R-waarde complottheorieën

Complottheorieën hebben zich als een virus over de wereld verspreid. Symptomen zijn onder andere het wantrouwen van de media, niet geloven in klimaatverandering en de ernst van corona ontkennen. Uit een ingezonden brief van vorige week lijkt de heer Pel aan een ernstige vorm te lijden.

Complottheorieën zijn te vergelijken met een virus zoals Corona. Iedereen kan besmet worden. We moeten dan ook zorgen dat de R-waarde onder de 1 komt zodat het langzaam uitdooft. Brabants centrum kan meehelpen verspreiding te voorkomen door deze onzin niet (zonder weerwoord) te plaatsen.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en een van de pijlers van een open en democratische samenleving. De heer Pel heeft de vrijheid zijn mening te uiten. Maar wil Brabants Centrum meehelpen met het verspreiden van complottheorieën en een impliciete oproep tot opstand? Wil het Brabants Centrum de pan zijn waar de heer Pel met een pollepel op kan slaan? We hebben afgelopen dagen gezien waar dit toe kan leiden.

In discussie gaan met complotdenkers heeft geen zin, maar negeren is ook geen optie. Complotdenkers zijn slachtoffer geworden van populisten, social media vol nepnieuws en het comfort van het eigen gelijk. Opgehitst door elkaar, denken ze voor de goede zaak te strijden. Ga daarom niet in discussie, maar behandel ze als slachtoffer. Gevangen in de fabeltjesfuik. Spreek ze aan en zeg waar het op staat.

Heer Pel: Je bent geen held, je bent niet ‘wakker’, je strijdt niet voor vrijheid, je bent gevangen in een web van complotten. Je spreekt niet namens het volk.

Het volk wil de coronacrisis oplossen en het normale leven weer oppakken. En dat doen we samen, door ons nu aan de maatregelen te houden en straks zo snel mogelijk te vaccineren.

        WIEBE DE LEIJER

        (‘MAK SCHAAP’)


Grens is ver overschreden

Met stijgende verbijstering heb ik de brief van Hans Pel gelezen, op 21 januari geplaatst in uw rubriek Vrije Tribune. In deze brief worden door Pel complottheorieën ontvouwd, die sterk doen vermoeden dat hij het zicht op de werkelijkheid over het coronavirus volkomen kwijt is. Omdat deze hersenkronkels al langer in zijn hoofd zitten heb ik er geen enkel vertrouwen in, dat hierin op basis van een zinnige discussie enige verandering kan worden gebracht.

Daarbij wil ik opmerken, dat zijn beschuldigingen aan premier Rutte en de deskundigen die hem adviseren niet alleen onjuist en grievend zijn, maar ook de grens van het betamelijke ver overschrijden en misschien zelfs wel strafbaar zijn, gezien zijn verwijzingen naar NSB- en DDR/Stasi-achtige praktijken en al zijn andere beschuldigingen.

Bovendien beschouw ik de inhoud van zijn brief als een regelrechte klap in het gezicht van alle hardwerkende zorgmedewerkers en vooral van degenen, die door het verschrikkelijke coronavirus een dierbare hebben verloren.

Mijn verbijstering werd echter nog groter door de kritiekloze publicatie van de brief door uw redactie, zonder hiervan ook maar op enige wijze afstand te nemen door middel van een naschrift of iets dergelijks. Uw redactie zal daar zeer waarschijnlijk op reageren door te wijzen op het recht van vrije meningsuiting, inderdaad een belangrijke vrijheid die te allen tijde moet worden verdedigd. Maar van deze vrijheid wordt door Hans Pel, getuige zijn brief, in hoge mate misbruik gemaakt. Wat hij schrijft heeft namelijk niets te maken met vrijheid van meningsuiting, maar veeleer met belediging, smaad en laster en dus met misbruik.

Tot Hans Pel wil ik tot slot nog het volgende zeggen. Als er in dit landje inderdaad sprake zou zijn van NSB- of DDR/Stasi-achtige praktijken, wat u daarmee ook bedoelt, dan was u allang zonder enige vorm van proces of behandeling permanent opgesloten in een instelling voor geesteszieken. Maar daar hoeft u - ondanks de door u uitgebraakte diarree aan complottheorieën en vals beschuldigingen - niet bang voor te zijn. U woont immers in het door u zo verfoeide Nederland met al zijn vrijheden. Wat een geluk voor u!

        THEO DRIESSEN


Lokaal nieuws

Ik wilde u bij dezen laten weten dat ik mij (en vele anderen) enorm gestoord heb aan het artikel van Hans Pel. Wij zijn op BC geabonneerd om het van lokale nieuws op de hoogte te blijven. Een dergelijk artikel past absoluut niet in dit nieuwsblad. Heeft niets met lokaal nieuws te maken. Laat Pel de landelijke pers maar opzoeken. Het artikel slaat werkelijk nergens op.

        ROB HOUBEN


Twee kanten

Beet Jan Juffermans, door BC veelvuldig als 'klimaatgoeroe' gekwalificeerd in een langlopende klimaatpolemiek, het spits af in nr. 1 van deze jaargang van dit weekblad, met een mijns inziens terecht pleidooi tegen het gebruik van houtkachels in particuliere woningen, in nr. 3 brandde Hans Pel weer eens vol vuur helemaal los op zijn 'DDR2.0-orgel'.

Nu gun ik het Hans Pel van harte dat hij gebruik maakt van de niet-DDR maar wel Vrije Tribune in ons democratisch Boxtels weekblad, maar ik erger mij aan het gebruik van de eerste persoon meervoud in zijn oprispingen over corona-, klimaatcrisis- en vrijheidsontkenningen; majesteitsmeervoud is het zeker niet en bescheidenheidsmeervoud lijkt mij, gelet op de grote woorden evenmin van toepassing. Het ergerlijke aan de woorden 'wij' en 'ons' in zijn litanie over 'de gehoorzame burgers' is, dat de gedachtegang van Hans Pel kennelijk ons allemaal geldt. Het lijkt natuurlijk heel 'inclusief' 'ons burgers' allemaal in hetzelfde schuitje te plaatsen, maar bij dergelijke verkondigingen zie ik liever dat de schrijver de 'exclusievere' ik-vorm bezigt.

Sterker nog, hij mag vinden wat hij wil, maar hij moet mij door zijn taalgebruik niet betrekken in een denktrend waar ik niet mee geassocieerd wens te worden!

Gelukkig beperkt Jan Juffermans zich tot duidelijke thema's zonder te verdwalen in een grotesk Trumpiaanse razernij, waardoor ik eerder geneigd ben mij te verdiepen in de argumentatie, ook al denk ik over bomenkap en woningbouw in deze tijd niet hetzelfde als hij.

        JAAP VERHEIJ