...FRANS VAN DE WIEL (1947-2021)...           (Foto: eigen collectie)
...FRANS VAN DE WIEL (1947-2021)... (Foto: eigen collectie) Foto: Eigen collectie

Verbinder en vrijwilliger in hart en nieren

MARC CLEUTJENS

Nog niet zo heel lang geleden fietste Frans van de Wiel dagelijks prachtige rondjes door zijn zo geliefde Boxtel. Samen met echtgenote Jeanne of alleen, langs plekken die hem zo dierbaar waren en waar hij zich jarenlang verdienstelijk maakte als vrijwilliger. De Rots. De Walnoot. De Pagaai. De Geitenwei. Park Molenwijk. En natuurlijk voetbalclub ODC. Tot vorige week. Toen overleed Frans na een kort ziekbed. Hij laat in de Boxtelse gemeenschap een grote leegte achter.

Veel lof voor zijn gepassioneerde vrijwilligerswerk kreeg Frans in 2017. Toen werd hij – samen met Jeanne – tijdens de lintjesregen verrast met een koninklijke onderscheiding. Samen werden ze benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, een blijk van waardering voor tientallen jaren vrijwilligerswerk.

Voor voetbalclub ODC bijvoorbeeld, waar Frans zich in 1973 meldde en er jeugdtrainer en -coach werd, zitting nam in het jeugdbestuur en sinds begin jaren negentig een van de boegbeelden was van de afdeling G-voetbal. Als geen ander pleitte Frans voor de integratie van mensen met een verstandelijke beperking binnen de club. Bijna dertig jaar was hij intensief betrokken bij het G-voetbal: als begeleider, als PR-functionaris, clubcorrespondent en natuurlijk supporter. ‘Frans was als een vader voor de G-voetballers’, schreef een van zijn voormalige pupillen deze week op Facebook. En zo was het…

MÈRT EN BAZAAR

Als betrokken bewoner van Selissenwal zette Frans zich in voor de wijk en haar bewoners. Hij kwam op voor gezinnen die het moeilijk hadden en trok, al dan niet onder de rode vlag van ‘zijn’ SP, ten strijde tegen onrecht en ongelijkheid. Datzelfde engagement was er als hij zich inzette voor het opbouw- en jongerenwerk bij de voorlopers van ContourdeTwern: STOB, STUW en Delta.

Frans was ook een van de kartrekkers van de Wielerwalsemèrt, een braderie die zijn wijk op de kaart zette. Na enkele succesvolle edities kreeg de mèrt een passend vervolg in park Molenwijk: Bazaar Selissenwal. Frans zat natuurlijk in de organisatie. De Bazaar, later omarmd door heel Boxtel, groeide uit tot een multicultureel festival.

GEITENWEI EN PAGAAI

De Geitenwei kon vanaf de start rekenen op Frans’ inzet. Ook kanoclub De Pagaai maakte jarenlang dankbaar gebruik van zijn netwerk. Elk jaar verzorgde de Boxtelaar de promotie van het Rondje Boxtel en evenement Boxtel by Night. Het liefst klopte hij aan bij de redactie, ook van deze krant, om er toch zeker van te zijn dat het persbericht werd geplaatst.

In de gemeenschapshuizen De Rots en De Walnoot was Frans samen met echtgenote Jeanne jarenlang vrijwilliger, meestal tot in de kleine uurtjes. In De Rots was hij bovendien jarenlang opbouwwerker. De Walnoot was Frans’ tweede thuis, zeker als Boxtel transformeerde in Eendengat. De Walvissen was zíjn carnavalsclub.

Ondanks zijn soms broze gezondheid bleef Frans zich inzetten voor de gemeenschap, al schakelde hij na zijn pensionering een tandje terug. Er kwam meer tijd voor Jeanne, kinderen en kleinkinderen die hij op de voet volgde, bijvoorbeeld langs de lijn. Bij ODC natuurlijk.


Maandagochtend hebben familie en vrienden afscheid genomen. Frans van de Wiel is 73 jaar geworden.