Een volledig lege Rechterstraat is iets wat we niet vaak zien rond 21.00 uur. De avondklok die sinds zaterdag geldt, werd voor het laatst in de Tweede Wereldoorlog ingezet. (Foto: Hans van Doorn).
Een volledig lege Rechterstraat is iets wat we niet vaak zien rond 21.00 uur. De avondklok die sinds zaterdag geldt, werd voor het laatst in de Tweede Wereldoorlog ingezet. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

MEDEWERKERS KRIJGEN WERKGEVERSVERKLARINGEN OM STRAAT OP TE MOGEN

Avondklok geen probleem voor supermarkten

MARC CLEUTJENS/PÅL JANSEN

Zaterdag 23 januari, 23.13 uur, Rechterstraat, Boxtel. Twee politieagenten houden toezicht op de naleving van de avondklok. Iedere passant wordt staande gehouden en moet aantonen dat buiten zijn geoorloofd is. Vooral vulploegmedewerkers van de plaatselijke supermarkten stappen van hun fiets en laten hun papieren zien. De avondklok… hoe gaan de Jumbo, Albert Heijn en Plus ermee om?

Oskar Martens, filiaalmanager van Jumbo in winkelcentrum Oosterhof: ,,Vooral op donderdagen en vrijdagen gaan we de gevolgen van de avondklok merken. Dan sluiten we niet om 21.00 uur maar een kwartiertje eerder, zodat iedereen op tijd thuis is met de boodschappen. Op andere weekdagen gaan we om 20.00 uur dicht.”

,,Voor onze avondvulploeg hebben we werkgeversverklaringen ingevuld die ze ’s avonds samen met een eigen verklaring op zak moeten hebben. Het gaat bij ons om zo'n honderd medewerkers die ’s middags vanaf ongeveer 17.00 uur aan het werk gaan om de vracht vanuit het magazijn in de winkel te zetten. Ook caissières hebben zo’n verklaringen bij zich, ze sluiten hun kassa’s weliswaar om kwart voor negen, maar dan zit hun werk er nog niet op. Ze komen bovendien niet alleen uit Boxtel, maar ook uit Esch, Lennisheuvel en Liempde en kunnen daardoor niet op tijd thuis zijn.”

,,We hebben niet overwogen om de vulploeg eerder aan het werk te zetten, ook al staat de vracht klaar. Als we eerder gaan vullen, wordt het te druk in de winkel en is het lastig om de anderhalvemetermaatregel in onze winkel in acht te nemen. In de herfst hebben we behoorlijk wat ellende meegemaakt, zoals mensen die weigerden een winkelwagentje te pakken. Dat gaat nu goed. Dankzij de invoering van de mondkapjesplicht is de angel ook uit die discussie gehaald.”

MEER TIJD

Wat betreft de avondklok, hebben de werknemers van de Plus-supermarkt aan de Van Beekstraat wat ruimer de tijd. ,,Wij sluiten sowieso al om 20.00 uur", vertelt ondernemer Ronald van der Horst. ,,De levering van onze goederen is altijd in de ochtend. Dat geldt niet voor alle Plus-supermarkten, maar gelukkig wel voor de onze", geeft hij aan. Ook de vulploeg is al op tijd klaar. ,,Meestal zijn de vakken uiterlijk half negen 's avonds weer vol. Mocht het ooit uitlopen, dat op vrijdag wel eens kan gebeuren, dan zijn de persoonlijke en werkgeversverklaringen geregeld."

SPREIDING

Bij Ronald de Jong, eigenaar van Albert Heijn-locatie aan de Prins Hendrikstraat, vormt de avondklok ook niet voor problemen: ,,We gaan een kwartiertje eerder dicht en de avondvulploeg doet daarna zijn werk. Op basis van het weekrooster stellen we werkgeversverklaringen op die onze medewerkers meenemen als ze ’s avonds naar huis gaan. Er wordt flink gecontroleerd? Nou, dan is het goed dat we onze zaakjes op orde hebben.”

,,De schema’s van de vulploeg passen we niet aan vanwege de avondklok. Ook in de avonduren wordt de winkel bevoorraad en is het belangrijk dat onze medewerkers de schappen vullen. Het voordeel van het werk op deze tijd is dat het personeel dan niet in contact kan komen met klanten. Dat draagt weer bij aan de goede spreiding in onze winkel.”

ZELF AANWEZIG

,,De eerste avondklok was zaterdagavond van kracht", vervolgt supermarktondernemer De Jong. ,,Ik vond het belangrijk om zelf in de winkel aanwezig te zijn en zag dat het allemaal soepel verliep. De meeste klanten rekenden rond half negen af, dus iedereen was vast op tijd thuis. Ook het handhaven van de mondkapjesplicht gaat momenteel prima en alle klanten weten intussen dat een winkelkarretje verplicht is. Wennen doet de situatie echter nooit. Ik hoop vurig dat we snel weer terug kunnen naar normaal.”


SPORTCLUBS LATEN JEUGDSPELERS DOOR OUDERS OPHALEN NA DREIGING VAN RELLEN IN BOXTEL

Een kwartier korter trainen en dan hup naar huis

MARC CLEUTJENS

De avondklok die sinds zaterdag 23 januari van kracht is, heeft ook gevolgen voor alle sportverenigingen die in de buitenlucht actief zijn. Nadat het kabinet de maatregel had afgekondigd, gingen de clubs direct aan de slag. Trainings- en wedstrijdschema’s werden aangepast zodat alle leden kunnen blijven sporten, maar ook vóór 21.00 uur thuis kunnen zijn. Een rondje langs de velden van hockeyclub MEP en voetbalclubs Boxtel en ODC.

