'Nog geen geluiden dat meer kroegen stoppen'


PÅL JANSEN

Hoe ziet het Boxtelse horeca-landschap er na de lockdown uit? Het is een vraag die de uitbaters bezig houdt, maar ook hun publiek.

Naast dat 't Hart te koop staat, is een van de gasten van café Becoloth recent via www.steunactie.nl gestart met een crowdfunding om 30.000 euro in te zamelen zodat de kroeg van de familie Voets overeind blijft. ,,Een geweldig initiatief van de bezoekers van Becoloth, hopelijk slaat het aan", zegt Richard Strik, die namens de horeca in het Centrummanagement Boxtel zit.

Dat meer horeca-ondernemers worstelen met de vraag hoe na de coronacrisis verder moet, is een feit. Dat er nog geen 'stip op de horizon' is, klinkt intussen als cliché. Maar wel eentje die waar is. ,,Als die stip er is, dan kunnen we ergens naartoe werken", vertelt Strik. ,,De financiën spelen natuurlijk een rol en het is de vraag hoe lang iedereen het vol houdt."

'ZWARTE LUIKEN'

Volgens Strik, zelf eigenaar van snackbar Kwalitaria aan de Kruisstraat, zijn er nog geen concrete signalen dat naast William en Riekske van Dinther meer horeca-uitbaters in het centrum gaan stoppen. ,,Maar iedereen aan de Markt maakt wel gebruik van een regeling van de overheid", weet hij. Als cafetariahouder heeft Strik minder last van de lockdown als zijn horecacollega's met een kroeg. De situatie voor hen vindt hij verschrikkelijk. ,,Als ik over de Markt loop, zie ik alleen 'zwarte luiken'. De lichten zijn uit en het is stil. Dat doet ook pijn aan mijn horecahart."

Toch is het niet louter kommer en kwel, weet Strik. ,,Tussen de uitbaters zijn de verhoudingen goed. Iedereen houdt elkaar via de WhatsApp-groep goed op de hoogte. We informeren elkaar ook over bijvoorbeeld het invullen van gegevens voor de regelingen of het bestellen van inpakmateriaal. Ik krijg soms het idee dat corona ook verbroedert. We zitten ook met dezelfde problemen."