Ruim 22 jaar geleden startte horecaman William van Dinther met 't Hart van Boxtel. Het café staat nu te koop en het pand te huur. De uitbater gaat zich met zijn vrouw Riekske richten op eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg. (Foto: Peter de Koning).
Ruim 22 jaar geleden startte horecaman William van Dinther met 't Hart van Boxtel. Het café staat nu te koop en het pand te huur. De uitbater gaat zich met zijn vrouw Riekske richten op eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WILLIAM EN RIEKSKE VAN DINTHER RICHTEN ZICH VOLLEDIG OP EXPLOITATIE 'OUDE KETTING'

Sinds kort te koop: café 't Hart van Boxtel

PÅL JANSEN

Na 22 jaar uitbater te zijn geweest van 't Hart van Boxtel vindt William van Dinther het welletjes. Enkele weken geleden heeft hij het café aan de Markt te koop gezet via makelaar Hormax. Het ligt in de lijn der verwachting dat de kroeg gewoon opengaat na de lockdown, alhoewel dat ook afhangt van de duur van de coronamaatregelen.

,,We stoppen pas als het verkocht is", geeft Van Dinther mee. Maar dat hij wil stoppen met het populaire café is een gegeven. Ruim twee decennia runde hij De Bips, zoals het etablissement in de volksmond heet. ,,Ik heb er steeds met ontzettend veel plezier gewerkt."

Hoewel de coronaperikelen een rol spelen, wil de uitbater vooral afscheid nemen van de nachtelijke uurtjes waarop hij de zaak runt. ,,Ik was er altijd, ook om af te sluiten. Nog steeds vind ik het keileuk. Alhoewel, het laatste jaar dan iets minder", erkent Van Dinther. ,,Maar ook ik word ouder en qua leeftijd kom ik steeds verder van mijn publiek af te staan. Jeugd zoekt de laatste jaren de festivals vaker op en gaat ook heel anders op stap."

HOOGTEPUNTEN

Toch heeft de kroegbaas dikwijls leven in de brouwerij gebracht in het Boxtelse centrum. Zo was hij degene die op de Markt startte met Beach Break Boxtel, het evenement dat inmiddels naar recreatiepark De Langspier is verhuisd. Maar ook Hollandse middagen en festiviteiten rond Europese- en wereldkampioenschappen voetbal waren terugkerende hoogtepunten.

EERST OPEN!

't Hart van Boxtel is gevestigd in een rijksmonument dat eigendom is van de plaatselijke drankengroothandel De Leijer. Van Dinther nam het horecabedrijf in 1998 over. ,,Toenmalig uitbater Hans van Kessel wilde er vanaf", vertelt de waard. Van Kessel runde de kroeg jarenlang met zijn partner Johan. Van Dinther: ,,Eerder dat jaar hadden Riekske en ik in Oisterwijk een keldercafé gekocht. Maar toen negen maanden later het aanbod voor De Bips op tafel kwam, hebben we niet getwijfeld: zo'n café komt maar ééns voorbij."

In 2016 kwam daar eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg bij. ,,Daar ligt voortaan onze focus. Of we er nog verdere plannen mee hebben? Laten we eerst de deuren maar eens mogen openen!"

Hoewel de toekomstige invulling van 't Hart van Boxtel aan de nieuwe exploitant is, hoopt Van Dinther dat zich een partij aandient die de 'belangrijke Boxtelse ontmoetingsplaats in ere wil houden'.