POLITIE ZOEKT NOG STEEDS NAAR GETUIGEN

Nog geen aanhoudingen in zaak In den Boogert

PÅL JANSEN

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht naar aanleiding van de dood van Henk van den Oetelaar. Dat laat de politie desgevraagd weten. Zij blijft getuigen oproepen zich te melden.

De eigenaar van de bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel werd zaterdag 23 januari dood aangetroffen in zijn naastgelegen woning. De politie gaat nog altijd uit van een misdrijf, maar kan op dit moment niet dieper ingaan op het onderzoek, behalve dan dat er nog niemand is aangehouden.

De 73-jarige Boxtelaar werd aangetroffen onder verdachte omstandigheden, maar hierover wil de politie niet verder uitweiden.

Rond vier uur 's middags kreeg de alarmcentrale een melding van een overval op een woning in het Boxtelse buitengebied. Het forensisch team ging direct aan de slag in en om de woning. Onder leiding van een officier van justitie probeert men te achterhalen wat er is gebeurd. De politie roept nog steeds actief getuigen op om zich te melden. Dat kan via het algemene nummer 0900-88 44 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-70 00. Ieder detail kan belangrijk zijn, geeft de politie mee.


AANVANKELIJK ENTHOUSIASME IS TANEND

Steun voor ambtelijke fusie kalft af, zien onderzoekers

HENK VAN WEERT

De steun voor de fusie van de ambtenarenapparaten van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel is sinds de start in 2016 afgekalfd. En dat komt vooral omdat de mensen die destijds aan de wieg van de samenwerking MijnGemeenteDichtbij (MGD) stonden, zijn vertrokken. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde evaluatie.

Onderzoekers van het Utrechtse adviesbureau Berenschot, dat in opdracht van de twee gemeentebesturen de eerste beoordeling uitvoerde, concluderen dat bij de start van de fusie er zowel op politiek als bestuurlijk en ambtelijk niveau sprake was van optimisme.

VERTREK SLEUTELFIGUREN

Veel sleutelfiguren, waaronder de toenmalige burgemeesters Mark Buijs (Boxtel) en Jan Pommer (Gestel) die hard aan de fusie trokken, maar ook mensen in de ambtelijke top die de organisatie vormgaven, zijn in de loop van de afgelopen jaren vertrokken. En daarmee verdween het gevoel van urgentie voor de fusie. Ook nam volgens de onderzoekers de bestuurlijke steun voor MGD af.

'Het optimisme over de samenwerking is de laatste jaren verminderd. Redenen die hiervoor worden genoemd zijn de achterblijvende resultaten, blijvende kwetsbaarheid en het grote bestuurlijke en ambtelijke verloop', zo valt te lezen in het evaluatierapport 'Hoe ver is MijnGemeenteDichtbij?' dat vorige week openbaar werd gemaakt.

GEEN GROOT ISSUE

Bij de twee gemeenteraden is de ambtelijke fusie niet zo’n grote kwestie. Er wordt niet vaak over gesproken. 'In Boxtel was het de afgelopen maanden ook geen groot verkiezingsissue waarin de partijen scherp stellingnamen', zagen de Utrechtse onderzoekers.