Afbeelding
Foto: Tonny van Esch

GGD ZOEKT GESCHIKTE VACCINEERPLEK

Boxtel: tot achthonderd coronaprikken per dag


RENS VAN DEN ELSEN

Je laten vaccineren tegen het coronavirus kan binnenkort ook in Boxtel. De gezondheidsdienst GGD Hart voor Brabant is samen met de gemeente op zoek naar een geschikte locatie waar straks tussen de 400 en 800 prikken per dag gezet kunnen worden.

Boxtel is door de GGD uitgekozen vanwege haar geografische ligging. Daarvoor zijn voorwaarden opgesteld van het Rijk. Zo moet de vaccinatielocatie dicht bij grote steden liggen en mag de reistijd naar de prikhal maximaal een half uur met de auto bedragen. Daarnaast is het van belang dat de locatie mogelijkheden heeft om op te schalen, zowel qua aantal prikken per dag als de opslag van vaccins.

BEREIKBAARHEID

Het is nog niet bekend waar er in Boxtel geprikt gaat worden. Een voor de hand liggende locatie zou sporthal De Braken kunnen zijn, al ligt die niet in de buurt van het NS-station. Dat moet volgens de GGD geen probleem vormen. De gezondheidsdienst bekijkt namelijk samen met de gemeente naar mogelijke extra maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren.

De bedoeling is dat er in Boxtel 400 tot 800 vaccinaties per dag worden gezet. Daarmee krijgt deze gemeente een van de kleinere locaties. Er zijn in totaal vier categorieën voor de priklocaties: voor 400, 800, 1.600 en 2.400 spuiten per dag. In Veghel worden er momenteel 500 per dag gezet, maar dit wordt binnenkort opgeschaald naar 1.600.

ANDERE STEDEN

Naast Boxtel worden vaccinatielocaties geopend in 's-Hertogenbosch, Tilburg, Oss, Boxmeer, Uden en Waalwijk. In de Brabantse hoofdstad zijn de Brabanthallen aangewezen om de coronavaccins te zetten. Die locatie opent deze week als eerste. Begin februari volgt Tilburg. Wanneer de prikhal in Boxtel open kan, is nog onduidelijk.

Het is niet zo dat straks meteen iedereen een prik kan gaan halen in Boxtel. Dat gaat in een vooraf bepaalde volgorde, waarbij medewerkers uit de langdurige zorg zoals verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg het eerst aan de beurt zijn. Wanneer iemand zonder medische indicatie langs mag komen, ontvangt zij daarover een uitnodiging van de GGD.

Kijk voor meer informatie op www.ggdhvb.nl/corona/coronavaccinaties..


POLITIEK BROEDT OP ANDERE AANPAK

'Gemeenteraad gaat snoeien in taken Boxtel'

RENS VAN DEN ELSEN

Via de kerntakendiscussie (zie elders op deze pagina), wil de gemeente Boxtel te weten komen wat inwoners nu eigenlijk écht belangrijk vinden. Het college van B en W benadrukt dat het niet alleen gaat om simpelweg geld besparen, maar om de taken die nu worden uitgevoerd tegen het licht te houden.

Hoewel een begrotingstekort de aanleiding is voor de kerntakendiscussie, wil Boxtel volgens een woordvoerder van de gemeente verder kijken dan alleen de financiën. Daarom zijn de 32 bouwstenen, de onderwerpen waar Boxtel ieder jaar mee te maken heeft, opgesteld. Op de gebieden volkshuisvesting, openbare orde en veiligheid, milieu, begraafplaatsen en basisregistraties is niet te besparen, maar: ,,Deze taken zijn wel essentieel voor de gemeentelijke begroting. En soms kunnen ze op een andere manier uitgevoerd worden. Hier neemt de gemeenteraad ook een besluit over. Deze taken zijn dan ook nog steeds een onderdeel van de puzzel", aldus de woordvoerder.

Hoe zwaar de mening van de Boxtelse burgers mee gaat tellen, is uiteindelijk aan de gemeenteraad. ,,Als de resultaten uit de vragenlijsten 30 maart worden voorgelegd, weten de raadsleden hoe inwoners over de onderwerpen denken", aldus de woordvoerder. Zij gaat daarbij niet verder in op de representativiteit van de enquêtes, kortom: hebben alle lagen uit de gemeenschap hun stem laten gelden? Dat zal moeten blijken uit de antwoorden en het is aan de gemeenteraad om te beoordelen of het genoeg is om de discussie voort te zetten.

KWETSBAREN

Vorige week vroeg de fractie van PvdA-GroenLinks al om de hele kerntakendiscussie uit te stellen zodat eerst duidelijk is wat de landelijke actie oplevert om meer geld los te krijgen van het Rijk. De Boxtelse SP vraagt zich daarnaast af of de kwetsbare Boxtelaren genoeg mogelijkheden krijgen om deel te nemen. De socialisten denken dat de uitslag onvoldoende representatief is als onder meer senioren, allochtonen en mensen met een smalle beurs niet van zich laten horen.

De gemeente geeft als reactie hierop aan dat anderstaligen sowieso via het Taalhuis worden geïnformeerd over de discussie en de mogelijkheid om te reageren. Hier maken echter niet alle allochtonen gebruik van, waardoor deze doelgroep mogelijk niet geheel op de hoogte is.


ONLINE INITIATIEF TIJDENS LEUTFEEST

DuckOut: in je 'eendje' samen carnaval vieren

Veel carnavalsorganisaties wilden vorig jaar kijken naar wat komende maand wel mogelijk was tijdens de dolle dagen in coronatijd. De vrijwilligers achter het succesvolle jongerenevenement DuckOut hebben nu de handschoen opgepakt en komen zaterdag 13 én zondag 14 februari met een digitale feesteditie.

,,Als een polonaise met de middelbare schooljeugd niet kan, laten we iedereen thuis de solonaise lopen. Dat past binnen de huidige coronamaatregelen. Zo kan iedereen thuis in z'n Indje meedoen", licht de organisatie van DuckOut toe.

De vrijwilligers pakken op de zaterdagavond flink uit met een online partyquiz voor de jeugd, waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Dat alles wordt muzikaal ondersteund door DJ-team SR-JR. Deelnemers kunnen daarbij zelfs een box met snacks en gadgets thuis laten bezorgen.

Zondagmiddag staat de muzikale Raad-de-Plaatshow op het programma voor het hele gezin, met wederom veel prijzen. Kaarten zijn vanaf zaterdag 30 januari te bestellen via www.duckoutboxtel.nl.


q De tweede editie van DuckOut trok vorig jaar veel middelbare schooljeugd. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding