Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WIJZERS KERK HANGEN TERUG IN UURWERK

Gemondenaren weten weer hoe laat het is

JAN HERMENS

Ook in Gemonde staat de tijd niet stil. Hoewel, de laatste weken leek dat wel zo. De vier uurwerken van de Sint-Lambertuskerk moesten het namelijk een hele poos zonder wijzers stellen. Daelmans Klokken en Uurwerken uit Lierop plaatste ze maandag terug.

,,Ze zijn er zo'n twee maanden vanaf geweest", vertelt Ralf van Veghel namens Daelmans. Hij ging maandag in het bakje van een hoogwerker de lucht in om de wijzers op hun plek te hangen. Ook monteerde hij de koperen verlichtingsringen, net als de motoren die de uurwerken aandrijven. ,,Dat was er eerst een, nu zijn het er vier, voor elke klok een."

LED-LAMPJES

De wijzers zijn duurzamer dan ooit, want de gloeilampen die er jarenlang voor zorgden dat de Gemondenaren ook in het duister bij de tijd bleven, hebben plaatsgemaakt voor led-lampjes. Het licht is helderder dan dat van de ouderwetse peertjes en ze verbruiken minder energie.

De zogeheten sleepcontacten van de motoren bevinden zich nu in de toren. Van Veghel: ,,Dat was voorheen niet het geval, binnen zijn ze echter beter beschermd tegen weersinvloeden."

Van Veghel ziet tal van uurwerken van dichtbij, door heel Nederland en ook internationaal. ,,Wij hebben vorig jaar onder andere de wijzerplaten van de Sint-Jans onthoofdingkerk in Liempde gerestaureerd en teruggeplaatst. Ook bij de restauratie van de beiaard in de Boxtelse Petrustoren, in 2016 en 2017, waren we betrokken."


p Aan alle zijden van de Gemondse kerktoren is weer af te lezen hoe laat het is. De firma Daelmans heeft maandag de wijzers van de vier uurwerken teruggeplaatst én de klokken gelijk en op de juiste tijd gezet. Zo kunnen de klokken er weer voor jaren tegen. (Foto: Peter de Koning).


Vieze luiers in Esch? Nu even niet!

Afgelopen week las ik in het BC dat ouders in Esch de vuile luiers van hun kids niet kwijt kunnen omdat de gemeente Boxtel daar geen inzamelpunt wil. Als inwoner van Boxtel wil ik opkomen voor de Esschenaren omdat dit niet kan.

Weet u nog hoe trots en enthousiast de gemeente Boxtel was op 1 januari 2021 omdat Esch (de Parel van Brabant) onderdeel ging uitmaken van onze gemeente. De bewoners uit Esch konden toen rekenen op een warm welkom.

Het schetst mijn verbazing dat het nu al voor de gemeente Boxtel geen hoge prioriteit heeft om een extra inzamelpunt voor luiers te maken voor de inwoners van Esch in hun eigen woonomgeving.

Dezelfde gemeente die pretendeert groen, ecologisch en duurzaam te zijn en haar inwoners terecht aanspoort om afval te scheiden. De gemeente die luistert naar haar inwoners, maar… nu even niet!

Het inzamelen en verwerken van de grote hoeveelheid luiers in ons land past uitstekend in het duurzaam en ecologisch denken. Maar de gemeente Boxtel vindt dat de inwoners van Esch maar naar de milieustraat in Boxtel moeten rijden met hun vieze luiers. Een lekker klusje, zeker als de luiers al enkele weken in opslag hebben gelegen.

Als de inwoners van Esch naar de milieustraat moeten in Boxtel dan zullen er meer luiers bij het restafval belanden dan in de milieustraat. Ook zullen er meer onnodige reisbewegingen plaatsvinden wat in deze tijd helemaal ongewenst is met corona en CO2-uitstoot.

Ik heb zelf vier kleinkinderen en weet dat het fijn is als je vieze luiers kwijt kunt bij een inzamelpunt in je eigen woonomgeving en niet bij het restafval.

Dus: gemeente Boxtel luister naar je inwoners en zorg dat Esch zo spoedig mogelijk een eigen inzamelpunt krijgt voor luiers. Dat komt de duurzaamheid van onze gemeente ten goede en beperkt de hoeveelheid restafval.


        GERARD VAN DER STAAK