Vanuit de eigen huiskamer nemen deze kinderen deel aan scoutingactiviteiten. (Foto: Scouting Boxtel).
Vanuit de eigen huiskamer nemen deze kinderen deel aan scoutingactiviteiten. (Foto: Scouting Boxtel). Foto: Scouting Boxtel

JONG EN OUD LOSSEN REBUS EN RAADSEL OP

Speurtochten Scouting ook voor niet-leden

Rebussen, raadsels en raamletters: Scouting Boxtel zet vanaf komend weekeinde een speurtocht op touw. Van zaterdag 6 tot en met zondag 21 februari kan jong en oud op zoek naar oplossingen die leuke presentjes opleveren.

Iedereen kan gratis meedoen aan de speurtocht, ook niet-leden van de scouting. De route loopt door Boxtel en kent drie verschillende niveaus, variërend van drie kilometer voor beginnende wandelaars tot een zelf te bepalen afstand voor experts. De activiteit is hierdoor geschikt voor jong en oud.

Tijdens de tocht bezoeken deelnemers woningen waarbij achter het raam een letter, raadsel of rebus hangt. Door de goede antwoorden in te vullen op het bijbehorende formulier, is de oplossing te achterhalen. Het goede antwoord wordt beloond met een prijsje dat thuis wordt bezorgd. De routes, antwoordformulieren, benodigdheden en overige informatie zijn te vinden op www.scoutingboxtel.nl/voorjaarsspeurtocht/..

Scouting Boxtel blijft creatief, ondanks de beperkende maatregelen. De stafleden bedenken allerlei leuke online activiteiten. Zoals de digitale opkomst van zaterdag, voor alle welpen. Zo'n vijftig kinderen namen hieraan deel. Ze knutselden in hun eigen huiskamer sambaballen en speelden bingo. Onder andere Floor, Imke en Daan vielen daarbij in de prijzen. Ter afsluiting van de ochtend werden er nog wat Crazy 88-opdrachten gedaan. Hoogtepunt was het 'rupsen' door de woonkamer in een slaapzak.

t Vanuit de eigen huiskamer nemen deze kinderen deel aan scoutingactiviteiten. (Foto: Scouting Boxtel).


TOOF PET de TOVERPET: DE PANDA


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waar je naar kijkt. Je maakt dan kennis met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Luca de Jonge (8 jaar) Toof Pet op.

