...maar kan 't roer op deze manier wel om?


PÅL JANSEN

Balans en Combinatie95 stonden de afgelopen jaren op belangrijke thema's regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Om die reden alleen al is het smeden van een coalitie een uitdaging. Bovendien praat INbox nu ook mee; de partij die de drie bestuursperiodes onder meer met Combinatie95 een coalitie vormde. Balans wil dat het roer om gaat, maar kan dat wel op deze manier en hoe zullen kiezers hierop reageren?

Het fundament onder een coalitie tussen Combinatie95, Balans en INbox lijkt wankel. In 2013 klapte immers een Boxtels college met deze drie partijen (én PvdA-GroenLinks). Dat gebeurde na aanhoudende verwijten van een raadslid van Balans aan het adres van wethouder Peter van de Wiel in het schaliegasdossier. Dat zijn veel leden van beide partijen nog niet vergeten.

Onderhandelaars Mariëlle van Alphen en Désiré van Laarhoven lijken vooralsnog beter met elkaar het gesprek aan te kunnen gaan dan hun voorgangers. Maar de standpunten liggen op cruciale thema's mijlenver uit elkaar. Balans wil bijvoorbeeld lokale duurzaamheidsambities naar beneden bijstellen, terwijl dit een speerpunt is van Combinatie95.

Terwijl de realisatie van een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg steeds dichterbij komt, wil Balans de afspraken rondom deze en andere verkeersmaatregelen openbreken. Dit zogeheten maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer heeft demissionair INbox-wethouder Herman van Wanrooij de voorbije jaren opgesteld en verdedigd. Mét steun van Combinatie95.

Informateur Fons Naterop houdt goede hoop dat de onderhandelaars er deze maand uitkomen en dat kan alleen als alle partijen water bij de wijn doen. Met Combinatie95 en INbox in één college kan Balans nooit het roer drastisch omgooien. Hooguit de huidige koers bijsturen die de afgelopen acht jaar is uitgezet. Bij de achterbannen van alle drie partijen móet dit wel tot gemor leiden.

Uiteraard zijn Balans en Combinatie95 de grootste in de raad en hebben ze samen een meerderheid. Maar dat de inwoners hiermee vinden dat de twee partijen samen moeten regeren, is natuurlijk onzin. De kiezer kreeg vooraf niet de keuze om te stemmen voor een coalitie tussen Balans en Combinatie95 noch iets anders. Ook de twee partijen geloven niet in dat argument, anders was INbox niet uitgenodigd aan de onderhandelingstafel.

Als het lukt de nu beoogde coalitie te smeden, is het de vraag of dit huwelijk standhoudt tot de volgende verkiezingen. Of het roer omgaat of niet, één ding is zeker: niemand zit te wachten op weer een vechtscheiding.