Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets wil weer open. De situatie vindt ze nu oneerlijk omdat tabak bij supermarkten en tankstations bij servicepunten gewoon nog worden verkocht. Ze hoopt dat de gemeente uitkomst kan bieden. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets wil weer open. De situatie vindt ze nu oneerlijk omdat tabak bij supermarkten en tankstations bij servicepunten gewoon nog worden verkocht. Ze hoopt dat de gemeente uitkomst kan bieden. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BURGER ZOEKT DE DIALOOG NU NOG NIET

Eerste in-gesprekavond vergadering van politici

JAN HERMENS

,,We moeten zwemmen in het diepe, zonder diploma. Laten we elkaar wat ruimte gunnen om te oefenen met de juiste knopjes." Fred van Nistelrooij (INbox) was dinsdag voorzitter van de eerste in-gesprekavond in de gemeente Boxtel. Dit concept vervangt de beeldvormende raadsvergadering.

De in-gesprekavond moet raadsleden en steunfractieleden, maar vooral ook andere burgers meer gelegenheid geven hun mening over raadsvoorstellen te geven, vragen te stellen en met ambtenaren en elkaar de dialoog aan te gaan. Dat doel werd dinsdag nog niet bereikt. Er logden zo'n 45 mensen in, dat waren lokale politici, steunfractieleden, ambtenaren en journalisten. Zoals vorige week in Brabants Centrum aangekaart, houdt de publieke belangstelling wellicht verband met de onderwerpen die op de agenda staan. Voor de Kadernota 2022 van de Omgevingsdienst Brabant-Noord, technische aanpassingen van de verordening Sociaal Domein en de tarieven van de onroerendzaakbelasting liepen de Boxtelaren in ieder geval niet warm.

Dat kan ook te maken hebben met de digitale vorm waarin de vergadering noodgedwongen plaats moest vinden. Belangstellenden moesten zich aanmelden, ontvingen vervolgens voor elk onderdeel van de avond een uitnodiging en konden dan via linkjes inloggen op de onderwerpen die hen interesseerden. Dat de in-gesprekavond plaatsvond, was wel via meerdere kanalen gecommuniceerd: op de gemeentepagina's in De Meierij Boxtel, in een artikel in Brabants Centrum en via de gemeentelijke website.

SIMULTAAN

De avond begon met een presentatie over de Kadernota ODBN, vervolgens vonden er simultaan drie zogeheten informatiemarkten plaats over de verschillende agendapunten. De vergadering eindigde met een gesprekstafel waarin alle thema's nog eens voorbij kwamen. Wethouder Herman van Wanrooij legde met een rake opmerking onbewust een manco van de huidige opzet bloot, toen hij zich aansloot bij het gesprek over de OZB: ,,Ik heb wat zitten zappen en daardoor niet alles van elk onderwerp meegekregen."

RIEMEN

De drie informatiesessies vonden gelijktijdig plaats. Wie zich bij het ene onderwerp aansloot, miste de andere twee. Lastig wanneer je als belangstellende burger of betrokken raadslid je zegje over verschillende agendapunten wil doen.

Desalniettemin toonde voorzitter Van Nistelrooij zich niet ontevreden over het verloop van de avond. ,,Er haperden wel eens wat verbindingen, maar het is nu roeien met de riemen die we hebben." Ook fractievoorzitter Vera Brouns (CDA) was positief: ,,Ik heb veel inhoudelijke informatie gekregen over de Omgevingsdienst Brabant-Noord. Meer dan ooit."


Koude kerk door coronamaatregelen

Boxtelse kerkgangers doen er goed aan een dikke jas te dragen tijdens de vieringen, want vanwege de coronamaatregelen is het stookbeleid aangepast.

,,Normaal gesproken stoken we de kerken op tot ongeveer zestien graden. Dat doen we door een ventilatiesysteem dat opgewarmde lucht de kerk inblaast", meldt het bestuur van de Heilig Hartparochie. Vanwege het coronarisico van de warme luchtstroom hebben de bisschoppen besloten dat een half uur voor aanvang van een viering de verwarming uit moet. Na de mis moet grondig worden gelucht.

In de Sint-Petrusbasiliek zijn op zondagochtend twee vieringen. Tussendoor staan ramen en deuren een half uur tegen elkaar open. Kerkgangers moeten er daarom rekening mee houden dat het fris is tijdens de hoogmis.


ONDERNEEMSTER VINDT SITUATIE ONEERLIJK

Sigarenmagazijn Voets 'essentieel' en toch dicht

PÅL JANSEN

,,Ik heb misschien wel 75 tot 95 procent omzetverlies geleden", vertelt Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets. In eerste instantie viel haar tabaksspeciaalzaak in de Rechterstraat wel onder de essentiële winkels en zou dus open mogen blijven. Toch heeft Melis vanaf de lockdown in december de winkeldeur moeten sluiten.

Melis runt de enige tabaksspeciaalzaak in de gemeente Boxtel. Volgens haar zogeheten code Standaard Bedrijfsindeling (sbi-code) behoort die wel tot de essentiële winkels, maar het Rijk heeft voor tabakszaken een uitzondering gemaakt: hun assortiment omvat genots- en geen levensmiddelen, dus moesten deze dicht.

Supermarkten mogen echter wél tabak verkopen en dat zorgt binnen Melis' branche voor scheve gezichten. ,,Ik heb op 15 december een half uur met de Rijksoverheid aan de telefoon gehangen. In eerste instantie stonden tabakswinkels niet benoemd, alle speciaalzaken mochten gewoon open blijven", vertelt Melis. ,,Later stond op de site van de Rijksoverheid dat tabakswinkels een uitzondering waren."

AFHAALPUNT

Tot 1 januari mocht sigarenmagazijn Voets nog wel openblijven, maar alleen als afhaalpunt voor postpakketten. Melis: ,,Klanten mochten dus wel hun post komen brengen en afhalen, maar geen pakje sigaretten kopen."

Ook vanuit haar brancheorganisatie NSO werd medio december (toen de tweede lockdown begon) al een brandbrief naar minister Ferd Grapperhaus (handhaving) gestuurd over de situatie. De leden zien supermarkten en tankstations met de winst aan de haal gaan.

BUFFER

Melis' branchevereniging heeft deze week een brief gestuurd naar de gemeente Boxtel in de hoop iets te doen aan de situatie en ervoor te pleiten dat de uitzondering op haar winkel van tafel gaat. Maar hoe dit ook uitpakt, Melis heeft de grootste schade al geleden. ,,De laatste maand van het jaar is eigenlijk de periode waarin je een buffer opbouwt voor het jaar daarop. Met name door de verkoop van de decemberloten. Maar toen moest ik juist dicht."

Hoewel de onderneemster ook op bestelling klanten kan bedienen, zijn die inkomsten een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met haar reguliere winkelomzet. Melis zou het eerlijk vinden als haar zaak weer open mag en ze daarmee de schade kan beperken: ,,Ik kan hier gewoon een deurbeleid voeren. Voor de lockdown mochten ook al maximaal twee klanten tegelijkertijd binnenkomen. Dat werkte perfect en ik denk dat het voor veel mensen zelfs veiliger is dan bij de servicepunten waar tabak nu wordt verkocht."


q Yasmine Melis, eigenaresse van Sigarenmagazijn Voets, wil dat haar zaak open mag. De huidige situatie vindt ze oneerlijk omdat tabak bij supermarkten en tankstations gewoon nog wordt verkocht. Ze hoopt dat de gemeente uitkomst kan bieden in de kwestie. (Foto: Bas van den Biggelaar).