Carolien van de Sande vertolkte de echtgenote van de aan lager wal geraakte Argentijn Tom Castro in het stuk Henry?. (Foto: archief Brabants Centrum, 1995).
Carolien van de Sande vertolkte de echtgenote van de aan lager wal geraakte Argentijn Tom Castro in het stuk Henry?. (Foto: archief Brabants Centrum, 1995). Foto: Archief Brabants Centrum

BRABANTS CENTRUM BLIKT TERUG: TIEN JAAR BOXTHEATER

'Open doekje' voor Boxtelse acteurs

Jan Hermens

Toneelgroep Boxtheater viert in 1997 zijn tweede lustrum. De spelers brengen het melodrama 'Henry?' van Willem-Jan Otten op de planken. Nou ja, planken... de voorstellingen zijn in scoutinggebouw Wickiup aan de Molenwijkseweg. Kenmerkend voor Boxtheater, ook nu nog, zijn de bijzondere locaties waar de acteurs hun talenten tentoonspreiden.

De lustrumvoorstelling beleeft haar première op vrijdag 11 april. Brabants Centrum schrijft de donderdag erna: ,,Onder regie van Jeanne Tervoort is het Boxtelse gezelschap erin geslaagd een verfijnd toneelspel op de planken te brengen dat de kijker meesleept naar een bedompte, rokerige kroeg in Buenos Aires of de chique kamers van een Londens kasteel."

Hans Schoenmakers vertolkt de hoofdrol, hij kruipt in de huid van Tom Castro, een aan lager wal geraakte Argentijn. Volgens de recensie is de fraaiste rol weggelegd voor Frans van Valderen, die een notaris verbeeldt. De acteurs van Boxtheater mogen een donderend applaus in ontvangst nemen en ook regisseur Tervoort oogst bewondering. Wel blijkt het behelpen met de zitplaatsen. Het publiek bekijkt de voorstelling vanaf kleine stoeltjes en houten banken. En een enkeling heeft voortdurend uitzicht op een steunbalk.

BALLETZAAL URSULA

Dat probleem speelt het jaar daarvoor niet. Dan voert het Boxtelse theatergezelschap Kras op, een stuk van dichteres Judith Herzberg. Ook nu op een specifieke locatie. ,,Vijf kwartier lang was het zaterdagavond doodstil in de balletzaal van de voormalige Ursulakapel. Een beter compliment was niet denkbaar voor de acteurs en medewerkers van Boxtheater." Brabants Centrum zingt in alle toonaarden de lof van de voorstelling. Regisseur Erica Salomé en de toneelspelers blijken duidelijk tevreden. ,,Toen zaterdagavond na de première het applaus was verstomd, klonk voor iedereen duidelijk hoorbaar 'Jahoe' uit de kleedkamer van het Ursulacomplex."


p Carolien van de Sande vertolkte de echtgenote van de aan lager wal geraakte Argentijn Tom Castro in het stuk Henry?. (Foto: archief Brabants Centrum, 1997).

Leni Bekers blonk uit in de rol van de wat warrige Ina, in de voorstelling Kras. (Foto: archief Brabants Centrum, 1996).