Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

KERNTAKENDISCUSSIE VAN START MET INVENTARISATIE WENSEN

'Boxtel: praat mee over de lokale prioriteiten'

RENS VAN DEN ELSEN

De langverwachte kerntakendiscussie van de gemeente Boxtel is deze week officieel van start gegaan. Via een tweetal vragenlijsten en uitgebreide informatie over de verschillende onderwerpen, mogen inwoners kenbaar maken waar de prioriteiten de komende bestuursperiode liggen. Kortom, waar zou de gemeente wel of geen geld aan uit moeten geven. Het is een proces dat ongetwijfeld tot pijnlijke keuzes zal leiden.

Tot een kerntakendiscussie werd in 2019 besloten nadat bleek dat de gemeentebegroting een gat van 3,5 miljoen euro kende. De raadsfracties stonden op hun achterste poten en iedereen was het er over eens dat er iets moest gebeuren om het financiële tij te keren. Boxtel moet keuzes maken en prioriteiten stellen waaraan geld wordt uitgegeven, was het devies.

Tijdens de algemene beschouwingen in oktober vorig jaar gaf wethouder Herman van Wanrooij (financiën) al te kennen dat de positie van Boxtel ronduit penibel is. ,,Wij zijn uitgeperst en hebben geen vlees meer op de botten", gaf hij toen aan. Toch werd voorgesteld om de kerntakendiscussie over de verkiezingen te tillen, zodat de nieuwe gemeenteraad hiermee aan de slag kon gaan.

BOUWSTENEN

In de tussentijd werd er door het ambtenarenapparaat gewerkt aan het inzichtelijk maken van alle inkomsten en uitgaven. Deze werden bouwstenen genoemd en onderverdeeld in 32 verschillende onderwerpen. Van afval tot jeugdzorg en van klimaatadaptatie tot Wmo. Voor al deze onderdelen heeft Boxtel bekeken wat wettelijk gezien uitgevoerd moet blijven worden en waar de mogelijkheden tot kostenbesparingen zitten. Exacte bedragen worden echter niet genoemd.

Het bezuinigingsproject bestaat eigenlijk uit twee delen. Want voordat het college van B en W en de gemeenteraad knopen doorhakken, willen zij van de inwoners weten wat zij belangrijk vinden en wat niet. Om dat te inventariseren is er een enquête opgezet, waarbij burgers per onderdeel kenbaar kunnen maken waar Boxtel in de toekomst prioriteit aan zou moeten geven.

FRAUDEURS

Deze week werden de 32 bouwstenen gepubliceerd. Tevens werd een website gelanceerd (www.heroverwegingtaken.boxtel.nl) zodat inwoners alles nog eens digitaal na kunnen lezen.

Bij vrijwel alle onderwerpen worden bespaarsuggesties gedaan. Dat varieert van het niet meer organiseren van een kermis en minder onderhoud plegen aan groen tot het verhogen van de belastingen of het afschaffen van subsidies.

Een bijzonder voorstel is te vinden onder inkomensvoorziening. Om inkomsten en uitgaven dichter bij elkaar te brengen wordt gesuggereerd om meer energie te steken in het opsporen van fraudeurs.

Bij sommige onderwerpen rijst de vraag waarom de gemeente er niet al veel eerder mee aan de slag ging. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om samen met partners meer gebruik te maken van subsidieaanvragen voor maatschappelijk werk en ziet de gemeente mogelijkheden om panden zoals het zwembad of de bibliotheek te verkopen.

ZWARE DOBBER

Al met al zijn er harde noten te kraken de komende tijd. Want welke onderwerpen de Boxtelaren ook belangrijk vinden, er zijn altijd organisaties of bevolkingsgroepen die de klappen moeten opvangen. Met het betrekken van de inwoners lijkt de gemeente dan ook de pijn te willen verdelen.

Dat de Boxtelse gemeenteraad er nog een zware dobber aan gaat hebben om de keuzes van de inwoners te vertalen naar bezuinigingsmaatregelen staat buiten kijf. De resultaten van de vragenlijsten worden 30 maart gepresenteerd. Daarna buigen de raadsleden zich over de puzzel.

De enquête voor de prioriteiten is op papier verkrijgbaar in het gemeentehuis. Ook anderstalige Boxtelaren kunnen hun stem laten gelden: zowel bij het Taalhuis in de bibliotheek aan de Burgakker als in de publiekshal van het gemeentehuis liggen enquêtes in het Engels, Pools en Arabisch. Invullen is mogelijk tot en met 24 februari. Dat kan dus ook digitaal via www.praatmee.boxtel.nl/boxtelseheroverweging..


p Het pand van het Dommelbad is in handen van de gemeente Boxtel, maar mogelijk kan die het gebouw verkopen om extra inkomsten te genereren. Het is een van de voorstellen waar inwoners binnen de kerntakendiscussie over mogen oordelen. (Foto: Hans van Doorn).