‘Hoe was het vandaag op school?' vraagt mama Larissa aan Luca. ‘Leuk, de juffrouw op De Hobbendonken vertelde over pandaberen.'
‘Dat lijken mij zulke heerlijke knuffelbeesten.' zegt mama met een glimlach.
‘Mij ook!' zegt Luca knikkend. ‘Zet je toverpet op en ga eens lekker met een panda knuffelen.' lacht mama. Dat vindt Luca een goed idee. Hij zet Toof op. Dat is zijn toverpet met toverkracht. Hij kijkt naar een plaatje met een pandabeer. ‘Toof opgelet, voor deze panda heb ik jou opgezet.' PATS BOEM! Ineens is Luca een pandabeer.
‘Waar heb jij me nu naar toe getoverd?' vraagt hij aan Toof Pet op zijn kop. Luca heeft als jongen een hoofd, als panda heeft hij een kop.
‘Naar China. Hier leven nog ongeveer 2.000 panda's in de bamboebossen.’ vertelt Toof.
‘2000, dat is toch best veel, Toof?’ ‘Nee hoor,’ antwoordt Toof ‘Vroeger waren het er heel veel meer.’ Toof vertelt dat mensen bamboebossen hebben omgezaagd. Daar staan nu fabrieken. Panda’s eten heel veel bamboe. Er was te weinig bamboe. Daardoor gingen veel panda’s dood. ‘Kijk, daar komt een panda naar ons toe.’ roept Luca. ‘Een pandabeer ziet er heel lief uit. maar echt gezellig zijn ze niet.’ zegt Toof ‘Ze zijn het liefst alleen. Zitten de hele dag op hun dikke billen. Het liefste eten ze de hele dag.’
‘Je hebt mij wakker gemaakt.’ zegt de panda een beetje boos. ‘Wie ben jij?’
‘Hallo, ik ben Luca. Hoe heet jij?’ vraagt Luca. ‘Ik heet Pandali. Ik ben een vrouwtjesbeer.’ antwoordt de pandabeer.
‘Eet jij alleen maar bamboe? ‘ vraagt Luca. ‘Ja,’ antwoordt Pandali ‘Vroeger waren wij roofdieren en aten wij ook vlees. Nu doen wij niemand meer kwaad. Wij vinden vlees ook niet lekker meer. Nu eten wij alleen nog maar bamboestelen en bamboebladeren.’
‘Niemand weet waarom.’ zegt Toof.
‘Luca, kijk eens naar jouw poot.’ zegt Pandali. Luca kijkt naar zijn poot en telt ‘1,2,3,4,5 nagels en een duim zonder nagel.’ ‘Leuk hè,’ lacht Pandali ‘Met die duim kunnen wij de bamboestelen beter vasthouden.’ ‘Ik kan ook heel goed klimmen.’ roept Luca.
Pandali loopt naar een boom. Ze klimt helemaal naar boven. Luca klimt achter haar mee naar boven. ‘Hihi, je hebt een klein staartje.’ zegt Luca.
‘Ik heb honger. Wil jij ook bamboe?’ vraagt Pandali. Luca knikt. Ze klimmen weer naar beneden.
‘We hebben gelukkig een heel sterk gebit,’ zegt hij ‘Dat moet, want bamboe is heel hard.’
‘Panda’s bijten met gemak bamboestelen door zo dik als een regenpijp.’ vult Toof aan.
‘Ik zie niet zo goed. Ik kan gelukkig wel heel goed ruiken.’ zegt Luca. ‘Dat klopt!’ zegt Toof ‘Panda’s kunnen niet zo goed zien als mensen.’
‘Heb jij kinderen of familie?’ vraagt Luca.
‘Jawel, maar ik ben het liefst alleen en ook het liefst op koude, natte plekken.’
‘Waar is jouw familie dan, Pandali?’ vraagt Luca.
‘Oh, allemaal ergens daar in het bamboebos. We zien elkaar alleen in het voorjaar. Dan knuffelen wij met elkaar. Ik hou van rust, slapen en eten.’ zegt Pandali.
Toof legt uit dat pandaberen maar eens in de drie jaar een baby krijgen. Soms twee baby’s. Een panda wordt heel klein en kaal geboren. Ongeveer zo groot als een mandarijn. Maar al na een week ontstaat hun zwart-witte vacht. ‘Na twee maanden kunnen pandababy’s lopen.’ zegt Pandali.
‘Leven Panda’s alleen in China?’ vraagt Luca.
‘Eigenlijk wel,’ antwoordt Toof ‘Maar er leven ook een paar pandaberen in dierentuinen.’ ‘Oom Xing Ya en tante Wu Wen zijn nu op vakantie in jullie land. In de dierentuin.’ vertelt Pandali ‘Ze kregen daar ook een panda-baby, een jongetje: Fan Xing.’
‘Ik wil nu weer even alleen zijn.’ zucht Pandali terwijl ze zich omdraait en wegloopt.
‘Nou, dan ga ik terug naar mijn mama.’ Hij doet de pet af. PATS BOEM! Luca is ineens weer bij mama Larissa.
‘Mama, wanneer gaan wij een keer naar de dierentuin in Rhenen?’ vraagt Luca heel lief.
Waarom wil Luca dat?


Jouw (klein)kind ook een keer een hoofdrol in een Toof Pet verhaal in Brabants Centrum? Dat kan! Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Op die site is ook een e-book te bestellen met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren.

Afbeelding