Afbeelding
Foto: Eigen collectie

DIRK EN NATASJA VAN OERLE OPENEN LUXE B&B IN ANDALUSIË

Meteen verliefd op Hacienda El Tarajal

MARC CLEUTJENS


‘Toet toet!’ Donderdagochtend, even na half elf. De plaatselijke bakker meldt zich op het domein van Dirk (51) en Natasja (48) van Oerle in Priego de Córdoba en brengt vers brood. Welkom bij Hacienda El Tarajal, een luxe bed & breakfast in Andalusië die komend voorjaar de deuren opent. Als corona tenminste geen roet in het gooit... ,,Het is een onzekere tijd, maar dat geldt voor iedereen. We zijn positief en zien de toekomst zonnig tegemoet.”

Hacienda El Tarajal is volgens Natasja de ‘wat-ga-je-later-doen-als-je-groot-bent-droom’ die uitkomt. In Spanje nog wel, het land waar ze met echtgenoot Dirk al jarenlang verliefd op is. ,,We houden van het oorspronkelijke en authentieke Spanje. Nee, niet de overbevolkte stranden, maar het rustige binnenland, de oude steden en de verstilde dorpjes.”

Drie jaar geleden stuitten Dirk en Natasja in het achterland van Priego de Córdoba op een oude boerderij die ze wilden verbouwen tot bed & breakfast. ,,Maar die hebben we weer verkocht aan vrienden die ook als een blok gevallen zijn voor deze streek”, vertelt Natasja. ,,Zelf zijn we op slag verliefd geworden op het huis waarin we omgeven door olijfbomen ons boetiekhotel willen verwezenlijken.”

KEURSLAGERIJ

Dirk groeide op in Boxtel en komt uit een bekende lokale ondernemersfamilie. ,,Mijn opa exploiteerde vroeger een chemische wasserij in Boxtel.” Natasja’s wortels liggen in Lennisheuvel. Samen werkten ze twintig jaar met veel toewijding in een drukke keurslagerij in het Bossche winkelcentrum Maaspoort. ,,We hadden een bruisend bedrijf, maar we speelden al jaren met het idee om naar Spanje te gaan”, aldus Natasja.

Toen zich een koper meldde - de zaterdaghulp van weleer die opklom tot gediplomeerd slager trok enthousiast aan de bel - hakten ze de knoop door. ,,We zijn gestopt op ons hoogtepunt”, blikt Dirk terug. Eind september werd de keurslagerij overgedragen, een maand later vertrok het stel naar Andalusië, dochters Renée en Carlijn achterlatend. Renée woont en werkt in Amsterdam, Carlijn studeert en woont in Boxtel. ,,Natuurlijk namen we onze twee paarden Judio en Twinkels mee”, vertelt Natasja. ,,Ik ben dol op Spaanse paarden en heb jarenlang in het bestuur gezeten van de rasvereniging.”

VERBOUWEN

Hacienda El Tarajal is een in Andalusische stijl opgetrokken villa, die ooit eigendom was van een BBC-journalist. Dirk: ,,Het huis is gebouwd in 2004 en in perfecte staat. Maar om er een boetiekhotel te beginnen, moet er flink verbouwd worden.” En die verbouwing is in volle gang; het telefonisch interview wordt regelmatig onderbroken door de drilboor van de Spaanse aannemer.

,,Onze planning is om in het voorjaar te openen”, zegt Natasja. ,,In de villa richten we vier luxe hotelkamers in met eigen sanitair. Elke kamer heeft zijn charme: een torentje, een balkon of een eigen tuintje.” Ze vervolgt: ,,Daarnaast wordt de woonkamer omgebouwd tot restaurant en verrijst er een bar bij het zwembad. Later gaan we een appartement voor vier tot zes gasten verhuren.”

CORONACRISIS

Nu de coronacrisis blijft rondwaren, ook in Spanje, hebben Dirk en Natasja wel eens kopzorgen. In de regio gelden reisbeperkingen, bouwplannen zijn vertraagd. ,,Drie weken geleden hebben we het startsein voor de verbouwing gegeven”, vertelt Dirk. Natasja vult aan: ,,Een tegenvaller was dat Dirk na een uurtje slopen viel en zijn enkel brak. Maar het herstel gaat voorspoedig.”

Dat geldt ook voor de werkzaamheden. ,,We zijn positief ingesteld en overtuigd van ons succes”, zegt Natasja. Dirk: ,,We zijn ondernemers, houden van aanpakken en hebben een duidelijk doel voor ogen: een prachtig vakantieverblijf in het mooiste stukje onbekend Spanje. Onze eerste boeking is binnen; we kunnen niet wachten om te starten. De coronacrisis hebben we natuurlijk niet in de hand, maar we vertrouwen erop dat het over een paar maanden beter gaat.”

KALIFAATROUTE

Als het straks zover is, wil het stel haar gasten in de watten leggen. Met prachtige kamers en natuurlijk culinaire hoogstandjes. Dirk: ,,Ik heb een grote Zuid-Afrikaanse braai gekocht. Daarop ga ik in de zomer elke dag lekker barbecueën, mijn specialiteit.”

De omgeving nodigt uit om te verkennen; de natuur maakt deel uit van het door UNESCO beschermde Parque Natural de las Sierras Subbéticas. ,,Priego de Córdoba is een heel oud stadje, op amper zeven kilometer rijden”, vertelt Natasja als een volleerd gids. ,,Je vindt er prachtige gebouwen uit de tijd van de kalifaatroute. Die route voerde van Córdoba naar Granada, twee prachtige steden die net als Málaga ook in de buurt liggen.”



p Dirk en Natasja van Oerle poseren op een terras in de straten van het stadje Priego de Córdoba. Het Boxtelse stel bouwt momenteel een boetiekhotel in de natuurrijke omgeving van Andalusië. (Foto's: eigen collectie).

Zicht op Hacienda El Tarajal, boetiekhotel van Dirk en Natasja van Oerle uit Boxtel. De luxe bed & breakfast wordt omringd door onmetelijke olijfboomgaarden.