Terwijl demissionair wethouder Peter van de Wiel toekijkt (rechts), trekken Henk van der Zee, Suzanne Schuurmans en Filipe van den Borne van de werkgroep de eerste fietsenrekken uit de grond. (Foto: Hans van Doorn).
Terwijl demissionair wethouder Peter van de Wiel toekijkt (rechts), trekken Henk van der Zee, Suzanne Schuurmans en Filipe van den Borne van de werkgroep de eerste fietsenrekken uit de grond. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

LEDEN WERKGROEP VERWIJDEREN FIETSENREK RECHTERSTRAAT

Nieuwe stap naar grote metamorfose

Jan Hermens

Er vloeide aardig wat water onder de Zwaanse Brug door tussen de eerste ideeën die een werkgroep op papier zette en het startsein voor de herinrichting van de Rechterstraat. Meer dan de initiatiefnemers wensten. Desalniettemin overheerste maandagochtend een gevoel van trots.

Suzanne Schuurmans, Filipe van den Borne en Henk van der Zee verwijderden namens de werkgroep Rechterstraat een fietsenrek en gaven daarmee de aftrap voor de herinrichting. Van der Zee: ,,De eerste plannen dateren van 1 april 2015. Toen zaten we met de werkgroep Sfeer en Beleven bij elkaar en bedachten dat de Rechterstraat een impuls kon gebruiken. We hoopten dat de werkzaamheden in 2017 konden starten."

Dat lukte niet, er waren ruim drie jaren extra nodig voor de eerste oude klinkers verwijderd zouden worden. Een afspraak met gemeente Boxtel om het project mee te nemen in het gevelbeleid leverde niets op.

Van der Zee: ,,Maar toen het plan opgenomen werd in de mastervisie Boxtel Binnen de Bruggen ging het snel." De werkgroep ging voortvarend aan de slag en een voor een sprongen alle seinen op groen. MTD Landschapsarchitecten tekende voor het ontwerp, waarover betrokkenen en andere geïnteresseerden hun licht mochten laten schijnen. ,,We mikten op 80 procent tevredenheid", aldus Van der Zee. ,,Iedereen gelukkig maken is ondoenlijk."

FIETSEN

Voordat Boxtelaren met een fris en opgeruimd gevoel door de vernieuwde Rechterstraat kunnen lopen, moet er wel wat werk verzet worden. Dat is nu in volle gang. De eerste stap: het weghalen van fietsenrekken. Een eitje voor de kraanmachinist van Heijmans Infra, het bedrijf dat de metamorfose uitvoert. Toen hij met zijn machine het frame omhoogtrok, weken de klinkers als waren het Lego-blokjes. Toeval of niet, juist fietsen vormen een heikel punt in de drukke en deels erg smalle winkelstraat. Het is de bedoeling dat rijwielen in de nieuwe situatie op specifieke plaatsen gestald worden. Daar plaatst Heijmans te zijner tijd nieuwe rekken.

Demissionair wethouder Peter van de Wiel stelde maandagochtend dat de initiatiefnemers met recht trots mogen zijn. ,,Het is jullie plan. Dit draagt bij aan een onderscheidend centrum, dat heb je tegenwoordig wel nodig. Laten we hopen dat we in juni, als de werkzaamheden afgerond zijn, ook klaar zijn met corona. Dan kan iedereen de nieuwe Rechterstraat ten volle benutten."


p Henk van der Zee, Suzanne Schuurmans en Filipe van den Borne (v.l.n.r.) hebben met het verwijderen van een fietsenrek het startsein gegeven voor de herinrichting van de Rechterstraat. Die duurt ongeveer zes maanden. Heijmans Infra vernieuwt onder andere de bestrating. (Foto: Hans van Doorn).


VRAAGTEKENS BIJ FINANCIËLE GEVOLGEN HERINDELING

Vrees voor Esch' gat in begroting van Boxtel


JAN HERMENS

Esch bracht een 'bruidsschat' van 3,5 miljoen euro mee op het moment dat het dorp zich bij de gemeente Boxtel voegde. Voor de 2.100 Esschenaren heeft het gemeentebestuur dus per persoon dat 1.666 euro beschikbaar. Terwijl een gemiddelde inwoner van de gemeente 2.903 euro per jaar 'kost'.

De begroting van de gemeente Boxtel, nog zonder Esch, bedroeg namelijk negentig miljoen euro voor 31.000 inwoners. Dat legde demissionair wethouder Herman van Wanrooij vorige week uit tijdens de zogeheten in-gesprekavond van de gemeenteraad waar onder meer de financiële situatie rondom de invoeging van Esch de revue passeerde. PvdA-GroenLinks vraagt zich af wat de financiële gevolgen zijn van de toetreding van Esch voor de Boxtelse begroting. Fractievoorzitter Mirjam Bemelmans: ,,Ontstaat er een tekort of niet? En zo ja, hoe groot is dat dan en hoe denkt de wethouder dit op te vangen?"

De voormalige gemeente Haaren participeerde op een aantal vlakken in MijnGemeenteDichtbij (MGD), de gezamenlijke ambtenarenorganisatie van Boxtel en Sint-Michielsgestel. Met de opsplitsing van Haaren geldt de dienstverlening van MGD voor 11.000 inwoners minder, want die maken nu deel uit van de gemeenten Oisterwijk, Vught en Tilburg. En dat scheelt inkomsten, vermoedt de fractie van PvdA-GroenLinks. Ze wil graag weten wat deze veranderingen betekenen voor de Boxtelse portemonnee.

Dinsdag 2 februari komt in de digitale gemeenteraadsvergadering de hoogte van de onroerend-zaakbelasting (ozb) aan bod. Ook hierin speelt Esch een rol. Het ozb-tarief voor particuliere huiseigenaren stijgt enigszins ten opzichte van dat van de voormalige gemeente Haaren.

Voor eigenaars van niet-woningen is het verschil echter groot. Raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95), vroeg tijdens de in-gesprekavond aandacht voor de situatie van de school. Hij berekende dat eigenaars van niet-woningen het komend jaar tachtig euro per ton woz-waarde meer gaan betalen.

De Nijs: ,,Stel dat de school een miljoen euro waard is, dan is dat achthonderd euro ozb meer op jaarbasis." Hij vroeg dan ook of er voor de school een uitzondering mogelijk was. Demissionair wethouder Van Wanrooij zegde dat niet toe, uit vrees om precedenten te scheppen. Hij beloofde wel de situatie te bekijken.


Muzikale felicitatie voor Paul van Hellemondt

Paul van Hellemondt werd vorige week 75 jaar. Een feestje zat er nu niet in, maar Dennis en Daisy wilden hun vaders verjaardag niet geruisloos voorbij laten gaan. Ze vroegen de Boxtelse zanger Maarten de Gans op te treden voor het huiskamerraam van Paul en zijn echtgenote Elly. En dat viel buitengewoon in de smaak." (Foto: Daisy Renders).

Zanger Maarten de Gans geeft in deze coronatijd kleine optredens tijdens verjaardagen. (Foto: Daisy Renders).