Dinsdag 26 januari, iets voor 19.00 uur. Onbevestigde berichten op Snapchat spreken van dreigende avondklokrellen in Boxtel. Screenshots van opruiende berichten komen langs, net als foto’s van winkelpanden die worden dichtgetimmerd. In de sportparken waar op dat moment veel jeugdteams trainen, wordt iedereen naar huis gestuurd. De politie patrouilleert. ,,Misschien is het paniekvoetbal, maar goed dat clubs het zekere voor het onzekere nemen”, zegt wijkagent Jack van Rijs vanuit zijn politiebusje bij sportpark Wagenaars.

HELS KARWEI

Het begon deze week zo mooi. ,,Ik deel eerst een pluim uit aan alle vrijwilligers die elke week alles op alles zetten om onze leden te laten hockeyen”, zei secretaris Angela van Heeswijk van het Boxtelse MEP daags voor de ophef in Boxtel. ,,Vergis je niet, telkens als nieuwe maatregelen afgekondigd worden, is het een hels karwei om alle schema’s aan te passen.” Nu de avondklok is ingevoerd, heeft de technische commissie van MEP alle trainingstijden onder de loep genomen. Zoveel mogelijk leden mogen binnen de geldende coronamaatregelen hockeyen en kunnen nu op tijd thuis zijn.

,,Tot en met de A-jeugd lukt het om iedereen wekelijks te laten trainen en onderlinge partijtjes te spelen”, gaat Van Heeswijk verder. ,,Senioren mogen uitsluitend in tweetallen op anderhalve meter oefenen en kiezen daar soms voor. We bieden graag ruimte aan alle teams, maar respecteren het als er groepen zijn die liever even niet aan de slag gaan.” Het hockeysportpark van MEP is op alle dagen van de week beschikbaar voor trainingen, ook op zaterdag en zondag. ,,Het stelt ons in staat om maatwerk te bieden”, meent de secretaris.

Een bittere pil voor MEP is het wegvallen van de zaalcompetities en indoortrainingen. Van Heeswijk: ,,We hadden zo gehoopt dat dit door zou kunnen gaan, maar nu alle sporthallen dicht zijn, kunnen we nergens terecht.”

GASTVRIJ

,,We zijn nu nog gezond, maar deze coronacrisis moet niet nog een jaar duren.” Sombere woorden van Ties Pronk. De voorzitter van voetbalclub RKSV Boxtel zegt dat zijn club ook nu de avondklok is afgekondigd graag gastvrij is voor haar leden. ,,Vanwege het wegvallen van alle competities zijn we weken geleden al begonnen met zaterdagactiviteiten. In drie leeftijdsblokken verzamelen de elftallen om te trainen en partijtjes te spelen.”

Nu ook de avondklok van kracht is, heeft RKSV Boxtel alle schema’s aangepast. ,,Niet zo’n ingewikkelde klus hoor”, zegt Pronk. ,,We hebben roosters voor even en oneven weken, zodat alle teams beurtelings op ons kunstgrasveld kunnen spelen. De tijden hebben we aangepast. Als iedereen vijftien minuten korter traint, kan iedereen in actie komen en toch op tijd thuis zijn.”

Een kleine tegenvaller was dat de avondklok niet om 20.30 maar om 21.00 uur werd ingesteld. ,,Dat betekende dat we alles weer moesten aanpassen.”

‘ELKE KEUZE IS GOED’

Het jeugdbestuur van voetbalclub ODC kwam vorige week bijeen om in te spelen op de naderende avondklok. ,,We hebben alle mogelijkheden in kaart gebracht. Daarna zijn we meteen aan de slag gegaan om de trainingsschema’s aan te passen”, vertelt jeugdvoorzitter Jeroen Hertog. ,,Een monsterklus waarbij het uitgangspunt was dat ODC alle teams in de gelegenheid wil stellen om doordeweeks minimaal eenmaal te oefenen.”

Die klus is geklaard. ,,We stellen onze velden ook op zaterdag graag beschikbaar en van die optie wordt enthousiast gebruikt gemaakt.” Hertog onderstreept dat de elftallen van ODC niet verplicht zijn om in coronatijd bij elkaar te komen. ,,Elke keuze is goed, we respecteren het als trainers, spelers of ouders even een pauze nemen omdat sporten in coronatijd voor hen niet goed voelt.”

De jeugdvoorzitter van ODC geeft aan dat zijn club kinderen en jongeren binnen de geldende coronamaatregelen gelegenheid wil bieden om veilig te sporten. ,,Deze doelgroep mist al zoveel vertier. Geen feestjes, geen logeerpartijtjes, niet op stap gaan en niet naar school. Wij merken bij ODC dat een avondje voetballen louterend werkt en iedereen positief stemt.”

De clubs bekijken per dag of de ‘avondkloktrainingen' hervat kunnen worden. Sommige teams hebben dinsdagavond al besloten deze week niet meer in actie te komen.

t De voetballers van ODC JO19-2 trainden vorige week donderdag onder leiding van René van Esch in sportpark Wagenaars. (Foto: Peter de Koning).

Vakkenvullers van de Boxtelse supermarkt Plus/Van der Horst komen niet in de knel met de avondklok aangezien de super al om 20.00 uur sluit. Ook de levering van goederen is overdag. Bij overwerk zijn de benodigde paperassen geregeld, net als bij de Albert Heijn en Jumbo Oosterhof. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Afbeelding