Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUD-BURGEMEESTER FRANK VAN BEERS ZWAAIT CELLO VAARWEL

'Coronacrisis vertraagde mijn vertrek'

MARC CLEUTJENS

Frank van Beers (65) is bezig aan zijn laatste werkweek bij Cello. De voorzitter van de raad van bestuur van de organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking gaat met pensioen. Daags voor zijn laatste werkdag kijkt hij terug op zijn jaren bij Cello en laat hij ook zijn ambtsperiode als burgemeester van Boxtel de revue passeren. ,,De coronacrisis heeft mijn vertrek bij Cello vertraagd. Een kapitein verlaat zijn schip niet als het stormt.”

Van Beers windt er geen doekjes om. Zijn laatste jaar bij Cello omschrijft hij als een tropenjaar waarin het coronavirus allesbepalend was. ,,Dat begon kort na carnaval toen de eerste coronapatiënt in Nederland werd ontdekt. Ik heb meteen een kernteam gevormd dat aan het werk is gegaan. We hebben materialen aangeschaft, zoals mondkapjes, schorten en hygiënemiddelen. Ook hebben we op ‘De Binckhorst’ in Rosmalen opvang gecreëerd voor besmette cliënten.”

,,Ik zou medio 2020 met pensioen gaan, maar gaandeweg het coronajaar heb ik besloten om die datum te verzetten”, gaat Van Beers verder. Als hij volgende week vaarwel heeft gezegd, neemt collega-bestuurder Toine van der Pol zijn werkzaamheden over totdat een opvolger is benoemd. ,,De laatste maanden heb ik steeds meer taken overgedragen, zodat Toine prima in staat is de coronaperikelen binnen Cello aan te pakken. Vergis je niet, deze crisis heeft een enorme impact op cliënten en medewerkers.”

Van Beers doelt onder meer op een ernstige uitbraak in de Cello-locatie aan het Zusterspad in Boxtel. ,,Mensen met een verstandelijke beperking zijn erg kwetsbaar”, zegt hij zorgelijk. Met echtgenote Marianne heeft hij een tweeling (35) die ook verstandelijk beperkt is. ,,Omdat we er altijd voor Annemarieke en Saskia willen zijn, zitten we al maanden in een vrijwillige lockdown en zien we bijna geen andere mensen. Ik zou onze cliënten aan het Zusterspad graag bezoeken, maar zelfs medeleven tonen moet op afstand. Dat doet pijn.”

‘ACTIVISTISCH’

Muziekdocent Van Beers koos medio jaren negentig voor de politiek. Hij werd namens het CDA wethouder in Rosmalen. Deze week dook een ‘activistische’ foto op. ,,Leuk dat je me herkend hebt”, grinnikt hij. ,,Op die foto sta ik met een paar duizend inwoners van Rosmalen op het perron om naar Den Haag te gaan. We gingen demonstreren tegen de samenvoeging van Rosmalen met ‘s-Hertogenbosch. Ik kreeg een trommel in mijn handen geduwd en heb maar één deuntje geroffeld: ‘I Will Survive’.”

Rosmalen overleefde niet en Van Beers werd na de verkiezingen wethouder in ’s-Hertogenbosch, zijn geboortestad. Hij debuteerde in 2001 als burgemeester in Mill en Sint Hubert en werd in 2006 benoemd in Boxtel. ,,Kort na mijn herbenoeming in 2012 kwam Cello onverwacht in beeld”, blikt hij terug. ,,Mijn affiniteit met mensen met een verstandelijke beperking was én is heel groot. Ik heb daarom mijn hart gevolgd en gekozen voor Cello. Ik wilde betekenisvol zijn voor mensen met een verstandelijke beperking en ik denk dat ik daarin geslaagd ben.”

VERBINDER

Boxtel. Van Beers koestert veel herinneringen aan de gemeente die hij zes jaar bestuurde en somt tientallen namen van dierbare vrienden en goede bekenden op. Veel herinneringen komen langs. De mooiste? ,,Circo Circolo!” Hij vervolgt: ,,Destijds dacht ik dat ik in Boxtel mijn pensioen zou halen. Het is een mooie gemeente waar ik me als verbinder thuis voelde. En dankzij een digitaal abonnement op Brabants Dagblad lees ik nog steeds elke dag het Boxtelse nieuws.”

De oud-burgemeester leest zijn krant in een appartement op dertien hoog. ,,Als ik naar buiten kijk, zie ik mijn leven. Een paar straten verderop zie ik de rode dakpannen van mijn ouderlijk huis, in de verte de contouren van Rosmalen. Op heldere dagen ontdek ik de toren van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Op acht minuten lopen wonen Annemarieke en Saskia. En als Bosschenaar is het elke dag prachtig wakker worden met uitzicht op onze Sint-Jan. Dan denk ik: ‘De cirkel is rond'.”


q Bestuursvoorzitter Frank van Beers poseert in het keramiekatelier van Cello. De oud-burgemeester van Boxtel gaat op 1 februari 2020 met pensioen. (Foto: Peter de Koning).


COMBINATIE95 WIL DAT COLLEGE GOED KIJKT NAAR VERKEER

Veel onduidelijk over aanpak Leunisdijk

Er zijn nog altijd veel vragen over de reconstructie van de Leunisdijk in Esch. Bewoners van die straat weten nog altijd niet precies wat de status van die klus is en wanneer de werkzaamheden van start gaan. Het onderwerp komt dinsdagavond tijdens de eerste digitale vergadering van de gemeenteraad aan bod.

De fractieleden van Combinatie95 hebben de afgelopen weken naar eigen zeggen veel vragen gekregen over de Leunisdijk, maar hadden hier niet direct een antwoord op. Dit hopen zij dinsdag van het Boxtelse college van burgemeester en wethouders te ontvangen tijdens het vragenhalfuurtje.

VERKEER

Buiten de aannemer en de startdatum, wil Combinatie95 vooral weten hoe het verkeer in Esch geregeld wordt. Dat zal namelijk langere tijd hinder gaan ondervinden van de werkzaamheden aan de Leunisdijk. Niet alleen de eigen inwoners zullen er last van hebben, ook het doorgaand verkeer, zo stelt de fractie. Raadslid en inwoonster van Esch Christien van Schijndel vraagt daarom namens haar partij of het mogelijk is om bij afslag 25 van de rijksweg A2 al aan te geven dat doorgaand verkeer niet via Esch kan rijden als de Leunisdijk grotendeels openligt. ,,Dat zou ook mogelijk zijn bij de N65 ter hoogte van het kruispunt bij Helvoirt", stelt ze.

DIGITALE BIJEENKOMST

Combinatie95 vraagt ook of er een digitale bijeenkomst gehouden kan worden zodat alle geïnteresseerde Esschenaren direct van alle ontwikkelingen op de hoogte zijn. Het belang voor het dorp is namelijk


groot, schrijft de fractie: ,,De uitvoering van dit project zal grote gevolgen hebben voor de dagelijkse gang van zaken in deze kern", schrijft de fractie.

Vorige week meldde Brabants Centrum via haar website al dat aannemer Van der Zanden uit Moergestel de klus moet gaan klaren. Dit bedrijf was nog bezig met het maken van de planning, waardoor de gemeente nog geen duidelijkheid kon geven over de exacte start van de reconstructie. Wel wist een gemeentelijke woordvoerder te melden dat het werk zo'n 35 weken gaat duren.