Eind oktober 1982: pastoor Thieu Lax legt de symbolische eerste steen van De Viersprong, de in aanbouw zijnde sportzaal van Gemonde.
Eind oktober 1982: pastoor Thieu Lax legt de symbolische eerste steen van De Viersprong, de in aanbouw zijnde sportzaal van Gemonde. Foto: Piet van Oers

'De Viersprong? Die naam wordt nooit gebruikt'


Bij de zoektocht voor een naam van de Gemondse multifunctionele accommodatie (mfa) en het dorpshuis, werd er niet gekozen voor De Viersprong. Terwijl de gymzaal van de Sint-Lambertusschool, die onderdeel wordt van de mfa, sinds de opening in 1982 toch zo heet...

Saskia van de Sande van Lieshout en Twan van de Meer bedachten destijds de benaming voor de sportzaal. En sindsdien prijkt De Viersprong bovenaan de gevel van het gebouw bij de Sint-Lambertusschool, maar ook op een gevelsteen in de hal.

Dat de gymzaal onderdeel wordt van de nieuwe accommodatie, lijkt 39 jaar geleden al voorzien. Immers, wat te denken van de tekst van wijlen pastoor Thieu Lax die in gevelsteen staat gebeiteld: 'Ik ben gebouwd voor les en spel, voor jong en oud, gebruik mij wel'.

NIET ERG INGEBURGERD

Ondanks dit alles is de naam De Viersprong volgens bestuurslid Marissa van de Loo van beheerstichting De Stek niet erg ingeburgerd. ,,Ik vraag me af of iedereen in Gemonde weet dat de gymzaal zo heet. De term wordt bij mijn weten niet gebruikt."

Het is overigens niet gezegd dat de naam helemaal uit beeld verdwijnt. ,,Het kan zijn dat een aantal ruimtes binnen de mfa een eigen benaming krijgt, dat is nog onduidelijk. Maar het dorpshuis en de accommodatie heten allebei De Stek", aldus Van de Loo.

t Eind oktober 1982: pastoor Thieu Lax legt de symbolische eerste steen van De Viersprong, de in aanbouw zijnde sportzaal van Gemonde. (Foto: Piet van Oers).