Afbeelding
Foto:

Reactie BC op 28 januari naar haar lezers


Hans Pel te Boxtel voelt zich natuurlijk géén complotdenker, maar ik en met mij meerdere lezers ervaren dat wél zo! 'Een bijschrift van de redactie was gepast geweest' staat pas in de derde kolom naar aanleiding van de uitlatingen van Pel. Het excuus in de eerste kolom was mooier geweest. Geen censuur, maar (als u dit soort teksten plaatst) wel zorgvuldigheid vanuit uw redactie hoe hier dan mee om te gaan.

Lokale interesse is mijn doel. Ik neem voor lief dat er in de jaren ook tientallen foto’s voorbijkomen van wethouders die boompjes planten en lintjes knippen. Ik begrijp dat. De achterban leest ook mee. En dan Vrije Tribune met soms vaste klanten óver Boxtel. Prima, doorgaan met de Juffermansen en dergelijke.

Een lokale krant moet geen 'te grote broek' aantrekken als het nationale of internationale ontwikkelingen betreft. Daar zijn dagbladen, magazines én uitgebreide media beter in. Dáár heb ik het BC niet voor nodig. Een kleine krant met een daarbij behorende redactie moet óók z’n eigen beperkingen accepteren.

Lezer van uw krant, ga 'lokaal' wat meer de diepte in. Bijvoorbeeld de foto van twee 'nieuwe' dinosaurussen, gemaakt op de Filipijnen. Als lezer denk ik dan, waarom Filipijnen? Pak de telefoon, zoek het uit bij het Oertijdmuseum. Lokaal leven in Boxtel genoeg mensen en bedrijven die een verhaal of interessant vak hebben. Stop daar meer tijd in!

'Schoenmaker blijf bij je leest.' BC moet niet gaan overdrijven met 'dat er geen gesprek meer gevoerd kan worden over pijnlijke vraagstukken'. Hoe pijnlijk kan Boxtel zijn? Verschil van mening en dán pijnlijk. Kom op! Echte vraagstukken spelen nationaal en internationaal, onze Boxtelse thermometer heeft dáár nauwelijks invloed op. Het is wat het is.

De lokale krant heeft z’n functie, maar voor de rest beschikken u en ik over een bombardement aan informatie waardoor, áls wij dat willen (!), ook onze inzichten verbreden inclusief de ideeën van complotdenkers zoals Hans Pel te Boxtel.


        BEN KALVERBOER


Meneer Pel, blijf de andere mening uiten...

Hiermee wil ik graag reageren op de geplaatste brief van de heer Hans Pel en de daaropvolgende reacties in BC van 28 januari jongstleden.

Ik woon al zeker tien jaar naast de heer Pel en heb soms interessante gesprekken met hem over de lokale en landelijke politiek. Natuurlijk komt in deze coronatijd ook de wijze waarop de landelijke en lokale politiek hiermee omgaan ter sprake.

Nu heeft de heer Pel in zijn brief in hele felle bewoordingen de politieke besluiten bekritiseerd en heeft daarmee ook wel wat (ver) 'buiten de lijnen gekleurd', als ik het zo mag omschrijven. Uit de gesprekken die ik soms met de heer Pel voer herken ik hem zeker niet als zo extreem als hij schrijft. Hij wil mijns inziens (alleen maar) mensen stimuleren om zelf goed na te denken over maatregelen die door onze overheid getroffen worden en niet klakkeloos alles maar aan te nemen en goed te keuren.

Ook ik signaleer dat de mensen die pleiten voor verregaande coronamaatregelen wel zeer veel spreektijd krijgen in de diverse media. Ook in de CO2-discussie komen de voorstanders van CO2-beperking ruimschoots aan het woord en krijgen de critici maar weinig plaats aan de discussietafels.

Dat de heer Pel dan misschien soms de verkeerde woorden bezigt in de ogen van sommige lezers die reageren kan ik begrijpen. Om hem dan af te schilderen als, in voorzichtige bewoordingen, zeer dom of erger, lijkt mij dan ook niet echt nodig en voegt niet veel toe aan de discussie. Wat ik van BC wel erg kan waarderen is dat zij een brief die soms op/over de grens zit/gaat wel plaatst.

