Stuwen blijven op hoogste winterstand

HENK VAN WEERT


Waterschap De Dommel houdt deze winter veel stuwen op de hoogste stand om regenwater zo lang mogelijk vast te houden. Vollere sloten en beken helpen om het grondwater aan te vullen. En dat blijft nodig, want na drie droge jaren staat het peil in het Dommelgebied op veel plekken nog steeds in het rood. Verzoeken om het waterniveau te verlagen, worden kritisch bekeken. Omdat elke druppel telt.

Deze maanden voert De Dommel minder water af naar de Maas. Dat is ook de koers voor de komende jaren. Op die manier moet de grondwatervoorraad weer in balans komen.

,,Als daarbovenop iedereen jaarrond minder grondwater verbruikt dan de natuur aanvult, stijgt het grondwaterniveau. Zo is er ook als het droog is in het voorjaar en de zomer meer water beschikbaar”, meldt waterschapsbestuurder Martijn Tholen.

In de winter en het vroege voorjaar, vooral in februari en maart, krijgt het waterschap verzoeken om een stuw tijdelijk open te zetten en zo lokaal het waterpeil te verlagen. Hierdoor daalt plaatselijk het grondwaterniveau en kunnen agrariërs en telers eerder op hun laagste, nattere percelen om er de grond te bewerken. Ook andere bedrijven vragen vanwege werkzaamheden wel om peilverlaging.

De keerzijde van peilverlaging is dat het grondwater minder wordt aangevuld. Tholen: ,,Eenmaal afgevoerd sloot- en beekwater komt niet meer terug. Daarom is in elk geval tot 1 maart bij ons het uitgangspunt ‘Nee, tenzij' op verzoeken om peilverlaging. We realiseren ons dat het dilemma's oplevert. Maar het is nodig.”