Boxtel heeft nog 6 ton over van 1,8 miljoen coronasteun


RENS VAN DEN ELSEN

Om te helpen de coronacrisis te bestrijden, heeft het Rijk in 2020 bijna 1,8 miljoen euro naar de bankrekening van de gemeente Boxtel overgemaakt. Van deze pot is nog zo'n zes ton niet uitgegeven. Alle gemeenten in Nederland hebben steungeld ontvangen om extra kosten op te vangen.

Boxtel heeft vorig jaar op drie momenten geld ontvangen vanuit Den Haag. Deze financiƫle steun is deels ter compensatie van verloren inkomsten van de gemeente, maar is ook deels gebruikt om onder meer sportvoorzieningen voor de jeugd te faciliteren die tijdelijk niet konden sporten, voor extra toezicht en handhaving en het het helpen van culturele instellingen.

VERZOEK INDIENEN

Het college van B en W laat de gemeenteraad per brief weten dat Boxtel zelf niet actief op zoek gaat naar organisaties of instellingen die coronasteun willen ontvangen. Wie geld wil ontvangen, moet met een goed onderbouwd verzoek komen waarin ook wordt aangegeven wat er al is gedaan om inkomsten te verhogen en kosten te verlagen. Daarnaast moet de aanvraag bijdragen aan het maatschappelijk belang. Er kan sowieso niet meer uitgegeven worden dan het geld dat beschikbaar is gesteld, aldus het college. Bedrijven die op omvallen staan, moeten zich dus richten op de steunpakketten vanuit het Rijk.

Hoewel Boxtel dus nog zes ton niet heeft uitgegeven, kan dit geld niet gebruikt worden om bijvoorbeeld het gat in de gemeentebegroting te dichten. Het kan wel ingezet worden om extra coronakosten te dekken waar het Rijk geen vergoeding voor geeft.

Door de financiƫle overheidssteun is geen greep uit de eigen middelen nodig. Voor Boxtel komt dat goed uit, omdat de schatkist al aardig leeg is.

De gemeente verwacht eerdaags een vierde compensatiebedrag uit Den Haag te ontvangen.