Ten slotte zou ik de heer Pel willen vragen om steeds kritisch pijnpunten in onze maatschappij te blijven monitoren en waar nodig te ageren tegen sommige zaken en daarmee ook de 'andere mening' te laten horen.


        FRANS DEN OUDEN


DDR 2.0-brieven: wake-up call verkiezingen

Veel reactie op de DDR 2.0-brieven van de heer Pel, van weldenkende, kritische burgers, een wake-up call. De recente DDR 2.0-brief ging over Covid-hoax, eerdere brieven over klimaatwaanzin.

Is de heer Pel de enige met dit soort gedachten? Nee, zo bleek afgelopen zondag weer eens uit een interview met Thierry Baudet door Twan Huys in het tv-programma Buitenhof. Thierry heeft een boekje geschreven: De ravage van 10 jaar Rutte. Thierry heeft geen enkel vertrouwen in het OMT, RIVM, CBS, IPPC, klimaatwet, allemaal doorgestoken kaart. Nee, er was geen oversterfte door corona. Nee, de aarde warmt niet sneller op dan normaal.

De DDR 2.0-brieven maken haarfijn duidelijk hoe dit soort hoax-gedachten tot stand komen. En dat is belangrijk, want Thierry weet het allemaal met 'dedain' te brengen waardoor je bijna zou gaan (willen) geloven dat er geen probleem is en al die vervelende maatregelen tegen Covid en klimaatverandering onzin zijn. Daarmee wil Thierry de komende Tweede Kamerverkiezingen weer flink wat stemmen ophalen. Trap er niet in. De DDR 2.0-brieven zijn daarvoor een goede wake-up call.


        JOOST VAN DER PLUIJM


Verkiezingen: meer doen tegen klimaatcrisis

Doet u ook mee op 14 maart? Al over zes weken zijn de landelijke verkiezingen: 17 maart. Een nieuwe regering moet echt meer doen tegen de klimaatcrisis. De overheid moet bijvoorbeeld zorgen dat grote vervuilende bedrijven zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden. Dat vindt maar liefst 91 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een kiezersonderzoek van I&O Research.

Om klimaat hoog op de agenda te houden wordt op zaterdag 14 maart landelijk gedemonstreerd. Vanwege corona wordt er deze keer geen grote landelijke demonstratie gehouden, maar in diverse steden. Vanuit Boxtel kunnen we kiezen tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Kijk op www.klimaatmars2021.nl voor de plaatsen en tijden die bekend worden gemaakt.

Uit genoemd onderzoek blijkt ook dat een overgrote meerderheid de economische gevolgen van de coronacrisis ziet als een kans voor een duurzame economie. 72 procent wil dat de overheid de coronacrisis zo aanpakt dat we tegelijkertijd meer voor klimaat en biodiversiteit doen.

Het draagvlak voor een eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid is zowel bij linkse als rechtse kiezers heel breed. Zo vinden zowel kiezers van VVD als GroenLinks in overgrote meerderheid dat grote vervuilers meer moeten doen om de klimaatontwrichting tegen te gaan. De overheid moet zorgen dat zij zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden, vindt 91 procent van de VVD- en de CDA-kiezers. Ook ziet 69 procent van de VVD- en 76 procent van de CDA-stemmers de coronacrisis als een kans voor een duurzame economie.

,,We hadden graag een hele grote Klimaatmars gehouden, maar we kiezen nu voor steden”, stelt de Klimaatcrisis Coalitie. ,,Veiligheid staat voorop; we houden ons aan alle actuele coronamaatregelen, en doen alles in overleg met de gemeenten. Verandert de situatie? Dan passen wij ons aan zodat mensen op een veilige manier hun stem kunnen laten horen.”

Het Klimaatalarm is een initiatief van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een nieuw samenwerkingsverband van elf organisaties: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. De Coalitie nodigt iedereen uit zich aan te sluiten.


        JAN JUFFERMANS

        ook Grootouder voor het Klimaat




Rechtgezet


In het artikel over de VVV en 't Hofje, vorige week op pagina 5 van deze krant, werd abusievelijk vermeld dat Heemkunde Boxtel de zolder van het monument aan de Markt huurt voor 300 euro per maand. Dat huurbedrag is echter voor een volledig jaar.