Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE SPIN

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Nikki van Ooij (7) Toof Pet op.

‘Mama, ben jij bang van spinnen?‘ vraagt Nikki. Mama Kim denkt even na. ‘Ik ben niet bang van spinnen.’ zegt ze ‘Maar die spinnen met van die lange poten vinden veel vrouwen een beetje griezelig. Zo’n spin noemen ze een hooiwagen.’ ‘Heeft zo’n spin iemand wel eens pijn gedaan?’ vraagt Nikki. Mama schudt haar hoofd. ‘Nee, nooit, maar velen vinden het enge beesten, wij niet hè?’ ‘Nee,’ zegt Nikki ‘Spinnen doen niemand kwaad. Ik vind ze niet eng! Mama, weet je, eigenlijk zou ik best wel eens even een spin willen zijn!’ Mama stelt voor dat zij haar toverpet opzet en in de tuin een spinnenweb gaat zoeken.
Dat vindt Nikki een goed idee. Zij zet haar pet op en gaat de tuin in.
Het duurt niet lang of zij ziet een prachtig web. In het midden zit een kruisspin.
Een kruisspin heeft op zijn rug een wit kruisje. Alle spinnen hebben acht poten.
Nikki gaat zich met Toof Pet omtoveren in een spin. ‘Toof, opgelet! Voor die spin heb ik jou opgezet.‘ PATS BOEM! Ineens is Nikki een spin. Zij zit wel helemaal beneden op de grond en de spin zit best wel hoog in de heg. ‘Joehoe, spin,’ roept Nikki ‘Hoe kom ik bij jou?’ ‘Ben jij ook een kruisspin?’ roept de spin terug. ‘Yep!’ roept Nikki ‘Dat zie je toch?’ De spin komt naar beneden. Het is net alsof de spin zich aan een touw naar beneden laat zakken.
‘Hoi, ik ben Nikki en wie ben jij?’ ‘Noem mij maar gewoon Spin. Klim nu maar met mij via de spindraad weer naar boven.‘ ‘Is het geen touw, dan?’ vraagt Nikki.
‘Nee, het is spindraad en dat maak ik met mijn spintepels op mijn billen,’ antwoordt Spin. Boven, aan het eind van de spindraad stapt Nikki op het web. ‘Wow, hier is het spindraad héél plakkerig.' ‘Spin heeft dat met spuug plakkerig gemaakt,’ zegt Toof op de kop van Nikki. ‘Spinnen hebben daar geen last van. Insecten die in het web vliegen plakken er aan vast.' ‘En dan?’ vraagt Nikki. Toevallig vliegt er net een vlieg in het web. De vlieg probeert heel hard om los te komen, waardoor het web heel erg trilt. ‘Kom gauw mee naar die vlieg,’ zegt Spin ‘Dan doe ik voor hoe je die moet inpakken.’
Spin rent zo snel als hij kan naar de vlieg. Met twee poten houdt hij zich aan het web vast. Met zijn andere poten draait hij de vlieg in het rond en pakt hij deze helemaal met spinsel in. De vlieg beweegt nog een beetje en probeert zich los te maken. ‘Even wachten, ik moet die vlieg nog even bijten’ roept Spin en hij bijt de vlieg. Nu gaat de vlieg dood. ‘Eet je die vlieg op?’ vraagt Nikki.
‘Nee, ik spuit iets in de vlieg. Dan wordt de vlieg van binnen limonade. Die limonade zuig ik op. Kom maar proeven!’ roept Spin. Rond de vlieg is het spinnenweb helemaal kapot. Spin begint gelijk het web weer te maken. Nikki loopt over het web naar de vlieg. Zij pakt de vlieg vast, zet haar kaken in de dode vlieg en begint te zuigen. ‘Vind je het lekker, Nikki?’ vraagt Toof. ‘Ja, best wel,’ zegt Nikki. Toof vertelt dat spinnen ook bijen, wespen en vlinders vangen. Spinnen zijn dus ook echt roofdieren. Spinnen worden zelf ook vaak opgegeten. Door kikkers, vogels en andere dieren.
‘Je kunt met een lang dun gebogen takje een spinnenweb pakken,‘ zegt Toof. ‘Jouw juffrouw op De Spelelier weet vast wel hoe dat moet.’
‘Ik ga terug en mama vertellen hoe het als spin was.‘ Nikki gooit haar pet af. PATS BOEM! Zij is ineens weer in de tuin. Zij raapt haar pet op en rent naar binnen. ‘Mama, een spin heeft acht poten en ook acht ogen. Ik heb ook vliegenlimonade geproefd.’­ Mama kijkt heel vies. ‘Bah,’ zegt ze ‘Getsie, wat vies!’

Jouw (klein)kind ook een keer een hoofdrol in een Toof Pet verhaal in Brabants Centrum? Dat kan! Meld hem of haar aan op toofpet.nl. Op die site is ook een e-book te bestellen met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren.


SPEELTUINPROJECT VAN BEWONERS BLIJKT GOED VOOR DUIZEND EURO

Buurt Sparrenlaene is ‘Kern met Pit’

Buurtvereniging Sparrenlaene in Boxtel sleepte zaterdag de titel Kern met Pit in de wacht. Dat is te danken aan de vorig jaar gerealiseerde speeltuin. Naast dit predicaat kreeg de buurt een cheque van duizend euro.

Nadat de bouw van Sparrenlaene in 2014 startte, ontstond al snel de behoefte aan een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen. Tien inwoners vormden samen de speeltuincommissie en gingen aan de slag. Na een lang traject met kinderparticipatie, samenwerking met de gemeente en fondswerving, werd de speeltuin in september 2020 geopend.

Kern met Pit is een initiatief van de KNHM Foundation. Die steunt burgerinitiatieven om een buurt of dorp mooier te maken. Als het lukt om het plan binnen een jaar te realiseren, krijgt de deelnemer duizend euro en het predicaat Kern met Pit. Buurtvereniging Sparrenlaene schreef zich in voor de editie van 2020. Omdat het lukte de speeltuin ook in dat jaar te plaatsen, werd voldaan aan de voorwaarden.

De landelijke Kern met Pit-dag vindt jaarlijks in alle provincies tegelijkertijd plaats. De deelnemers van het afgelopen jaar laten hun resultaten zien en delen hun ervaringen met de nieuwkomers. Daarnaast worden de predicaten uitgereikt. Dat gebeurde deze keer digitaal. Sparrenlaene werd niet uitgeroepen tot beste Brabantse project, maar dat mocht de pret niet drukken. De speeltuincommissie toonde zich meer dat tevreden en gebruikt de geldprijs om de locatie extra te verfraaien.

p Joos van Hees van de KNHM reikt het predicaat Kern met Pit uit aan Marian van Weert van de speeltuincommissie. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding