Bijeenkomsten zoals het populaire Urban Event Boxtel zoals dat enkele jaren in B-Town werd gehouden, zijn nu niet mogelijk. Toch kunnen jongeren hun talenten blijven tonen, nu middels livestreams. (Foto: eigen collectie).
Bijeenkomsten zoals het populaire Urban Event Boxtel zoals dat enkele jaren in B-Town werd gehouden, zijn nu niet mogelijk. Toch kunnen jongeren hun talenten blijven tonen, nu middels livestreams. (Foto: eigen collectie). Foto: Jongerenwerk R-Newt

B-TOWN, R-NEWT EN JONGERENACADEMIE NOG VOLOP ACTIEF


'Jeugd veerkrachtiger dan gedacht'


RENS VAN DEN ELSEN

Ondanks alle maatregelen die de (bewegings)vrijheid van de jeugd beperken blijven de Boxtelse organisaties als B-Town, R-Newt en de Jongerenacademie zich inzetten voor deze doelgroep. Alle medewerkers merken dat juist nu meer dan ooit de band die de afgelopen jaren met de jeugd is opgebouwd zijn vruchten afwerpt. ,,We weten precies wie op dit moment behoefte hebben aan contact", aldus jongerenwerker Denny Janssen van R-Newt.

Waar normaal gesproken de deuren van jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat open staan voor iedereen, zijn er nu wel beperkingen. Zo moet iedereen zich vooraf aanmelden en gelden de coronamaatregelen die van kracht zijn. Maar er zijn op verschillende momenten in de week nog steeds fysieke openingsactiviteiten.

Dat varieert van Fifa-toernooitjes tot gewoon elkaar ontmoeten,,We passen ons programma wel steeds aan. Met de avondklok bijvoorbeeld kunnen we niet meer tot tien uur 's avonds open blijven, dat is nu acht uur geworden. Het vergt allemaal veel flexibiliteit, maar tot nu toe is het nog altijd gelukt", geeft Bas Hermans van B-Town aan.

Hij en zijn collega's van R-Newt Janssen en Yasmir Attaf zijn tevreden over hoe het contact met de Boxtelse jeugd loopt in deze tijd. ,,Vóór corona hebben we veel jongeren goed leren kennen. We weten hoe het met hen gaat en kunnen daardoor een goede inschatting maken waar de contacten intensiever moeten zijn. Maar het mooie is nog dat veel van hen ons al opzoeken, zowel fysiek als online", aldus Janssen.

RELLEN

De jongerenwerkers zijn zich terdege bewust van de gespannen situatie die zich na het ingaan van de avondklok door de hele land heeft verspreid. In Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch braken zondag en maandag heftige rellen uit waar veelal jonge gasten bij betrokken waren. Ook in Boxtel spande het dinsdagavond even, maar bleek er uiteindelijk niet veel aan de hand.

Het onderwerp wordt wel besproken met de lokale jeugd, bijvoorbeeld tijdens digitale bijeenkomsten van R-Newt. Attaf: ,,Op twee momenten in de week gaan we live op onze social-mediakanalen. Buiten dat we een contactmoment creëren en dat jongeren hun moves laten zien tijdens het online talentenuurtje, bespreken we ook thema's waar op dat moment behoefte aan is. Dat kan bijvoorbeeld over eenzaamheid gaan, maar deze week zullen ongetwijfeld de rellen aan bod komen."

Attaf benadrukt dat de Boxtelse jongeren wat dat betreft een pluim verdienen. ,,Ondanks alles wat er momenteel gaande is, blijven ze positief. Dat merken we ook als we met ze in gesprek gaan op straat."

JONGERENACADEMIE

Vanuit de Jongerenacademie, die onder meer advies geeft en trainingen en cursussen aanbiedt, worden weliswaar geen live activiteiten georganiseerd, maar het contact is er nog steeds. ,,Natuurlijk mis ik het fysieke contact wel, een jongere geeft namelijk ook veel informatie over zijn gemoedstoestand middels lichaamstaal, maar het is goed dat de jeugd ons ook weet te vinden voor alledaagse vragen", aldus jongerencoach Sharon van de Ven van de academie.

Ze geeft een voorbeeld van een jongen die zich even moeilijk kon concentreren op zijn huiswerk en behoefte had aan een praatje. Hij vroeg Van de Ven of ze samen even konden videobellen. ,,We hebben samen gewoon ons werk gedaan, maar het feit dat hij tussendoor iemand kon zien deed hem al veel goed. Dat was een bijzonder moment, want dergelijk contact online had ik hiervoor niet", legt de jongerencoach uit.

Van de Ven vindt het goed dat de jeugd voor vragen bij het jongerenwerk aanklopt, maar baalt ook van de wijze waarop zij in deze tijd wordt weggezet: ,,Door het online lesgeven zou de jeugd mogelijk leerachterstanden oplopen. School is natuurlijk belangrijk, maar leren en ontwikkelen doe je niet alleen op school. Jongeren zijn echt veerkrachtiger dan velen denken."

VERSOEPELEN

,,Corona beperkt onze mogelijkheden, maar we houden de jongeren ook nu in ons vizier en bieden hen advies en afleiding waar zij dat nodig hebben", aldus Van de Ven.

Haar collega Hermans beaamt dat en vult aan: ,,Het contact met ons helpt hen door deze moeilijke en soms eenzame periode heen, dat blijven we natuurlijk doen, maar ook wij zien graag de maatregelen versoepelen zodat we weer meer kunnen doen."

Afbeelding
           ...SHARON VAN DE VEN...            (Foto: Hans van Doorn)