar dat zou later in de zwangerschap wel bijtrekken, werd mij gezegd", vertelt de Boxtelse. Het virus is als bij een koortslip. Eenmaal geïnfecteerd, dan blijft het voor de rest van je leven in je lichaam aanwezig en kan het bij verminderde weerstand actief worden. Volwassenen hebben er niet zoveel last van, maar zwangere vrouwen kunnen onbewust hun ongeboren kind dus wel besmetten. ,,Ik ben er ook best boos om geweest. Maar uiteindelijk bedacht ik me dat je beter zelf iets kunt gaan doen, dan blijven mopperen om iets wat je niet meer kunt veranderen."

RUGPIJN

Liv moet nu dus leven met beperkingen. Ze is doof en heeft hiervoor speciale implantaten, maar ze heeft ook spasmen en kan eigenlijk niet zelfstandig bewegen zonder hulp. Als Sophie haar dochter optilt, moet ze haar altijd extra beschermen omdat ze zomaar een onverwachte beweging kan maken. ,,Ik ben dus niet alleen moeder, maar ook mantelzorger van mijn eigen kind. Ik moet Liv overal in en uit helpen. In het begin ging dat wel, maar nu ze ouder wordt, merk ik dat mijn rug het niet meer trekt."

Dat is ook de reden waarom Sophie graag een andere auto wil aanschaffen. ,,Ik heb nu een Suzuki Swift. Daar past de rolstoel net in als ik deze dichtvouw, maar dan moet ik Liv steeds weer optillen. De wagen die we op het oog hebben is een speciaal aangepaste caddy waar je een rolstoel achterin kunt rijden en vast kunt maken aan de vloer. Die kost echter ruim 35.000 euro..." vertelt de Boxtelse.

CROWDFUNDING

Het geld probeert ze nu bij elkaar te krijgen. Daarvoor heeft ze al een aantal fondsen aangeschreven, maar er gaat flink wat tijd overheen voordat ze daar zekerheid van heeft. Toen kreeg ze de tip om een crowdfundingactie op te zetten. ,,Maar daar heb ik eigenlijk helemaal geen tijd voor, omdat ik altijd bezig ben met Liv of aan het werk ben", legt Sophie uit. Dus zocht ze hulp en vond die bij de vriendin van haar zus: Kelly van der Burgt uit Liempde. Zij kent de situatie van Sophie en samen met haar man Rik Santegoets zette ze een website op.

OVERLADEN

De teller staat donderdag op 5.657 euro. Daar is Sophie ontzettend blij mee. ,,Donaties komen van alle kanten binnen. Niet alleen via vrienden en familie, maar zelfs van ouders die ik ken via het kinderdagverblijf waar ik werk. Bij iedere storting raak ik toch weer emotioneel. Ik word ook overladen met lieve berichtjes via Whatsapp en Facebook. Dat doet me goed."

Sophie heeft lang getwijfeld of ze wel aan anderen financiële steun zou moeten vragen. ,,Ik wil niet als een zielig vogeltje overkomen, dat ben ik ook zeker niet. Maar het leven als alleenstaande moeder met een kind als Liv is echt anders. Mensen denken vaak dat je alles vergoed krijgt, maar dat klopt slechts gedeeltelijk. Dat wat niet vergoed wordt, is vaak peperduur want het is speciaal op maat gemaakt. Daarom is de hulp die ik krijg voor deze auto ook zo belangrijk voor mij", legt ze uit.

Doneren is nog steeds mogelijk via de website, daar is ook meer informatie te vinden:

http://help-liv-en-sophie.sarkade.nl.


t Sofie van Boeckel uit Boxtel en haar dochtertje Liv hopen dat ze snel een grotere auto kunnen rijden, waar ook een rolstoel makkelijk in past. (Foto: eigen collectie).