Ondernemers Suzanne Schuurmans, Janine Dominicus en Anita Willems praten na over de gebeurtenissen van dinsdagavond. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ondernemers Suzanne Schuurmans, Janine Dominicus en Anita Willems praten na over de gebeurtenissen van dinsdagavond. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

'IK LAAT SCHARNIEREN IN EEN PLAAT ZETTEN'

Schroefmachine nodig om winkel in te komen

Vervolg van voorpagina

Verschillende ondernemers in Boxtel lieten dinsdagavond hun winkel dichtschroeven met houten platen, omdat op social media dreigende berichten over rellen rondgingen. Om zelf naar binnen te kunnen, moeten ze een schroefmachine ter hand nemen.

Suzanne Schuurmans van telefoniewinkel Ring & Go in de Rechterstraat: ,,Ik denk dat ik maar vraag of ik een schroefmachine bij het Kruidvat neer mag leggen, dan kan het personeel morgen in ieder geval naar binnen." Naar binnen betekent een plaat losschroeven. En 's avonds sluiten betekent het schot weer vastschroeven. ,,We laten het hout nog maar even zitten."

SCHARNIEREN

Yasmine Melis, eigenaresse van het naastgelegen sigarenmagazijn Voets, heeft een andere oplossing bedacht: ,,Ik laat scharnieren in de plaat voor de deur zetten. Dan hoef ik niet telkens te schroeven. Nu ze in de Rechterstraat aan het werk zijn, liggen de klinkers voor het grijpen. Dat was reden genoeg om de winkel te beschermen." De gevel van het sigarenmagazijn is monumentaal. ,,We denken eraan die te restaureren. Op reparatie zitten we niet te wachten."

De etalage van Natasja Fashion wordt eveneens aan het zicht onttrokken door plaatwerk, net als de ramen van Twins Hairstyling.

De tweelingzussen Janine Dominicus en Anita Willems twijfelden er in eerste instantie over of ze hun kapsalon al of niet moesten laten barricaderen. ,,We hebben het toch maar gedaan. We hoorden dat collega-ondernemers onbekende auto's hadden gezien en groepjes op straat."

Door alle werkzaamheden vertrokken de zussen, onafhankelijk van elkaar, na negen uur richting hun auto. ,,De politie hield mij aan", vertelt Anita. ,,Maar de agent had begrip voor de omstandigheden." Ook Janine werd even later aangehouden. De vrouwen vormen weliswaar een twee-eiige tweeling, maar lijken veel op elkaar: ,,Verwarrend natuurlijk. Maar het is goed gekomen."


p Ondernemers Suzanne Schuurmans, Janine Dominicus en Anita Willems praten na over alle consternatie van dinsdagavond. Later zouden Natasja Willems en Yasmine Melis zich nog bij hen voegen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


SYSTEEM REGISTREERT BEWEGINGEN

Vion wil toezicht op welzijn dieren verbeteren

Vion installeert in zijn slachterijen een nieuw systeem dat eventuele misstanden sneller registreert. De dieren die in een slachterij binnen worden gebracht, zijn weliswaar op weg naar hun transformatie tot karbonaadjes en rauwe ham, maar dat wil niet zeggen dat er met het vee gesold mag worden.

De Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en Vion hebben het systeem ontwikkeld. Het betreft videosoftware die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe met dieren wordt omgegaan. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videobeelden die afwijken van het protocol van Vion over de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het systeem. Hierdoor kan snel worden ingegrepen mochten er misstanden ontstaan.

De laatste jaren was er al cameratoezicht bij Vion. Vele uren aan beelden worden elke dag vastgelegd. In de praktijk, zo meldt Vion, bekijken slachterijen een willekeurige en beperkte selectie van de urenlange opnames. Op veel materiaal werpt niemand een blik en dus is het niet uitgesloten dat welzijnsproblemen bij dieren onder de radar blijven. Het nieuwe systeem moet dit veranderen.


MEP zet geen enkele hockeyspeler buitenspel

JAN HERMENS


Luuk glundert. Hij is net op tijd gaan zitten. Met zijn teamgenoten en trainsters speelt hij het spelletje hockeybal leggen, dat verdacht veel lijkt op de bekendere variant met een zakdoek. De wekelijkse training van het G-team van hockeyclub MEP is in volle gang.

Zes kinderen telt de groep, maar dit keer zijn het er zeven. Mirthe komt speciaal uit Schijndel om te hockeyen bij MEP en haar zusje mag meedoen. Breedtesport is het doel van het team. ,,Niemand buitenspel zetten, dat is ons motto", vertelt Yvonne Langenhoff. Zij zette het team voor kinderen met een verstandelijke beperking anderhalf jaar geleden op, samen met haar middelste zoon. ,,We zijn scholen langsgegaan, hebben geflyerd en zijn gestart met drie deelnemers. Nu zijn het er zes en we hebben ruimte voor extra spelers."

De trainingen vormen een combinatie van hockeyoefeningen en spelletjes. Langenhoff: ,,We moeten de aandacht van de kinderen erbij houden. Het gaat in de eerste plaats om plezier. Als ze hier lol hebben en samen bewegen, dan doen we het goed. Overigens geniet ik er van als ik vooruitgang zie. Ze kunnen een stick vasthouden en weten dat ze die niet in de lucht mogen houden: ze ontwikkelen zich."

De enthousiaste vrijwilliger, al sinds haar jeugd verbonden aan MEP, geeft de trainingen niet alleen. ,,Dat zou niet kunnen. Dan kwam ik ogen en handen tekort." Langenhoff staat op het veld met haar nichtje Charlotte Snijders en stagiaire Bo Baaijens. Samen brengen zij de kinderen spelenderwijs grondbeginselen van het hockey bij. Daarbij verdelen ze hun aandacht subtiel over alle kinderen. Een kringspelletje? Iedereen komt aan de beurt.

Langenhoff: ,,Ik ga de trainingen wat differentiƫren. Mirthe is de beste hockeyster van de groep en kan meer technische uitdaging gebruiken." Lente wil juist vooral spelen, zegt ze. Luuk: ,,En ik kan goed hockeyen met Charlotte." En dat niet alleen, hij is ook nog eens bijna jarig. ,,Op 5 februari", weet hij.

De winterstop is net voorbij, de G-sporters staan voor het eerst sinds een week of vier op het kunstgras. Heel warm is het niet. Langenhoff: ,,De kinderen komen elke week trouw, ook als het koud is. Hun plezier is onze beloning."

En schik hebben ze. Niets leuker dan een trainster tikken tenslotte. ,,Ze doen aan allerlei activiteiten van MEP mee en horen helemaal bij de club."


t Het G-team tijdens een training. Samen bewegen en genieten van sport, daar gaat het om. (Foto: Peter de Koning).


Het G-hockeyteam van MEP traint. Yvonne Langenhoff (rechts) is de groep gestart met haar middelste zoon. (Foto: Peter de Koning).