Na een recordperiode van maar liefst ruim zevenhonderd dagen viel er zaterdagavond dan eindelijk weer eens sneeuw. Dat leverde op de Schietberg in Liempde dit mooie beeld op.
Na een recordperiode van maar liefst ruim zevenhonderd dagen viel er zaterdagavond dan eindelijk weer eens sneeuw. Dat leverde op de Schietberg in Liempde dit mooie beeld op. Foto: Albert Stolwijk

Na ruim 700 dagen toch weer sneeuw


HENK VAN WEERT

'En eindelijk dat was-ie dan... de sneeuw!' Deze woorden drongen zich bij mij op toen zaterdagmiddag wat vlokken uit de hemel vielen. In mijn hoofd klonk de melodie van het lied waarmee Gerard Cox in 1973 hoge ogen scoorde in de Top 40, al bezong hij weliswaar het begin van het voorjaar.

Er was ons voor zondagochtend een witte deken beloofd door de weervoorspellers, maar dat viel behoorlijk tegen. Zaterdagavond werd het wel een witte wereld, maar op de ochtend erna was die door de dooi alweer rap verdwenen.

Maar goed, eindelijk hadden we dan toch wat sneeuw gezien. Voor het eerst sinds begin februari 2019 zag het écht wit buiten. Op eerste kerstdag was al het record verbroken van een sneeuwloze periode met 693 dagen en daar moesten uiteindelijk nog 22 dagen bij opgeteld worden.

EERDER WARMER

Het duurt natuurlijk nog twee maanden voordat de lente officieel aanbreekt op 21 maart. En tot die tijd - en zelfs daarna - kan het ook best behoorlijk winteren. Toch lijkt de klimaatverandering door te zetten en wordt het eerder warmer in de winter dan kouder.

Misschien moeten Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius, wiens naamdagen in de rooms-katholieke kerk worden gevierd van 11 tot en met 14 mei, hun naam als traditionele ijsheiligen dan ook maar prijsgeven. We kunnen de bloemetjes voortaan best wat eerder buiten zetten...

p Na een recordperiode van ruim zevenhonderd dagen viel er zaterdagavond dan eindelijk weer eens sneeuw. Dat leverde op de Schietberg in Liempde dit mooie beeld op. (Foto: Albert Stolwijk).