BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VINDEN DALING OPVALLEND

Minder spijbelaars in gemeente Boxtel


Jan Hermens

Boxtel telde vorig schooljaar minder spijbelaars dan in de periodes daarvoor. Thuisonderwijs en coronacrisis of niet. Dat blijkt uit het jaarverslag Leerplicht en Regionale meld- en coördinatiefunctie (RMC) dat burgemeester en wethouders vorige week aan de gemeenteraad hebben gezonden.

Er staat onder meer in dat het aantal behandelde leerplicht- en RMC-zaken is afgenomen van 551 in 2018-2019 tot 498 in het afgelopen schooljaar. (RMC-zaken gaan over jongeren van achttien tot 23 zonder havo-, vwo-, of mbo-diploma op minimaal niveau 2, red.).

B en W vinden de daling opvallend, omdat in eerdere jaren sprake was van een stijging. Een reden voor de afname weet het dagelijks bestuur van de gemeente niet te geven. ,,De samenwerking binnen de wijkteams kan een rol spelen, maar ook de corona-crisis."

Vooral het verzuim onder achttienplussers is afgenomen in de gemeente Boxtel en het aantal leer- of kwalificatieplichtige jongeren dat niet bij een school staat ingeschreven, is eveneens gedaald.

Boxtel pakt leerplichtzaken regionaal op, samen met Vught en Sint-Michielsgestel en in het verleden ook met Haaren. Ook binnen die gemeenten is het aantal leerplichtzaken in het schooljaar 2019-2020 gedaald ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt het rapport.

PSYCHISCHE PROBLEMEN

Wanneer leerlingen per vier weken zestien les- of praktijkuren missen, komen de consulenten van het regionaal team leerplicht in actie. Die constateerden dat schoolverzuim onder middelbare scholieren veelal voortkomt uit persoonlijke, al dan niet psychische problemen. Op basisscholen gaat het meestal om kinderen die ziek zijn of van wie de ouders hen snel ziek melden.

Ook mbo-leerlingen die structureel spijbelen, kampen nogal eens met persoonlijke problematiek. Een gebrek aan motivatie door een verkeerde studiekeuze speelt eveneens geregeld een rol. Het regionaal team leerplicht ontwikkelt met de gemeente 's-Hertogenbosch een stappenplan om uitval onder mbo-leerlingen te voorkomen.

Verder stelden de consulenten vast dat teams binnen het speciaal onderwijs steeds meer leerlingen zien die niet of nauwelijks in een schoolsysteem kunnen functioneren. Zij hebben vaker dan voorheen creatief maatwerk nodig.

PERSPECTIEF

Ja, er liggen uitdagingen in het onderwijs, maar die moeten wel in het juiste perspectief worden gezien. Bij zo'n 7 procent van de leerlingen in Boxtel is sprake van regelmatig verzuim, maar de overige 93 procent gaat gewoon naar de lessen. Ook tijdens de eerste periode van thuisonderwijs hadden de scholen hun leerlingen goed in beeld.