Teletubbies te over in de Gemondse leutstoet van 1999. Deze wagen van buurtvereniging Het Hof won de tweede prijs. (Foto's: archief Brabants Centrum).
Teletubbies te over in de Gemondse leutstoet van 1999. Deze wagen van buurtvereniging Het Hof won de tweede prijs. (Foto's: archief Brabants Centrum). Foto: Archief Brabants Centrum

TELETUBBIES VEROVEREN MULLUKZUIPERTJESLAND TIJDENS CARNAVAL 1999 IN GEMONDE

Waar een klein dorp groot(s) in is: praalwagens bouwen

HENK VAN WEERT

Natuurlijk vieren volwassenen in Gemonde carnaval. Maar de hoofdrol in Mullukzuipertjesland is traditioneel toch écht weggelegd voor de kinderen. Van kleinschaligheid is echter geen sprake. Althans, niet tijdens de optocht op zaterdagmiddag. Hier passeren steevast de grootste praalwagens in het verspreidingsgebied van deze krant. Oók in 1999.

In het Gemondse spotrijk van de omgekeerde wereld regeert een koldervorst van om en nabij de elf jaar oud. Twee keer elf jaar geleden zwaaide Dokus d'n Urste (Yosh Hoezen) er de scepter. Zijne doorluchtigheid zag op een stralende zaterdag 13 februari een bonte stoet voorbij trekken.

Daarin waren opvallend vaak de karakters Dipsy, Tinky-Winky, Laa-Laa en Po te zien, zowel op wagens als bij de loopgroepen. Het viertal uit de destijds razend populaire tv-serie Teletubbies dook overigens ook in alle soorten en maten op tussen de massaal toegestroomde toeschouwers.

Buurtvereniging Het Hof liet haar metershoge Teletubbies van papier-maché vergezellen door kinderen in outfits waarvoor moeders, tantes en oma's zich uit de naad hadden gewerkt, zo tekende de verslaggever destijds in deze krant op.

VOLK VAN ALAAF

Toch werd Het Hof bij de prijsuitreiking voorbijgestreefd door buurtvereniging Kaart/Broeksteeg die in een fraai decor het Volk van Laaf uitbeeldde. Uiteraard in een carnavaleske en treffende vertaling als het Volk van Alaaf. Kinderen verkleed als mini-mensen en de bekende bakkers uit de Eftelingattractie waren fraai geschminkt en de watermolen op de wagen draaide op volle toeren.

Nog altijd is de Gemondse optocht een van de fraaiste in de regio. En omdat de stoet steevast op carnavalszaterdag is te zien, trekt deze ook deelnemers van elders. Alleen dit jaar even niet...

CARNAVALSKRANT

In het coronajaar 2021 werden Thomas Pennings en Bregje Schellekens begin januari tijdens een online versie van de jaarlijkse 1+1=11 Sjow gekozen tot jeugdprins en -prinses van carnavalsstichting De Mullukzuipertjes. Die bestaat volgend jaar vijf keer elf jaar.

Zondag 31 januari gaan vrijwilligers van de stichting op pad. Want hoewel Covid-19 spelbreker is voor leutactiviteiten medio februari, is er wel een carnavalskrant gemaakt die huis aan huis in de brievenbus valt.

Dit tweetal bracht de kinderliedjes over Kabouter Spillebeen en Jan Huigen in de ton ludiek in beeld.
Dweilorkest De Wringers trok met huishoudelijke artikelen door de Gemondse straten.
Reuzeformaat dansmarieke op de wagen van de jeugdige dansgarde.
Winnaar van de Mullukzuipersstoet: buurtvereniging Kaart/Broeksteeg met het Volk van Alaaf.
Carnavalsclub De Pleeboys ging met deze enorme bakfiets door de straten: 'omdat alle winkels Gemonde verlaten'...
Dat deze groep voor de elfde keer carnaval vierde, kon niemand ontgaan.
Carnaval Mullukzuipertjes
Carnaval Mullukzuipertjes