Afbeelding
Foto: Peter de Koning

‘Laatste loodjes voor verhalenboek’

Over enkele weken begint drukkerij Tielen met de productie van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’. Daarmee breekt de laatste fase van een bijzonder project aan, waarin 366 verschillende schrijvers uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch elk één datum in 2020 beschrijven. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen. De bundel belooft mede door de coronacrisis een unieke terugblik op een historisch jaar te worden.

De initiatiefnemers Bert Engelbart, Marc Cleutjens, Roeland Heesbeen, Linda van de Wiel en Peter de Koning hebben deze maand de laatste verhalen van alle decemberschrijvers verzameld. ,,Het zijn de laatste loodjes van een heel bijzonder project”, vertelt projectleider Engelbart. ,,Nu de eindredactie en de opmaak van het boek in volle gang zijn, zien we de bundel elke dag mooier worden.”

De belangstelling voor ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ is groot. Na een succesvol verlopen crowdfundingsactie in het najaar van 2020, volgde een periode waarin belangstellenden de uitgave konden reserveren. ,,We staan nu op het moment om de definitieve oplage te bepalen”, legt Engelbart uit. ,,De intekenperiode duurt nog ongeveer een week dus inwoners die graag een boek willen bestellen, kunnen dat nog steeds kenbaar maken.”

BOEKPRESENTATIE

De datum waarop ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ gepresenteerd wordt, ligt nog niet vast. ,,Ook wij hebben last van de coronacrisis”, constateert Cleutjens. ,,Het liefst hadden we een feestelijk moment gehouden waarvoor we niet alleen alle schrijvers wilden uitnodigen, maar ook publiek. We verwachten niet dat dit op korte termijn gaat lukken, dus we denken na over alternatieven.”

De werkgroep gaat er vanuit dat de verhalenbundel medio maart met een officieel tintje ten doop wordt gehouden. Cleutjens: ,,We werken aan een plan om alle auteurs coronaproof een boek te laten afhalen of overhandigen. Ook bekijken we hoe alle bestelde exemplaren uitgereikt kunnen worden. Binnenkort hopen we dat bekend te maken.” ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ zal na verschijning ook verkrijgbaar zijn op meerdere verkoopadressen.

CORONA EN MEER

Veel schrijvers gaan in op de coronacrisis. Ze vertellen openhartig hoe Covid-19 hun leven overhoop haalt of hoe ze een hele andere vakantie beleven. Anderen beschrijven het wegvallen van feestjes of treuren over het niet doorgaan van evenementen. ,,Het feit dat twee van onze auteurs in 2020 zijn overleden aan het coronavirus, doet ons beseffen dat deze ziekte veel impact heeft”, vertelt Engelbart. ,,Het stemt verdrietig hun verhalen nu te lezen, in de wetenschap dat ze ons boek niet meer zullen zien.”

De vijf initiatiefnemers hadden bij de start van hun project niet verwacht dat de coronacrisis zo bepalend zou zijn. Cleutjens: ,,We hebben dit project gelanceerd omdat 2020 in onze ogen een bijzonder jaar zou worden. Een jaar ook waarin Esch samensmelt met Boxtel. Covid-19 maakt het echter tot een historisch jaar.”

RESERVEREN

De bijna vierhonderd pagina's tellende bundel is te bestellen via boxtel2020@gmail.com. De intekenprijs bedraagt 19,95 euro. Belangstellenden krijgen een betaalverzoek. Iedereen die het boek bestelt, krijgt persoonlijk bericht zodra het afgehaald kan worden.


p Roeland Heesbeen (links) en Marc Cleutjens werken aan de opmaak en eindredactie van de bundel ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’. Samen met Bert Engelbart, Linda van de Wiel en Peter de Koning maken ze zich op voor de afronding van het verhalenboek. (Foto: Peter de Koning).